Dr. Josep Jordi Cambra Sánchez
Dr. Josep Jordi Cambra Sánchez
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. JOSEP JORDI CAMBRA SÁNCHEZ

CAMBRA CLÍNIC & ASSOCIATS

Text del 2003

El nivell mèdic assolit per l’odontologia implica que l’evolució de l’especialitat ha d’anar idealment cap al camp de la prevenció i a solucionar casos difícils amb tècniques reconstructives i d’implants.

Les dents estan fetes perquè durin tota la vida, però si no es cuiden es generen bactèries que produeixen malalties que malmeten la salut de la boca. Malauradament, la cultura sanitària espanyola encara no permet parlar d’hàbits d’higiene dental prou adequats i són moltes les persones que pateixen càries o problemes de genives (piorrea). La visita regular a un especialista de l’odontologia pot resoldre futures malalties. Cambra Clínic & Associats és en centre dental dedicat de forma exclusiva al tractament periodontal, als implants dentals i a la cirurgia maxil·lofacial. Està dirigit pel Dr. Josep Jordi Cambra Sánchez, especialista en periodòncia i doctor estomatòleg. Va ser un dels primers odontòlegs espanyols en portar a principis dels 80 les noves tècniques de periodòncia que es practicaven als Estats Units però que aquí eren completament desconegudes: “Vaig anar a formar-me als EUA en periodòncia, l’àrea mèdica que es dedica a tractar els problemes de genives, la causa més important de pèrdua dental en l’ésser humà. En aquells anys a Espanya encara no es coneixien les tècniques periodontals, per això vaig realitzar conferències i cursos per tot el país amb l’objectiu d’assabentar el col·lectiu mèdic sobre la importància de la periodòncia i del fet que la piorrea es podia curar sense necessitat d’extreure la dent.”

Les tècniques de l’odontologia han avançat de forma espectacular en els darrers anys i es pot afirmar que “l’odontologia és de les especialitats més avançades de la medicina. No hi ha cap especialitat mèdica capaç de posar pròtesis amb tanta precisió, ni d’assolir regeneracions tan ràpides i efectives. El nivell mèdic assolit per l’odontologia implica que l’evolució de l’especialitat ha d’anar cap al camp de la prevenció. Els dentistes no són metges de segona sinó uns professionals de gran nivell que treballen amb tècniques molt complicades que requereixen molta formació i sobretot rigor professional.”

L’envelliment de la cabitat bucal, igual com succeeix amb la resta de l’organisme, és un procés en el qual intervenen una sèrie de factors. Tot i que fins fa alguns anys es pensava que la pèrdua de dents era quelcom propi de la vellesa, l’odontologia promou actualment un canvi en aquesta percepció. “Els problemes dentals que sorgeixen a la persona adulta estan relacionats amb el fet que durant la seva vida no ha tractat adequadament la dentadura. Abans no existia el concepte de prevenció i els metges que es trobaven amb unes dents malaltes amb l’os de suport destruït preferien extreure-les i substituir-les per una pròtesi. Avui, les tècniques i coneixements dels quals disposem permeten mantenir les peces naturals.”

El cert és que mai és massa aviat per començar a cuidar les dents. Les dels nens petits també, i des dels primers anys. “En l’actualitat hi ha més patologies que fa uns anys perquè es menja malament i molt tou i això fa que no hi hagi autoneteja.”

El Dr. Josep Jordi Cambra va ser president de la societat espanyola de periodòncia durant el període 1989-1993. “Vam realitzar una campanya de divulgació que animava la població a rentar-se les dents dues vegades al dia i a visitar l’odontòleg un parell de vegades l’any. El lema de la campanya era: ‘Dos cops al dia, dos cops a l’any’. Amb el suport de la indústria dentrífica vam aconseguir arribar a una població encara poc conscienciada sobre la importància de la salut bucal. Tot i així, només un 30% de la població espanyola va regularment al dentista, davant d’un 70% dels països escandinaus.”

La societat ha entès que hi ha una malaltia de les dents que és la càries. “Les mesures preventives i les campanyes de divulgació que s’han dut a terme en els darrers anys han produït una reducció dels casos de càries. La fluorització de les aigües i la millora dels dentrífics també han contribuït a millorar aquests índexs. Com que les dents superen el sedàs de les càries durant l’adolescència, hi ha persones que es passen anys sense anar al dentista i a partir dels cinquanta anys és habitual que es manifesti una periodontitis. Les malalties de les genives (a vegades denominades malalties periodontals o gingivals) són infeccions que malmeten les genives i els ossos que sostenen les dents.”

Els tractaments de genives són molt sofisticats i efectius i no impliquen una despesa molt elevada per al pacient: ”Donen bons resultats i la seva efectivitat compensa la inversió inicial. Quan ja hem perdut les dents, els implants són més costosos però molt fiables i es col·loquen amb molta rapidesa, normalment en un sol dia. Al nostre centre, l’èxit de col·locació d’implants és d’un 98,8%. Uns resultats que tenen a veure amb els controls de qualitat als quals se sotmet el centre. Vam ser pioners a l’Estat espanyol en aconseguir la ISO 9001-2000. Vam avaluar el nostre nivell de qualitat tant pel que fa a l’èxit del tractament com a l’atenció al pacient.”

Cambra Clínic & Associats dóna un servei personalitzat i de qualitat als seus pacients. “L’atenció de qualitat i l’oferta d’uns serveis rigorosos i eficients són elements que regeixen el nostre treball diari. Quan un pacient arriba al centre se li fa una exploració clínica i una de radiogràfica. Les dades que s’extreuen queden emmagatzemades informàticament i això ens permet fer simulacions de la boca i comparacions sobre l’evolució futura. Si convé, es fa una anàlisi microbiològica que permet conèixer els microbis que hi ha a la boca. En aquest sentit, les noves tecnologies són bàsiques en la nostra labor. Hem de fer una inversió constant en nou instrumental i aparellatge. A partir dels resultats dels estudis es planteja un diagnòstic i un tractament. Un dels possibles tractaments és el que comporta microcirurgia, una tècnica molt precisa que es fa a través d’un microscopi amb una càmera de vídeo incorporada que projecta la imatge sobre una pantalla.”

L’àrea de formació de Cambra Clínic és un dels principals exponents del centre. Els seus recursos tècnics i personals han fet possible la formació d’especialistes de tot l’Estat espanyol. “És una clínica de periodòncia, implantologia i cirurgia maxil·lofacial dirigida també a odontòlegs que desitgin formar-se o millorar els seus coneixements sobre aquestes especialitats. Vaig realitzar un màster en educació mèdica i dental que m’ha ajudat a formar altres professionals mèdics. Durant els cursos es poden veure casos clínics que ajuden a entendre millor les tècniques. Disposem d’una sala de conferències on es projecten intervencions que són formatives per als alumnes i que poden realitzar-se en temps real. Els professionals mèdics del centre rebem consultes d’altres professionals externs sobre temes relacionats amb les especialitats.” I és que la qualitat humana i professional dels metges i personal sanitari de Cambra Clínic & Associats és una garantia de salut per al futur de la boca dels pacients i un referent mèdic per als professionals del sector.