SR. JOSEP PANYELLA PUJADÓ
SR. JOSEP PANYELLA PUJADÓ
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SR. JOSEP PANYELLA PUJADÓ

SERVEIS MÈDICS PENEDÈS, S.L.

Text del 2003

 És important establir llaços de confiança mútua entre el pacient i el metge. El nostre repte permanet és la qualitat.

Satisfer els usuaris amb una atenció sanitària integral i de qualitat, aquesta és la premissa bàsica dels Serveis Mèdics Penedès, S.L., una empresa fundada el 1993 per tal de posar a l’abast de la població un ampli ventall de prestacions, tant pel que fa a l’assistència mèdica com a les exploracions complementàries (anàlisis, ecografies o radiografies convencionals), la cirurgia ambulatòria menor, la rehabilitació i la clínica dental. “Oferim tot tipus de serveis excepte ingressos clínics i ressonàncies magnètiques nuclears” especifica Josep Panyella, un dels promotors –juntament amb Bernard Artinian– del naixement d’aquesta entitat, que agrupa actualment 82 professionals que atenen un ampli ventall de pacients, procedents de mútues d’assegurança privada i de les patronals d’accidents de treball. “També atenem particulars i som proveïdors de serveis de l’Institut Català de la Salut.”

L’atenció personalitzada constitueix un altre objectiu prioritari: “Ens diferencia l’àmplia varietat de serveis i el tracte que dispensem als pacients.”

Per als seus cofundadors i copropietaris, els Serveis Mèdics Penedès –presents ja a Vilanova i la Geltrú, Martorell, el Baix Penedès i Vilafranca– han estat com un fill petit que han vist néixer i créixer amb salut, però de manera gradual. “Ens hem demostrat que el repte era possible, fa sis anys que som completament estables. El secret de tot plegat és gaudir-ne i implicar-s’hi” afirma amb convenciment Josep Panyella, que es decanta per utilitzar la paraula pacient i no la de client, malgrat que dins del món de la salut també sigui necessari fer quadrar els comptes. “El més important per a nosaltres és satisfer les necessitats assistencials i tractar d’oferir un servei d’alta qualitat que alhora sigui rendible. Les inversions realitzades s’han d’amortitzar.”

El millor per aconseguir fer rodar un projecte és no precipitar-se. En aquest sentit, la infraestructura mèdica, assistencial i tecnològica dels Serveis Mèdics Penedès ha anat creixent en la mesura de les seves possibilitats: “Les expectatives s’han anat acomplint de mica en mica.”

L’any 1993 van obrir les portes oferint les següents especialitats mèdiques: cirurgia vascular, cardiologia, digestologia, medicina general, otorinolaringologia i traumatologia. Pel que fa a les exploracions, la llista també va ser inicialment molt completa: anàlisis, densitometria òssia, ecografia i radiologia convencional, endoscòpia digestiva, ecodòppler cardíac, ergometria, Holter de pressió arterial les 24 hores, mamografia, ortopantomografia, i radiologia digestiva i urològica. El 1995 s’hi van afegir les especialitats de dermatologia i ginecologia, així com la unitat de cirurgia ambulatòria (sense ingrés). Un any després, incorporaven experts en al·lèrgia i endocrinòlegs. L’any 1997, s’hi van sumar clínica del dolor, oncologia, pneumologia i reumatologia. El 1998 ja parlaven de cirurgia maxil·lofacial, cirurgia pediàtrica, unitat de prevenció i diagnòstic precoç de càncer. L’any següent els pacients també podien accedir a la consulta del podòleg, visitar-se a la clínica dental, o comptar amb la presència d’especialistes en estomatologia, ortodòncia i implantologia.“La nostra entitat tracta d’integrar tant el personal humà i professional en cada una de les especialitats mèdiques com la tecnologia necessària per a dur a terme les exploracions, i en un entorn confortable, per així aconseguir retallar el màxim temps possible entre la visita, les exploracions efectuades, el diagnòstic i els suggeriments terapèutics. Això ajuda a fer créixer les perspectives d’eficiència i d’eficàcia, en solucionar els problemes de cada pacient”, destaca Josep Panyella, abans de remarcar que la tecnologia del centre pot ser fins i tot superior a la que han assolit alguns hospitals comarcals. “Es tracta de satisfer les necessitats de les persones sense, de vegades, mirar els costos que comporta l’actualització tècnica. El nostre repte permanent és la qualitat. Volem oferir, en un mateix entorn, el màxim nombre de serveis, però qualitatius.”

Una de les àrees on s’ha avançat més és la de rehabilitació: “Hem ampliat l’espai destinat a aquesta prestació. En aquest àmbit, la comunicació que hi ha entre el pacient i el metge o el rehabilitador és molt estreta. D’altra banda, és un servei molt agraït; veus persones que tenen dificultats per caminar i després d’unes sessions tornen a estar en condicions de treballar o de practicar un determinat esport.”

La cirurgia ambulatòria menor també ocupa un lloc destacat: “Tenim un ampli ventall. A traumatologia podem fer des de una artroscòpia a un canal carpià. I dins de la cirurgia es pot intervenir des de una hèrnia inguinal a una biòpsia per estudi anatomopatològic d’una tumoració. Tenim uns boxs de recuperació on el pacient es restableix del procediment efectuat i, en un parell d’hores, pot tornar cap a casa. El els casos que és necessari un ingrés, hi ha una valoració prèvia a la intervenció i se’l deriva cap a un centre hospitalari o una clínica de confiança on el pacient és atès pels nostres professionals.”

D’altra banda, per a Josep Panyella “hi ha tres pilars per a gaudir d’una vida saludable: una bona alimentació, la pràctica d’exercici i la prevenció mèdica adient de malalties basant-nos en els antecedents familiars o personals del pacient. El metge ha d’intuir, segons aquests antecedents, quines exploracions ha de fer i quan ha d’efectuar-les per tal de prevenir les patologies en la vida del pacient.”

El futur és vist amb prudència, però amb il·lusió i responsabilitat. En els propers anys, es preten reorganitzar i ampliar els serveis que ofereixen, així com augmentar l’eficàcia i el rendiment. Per aquest motiu, entre les prioritats se situen varies línies d’actuació. La primera és la renovació tecnològica, amb la substitució de qualsevol aparell caduc o “la informatització de les històries clíniques” que es va començar a impulsar l’any 2002.

També es volen millorar els espais d’atenció, concretant-los en àrees de serveis afins, “per intentar créixer més en intimitat, confidencialitat i atenció a la persona que confia en nosaltres” remarca, tot matisant que és important “establir llaços de confiança mútua entre el pacient, el professional i els serveis que s’oferten. Així mateix, procurem que els auxiliars que treballen amb els metges atenguin d’una manera unificada el pacient, per tal que aquest no hagi de repetir contínuament la seva problemàtica.”

També entra dins dels seus plans de futur posar en marxa nous serveis: “Podrien estar relacionats amb la creixent demanda d’espais per a tenir cura de la salut física i mental. Es tractaria d’àrees innovadores dedicades, per exemple, a l’oci, el descans, la bellesa o la recuperació de l’harmonia i la sintonia personal.”

Sembla ser que comença a perfilar-se una nova manera, més global, d’entendre la salut de l’ésser humà.