DR. JORGE PÉREZ-CALVO SOLER
DR. JORGE PÉREZ-CALVO SOLER
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. JORGE PÉREZ-CALVO SOLER

MEDICINA GENERAL – MEDICINA NATURAL I BIOLÒGICA

 Text del 2005

Interpretar els signes i els símptomes del pacient, integrant-los de manera unificada en la seva persona, ens permet aplicar tractaments naturals i eficients.

 El Dr. Jorge Pérez-Calvo és metge naturista i acupuntor, tal com recull el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, però, a la pràctica, la seva activitat professional és molt més àmplia. “Integrem el bagatge que ha aportat la medicina convencional als sistemes holístics pràctics i eficients de comprensió del malalt de la medicina tradicional xinesa, la ciència naturista occidental, les medicines orientals i la medicina japonesa. Amb tot aquest patrimoni, fem una síntesi amb l’objectiu de sanar les persones de la manera més natural i eficientment possible.”

Des d’una visió que valora el terreny biològic, energètic i psicològic de la persona, posa a l’abast dels seus pacients diversos tractaments de les medicines anomenades complementàries: homeopatia, acupuntura, naturisme, dietoteràpia, medicina biològica, teràpia neural, ozonoteràpia i auriculoteràpia, entre d’altres. Va estudiar medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, i els darrers cursos a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Àvid de nous coneixements, va trobar respostes molt convincents en les medicines orientals i va començar a orientar la seva vocació cap a la medicina naturista. Al acabar la carrera, va fer diversos cursos sobre nutrició, com el curs de doctorat sota la tutela del Dr. Ramón Segura (catedràtic, aleshores, de Fisiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona). La nutrició va esdevenir un punt cardinal de la seva faceta mèdica. Posteriorment, va acabar d’arrodonir la seva preparació estudiant amb el reconegut Dr. Stefan Kirchhoff, entre d’altres, i assistint a seminaris i congressos a diversos països, com a  Estats Units, Alemanya, Holanda i Suïssa. Al 1988 reb el títol d’Asistent Teacher & Dietary Counselior per la Kushi Fundation. S’hi ha d’afegir la seva tasca docent a la Fundació Bosch i Gimpera, a la Universitat Ramon Llull i a la Universitat de Santiago de Compostel·la, col·laborant en la preparació d’alumnes que fan màsters en medicina naturista. Ha donat classes a metges i/o acupuntors a Alemanya, Suïssa, Holanda, Portugal, Israel i Bogotà. Fa més de 20 anys que el Dr. Pérez-Calvo fa medicina natural i biològica a la seva consulta privada.”Els pacients que atenem a la consulta són en general persones que vénen per el ‘boca orella’, derivades per altres metges amb els quals col·laborem o per desencís amb altres tractaments. Hi ha gent que hi ve perquè busca una medicina més natural i integradora. Hi ha desde pacients que només volen millorar el seus hàbits de vida fins a una persona amb una malaltia neurològica greu. Entremig, hi ha una sèrie variada de trastorns: afeccions de la pell, alèrgies, fibromialgia, excés de pes… També, pacients que fan tractament amb quimioteràpia, i els ajudem a superar aquest tràngol amb complexos vitamínics i antioxidants i amb dieta.”

Mitjançant diferents tècniques diagnóstiques com els polsos xinesos, es pot conèixer l’estat de 12 òrgans del cos i l’estat del terreny biològic amb força precisió. “Fem la diagnosi tenint en compte l’estat intern dels òrgans i dels teixits. S’han d’observar els signes externs (fisonomia, estat de la llengua o estat dels polsos xinesos). Aquests, juntament amb la clínica convencional, són bàsics. Un cop sabem l’origen de la malaltia, hi apliquem el tractament addient. Una persona pot venir a la consulta amb una hepatitis, i en funció del seu estat es pot esbrinar, per exemple, si hi ha un excés de calor i sequedat al fetge o un excés de calor i humitat. Segons sigui una cosa o una altra, li aconsellaré uns aliments hidratants – tonifiquen els fluids i la substància bàsica-  o assecants, -drenen l’excés de líquids, greix i substàncies tòxìques.”

També es poden curar migranyes d’origen hepàtic que no es mitiguen amb medicina convencional. “El fetge pot tenir un excés de calor. Aquesta calor pot pujar al cap per determinats meridians d’acupuntura i produir dolor. Si refredo el fetge i el dreno, treuré la migranya des de l’origen. ”

La divulgació dels fonaments de la medicina naturista ha estat sempre una de les seves preocupacions. En la preparació de classes de postgrau a la Universitat de Santiago de Compostel·la, sobre nutrició i propietats nutricionals i energètiques dels aliments, “els estudiants estan oberts a nous coneixements, quan s’els argumenten les coses amb lògica poden entendre noves maneres de fer medicina. Hi ha conceptes, paradigmes nous, per exemple: hi ha aliments freds, aliments tebis i aliments calents. Podem afegir-hi que hi ha un efecte de contracció i d’expansió dels aliments: la sal contrau, el sucre estova els teixits. També hi ha un efecte acidificant del teixit i un altre que és alcalinitzant. Les funcions energètiques dels aliments que són de sentit comú, moltes són conegudes, d’altres són més intuïtives. A la pràctica, utilitzades de forma adeqüada poden ser molt resolutives.”

A més de publicar articles en revistes del sector i col·laboracions en diversos periòdics, el Dr. Pérez-Calvo va escriure el llibre Nutrició energètica i salut, editat per Grijalbo (2ª edició febrer 2005); està a punt d’enllestir-ne un altre de receptes pràctiques de cuina en què explica els efectes de cada plat sobre la ment i el cos, i prepara una original enciclopèdia sobre les propietats curatives i els efectes dels aliments; “Un llibre de consulta perquè la gent pugui conèixer amb exactitud els efectes que tenen sobre l’organisme humà els 250 aliments que recull. De vegades hi ha aliments que ens vénen més de gust que d’altres, per exemple: Per què em venen tant de gust les nous? Les nous tonifiquen la líbido, reforcen l’energia dels ronyons i potencien la mielina dels nervis, però també poden produir irritació a la pell.”

L’alimentació és una de les assignatures pendents a la nostra societat. “A Europa hi ha un 35% de persones amb excés de pes, d’elles un 15% amb obesitat mòrbida. Molts dels missatges publicitaris que es veuen a televisió són veritables disbarats, però la gent els assumeix com a veritats: Per exemple quan diuen que el sucre és necessari per al cervell juguen amb l’ambigüitat, perquè als hidrats de carboni, també se’ls anomena sucre. La glucosa dels carbohidrats és vital, però no pas el sucre blanc. Aquest element fa tot el contrari: disminueix les funcions cerebrals i la concentració.”

Sortosament, ara s’estan intentant regular les recomanacions alimentàries a la televisió. A Catalunya es prohibirà la venda de llaminadures i el menjar escombraria en els llocs propers als col·legis. “L’educació sobre nutrició és fonamental. Els nens que atenc a la consulta canvien de la nit al dia amb una dieta adequada. Trastorns com l’asma infantil, les infeccions de repetició o les pors desapareixen ràpidament. Fins i tot s’observen transformacions espectaculars en els adults. Malgrat això, no tot és la dieta, ja que la integració de diferents sistemes mèdics coherents i dinàmics en la comprensió del procés que està visquent el pacient ens permet l’accés a una variada gamma de possibilitats terapèutiques. Aleshores, la medicina esdevé quelcom apassionant, per la seva coherència, bellesa i, és clar, pels seus resultats clínics.”