Dr. Lluís Aliaga Font
Dr. Lluís Aliaga Font
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. LLUÍS ALIAGA FONT

ANESTESIOLOGIA-MEDICINA DEL DOLOR

Text del 2004

Actualment, la majoria de les unitats del dolor són molt completes i disposen de diferents serveis addicionals.

El doctor Aliaga Font és especialista en anestesiologia, reanimació i terapèutica del dolor, una disciplina que comprèn un extens ventall de conceptes mèdics. “Aquesta és una especialitat molt complexa i completa. Per poder aprofundir-hi cal tenir amplis coneixements tant de farmacologia com de neurofisologia. El professional que s’hi dedica ha de conèixer exhaustivament de quina manera interfereix l’aplicació d’una sèrie de fàrmacs en el funcionament de l’organisme.”

El doctor Aliaga recorda que, des de la seva infantesa, se sentia atret per la idea d’arribar a exercir com a metge, i amb els anys aquest propòsit va acabar consolidant-se. El seu període de formació va transcórrer a la Universitat de Barcelona, dins la unitat docent de l’Hospital Clínic i Provincial. “Vaig començar els estudis al principi de la dècada de finals dels seixanta, una època en què la Universitat de Barcelona estava força massificada. Recordo haver coincidit amb docents, com el doctor Ruano o el doctor Llorca, que tenien una gran capacitat d’oratòria i transmetien grans dosis d’entusiasme als alumnes.”

Després de passar tres anys pel servei de medicina interna de l’Hospital Clínic, el doctor Aliaga va començar a realitzar pràctiques a la Clínica Sagrada Família de Barcelona i va ser en aquest centre on entrà en contacte amb el camp de l’anestesiologia. “En aquella època, durant l’etapa de formació, s’impartien conceptes massa generals sobre anestesiologia i les possibilitats d’aprofundir-hi eren molt minses. A la Clínica Sagrada Família vaig tenir l’oportunitat de conèixer el doctor Llaberia, qui ocupava el càrrec de cap del servei d’anestesiologia, una circumstància que va incrementar el meu interès per aquesta disciplina. Finalment, vaig decidir especialitzar-m’hi i em sorgí la possibilitat d’entrar com a resident a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.”

Acabat aquest període, el doctor Aliaga, va tenir l’oportunitat d’implicar-se a la Clínica del Dolor de l’Hospital de la Vall d’Hebron, la primera unitat d’aquestes característiques creada a Catalunya. “En aquell moment estava treballant al servei d’urgències de l’Hospital de Sant Pau, però durant un any vaig poder compatibilitzar-ho.”

Posteriorment, es va traslladar durant una temporada a Itàlia per ampliar la seva formació. “A l’Hospital de la Vall d’Hebron havia entrat en contacte amb el doctor Vidal y Barutell, coordinador de la unitat del dolor, i se’m va brindar l’oportunitat de realitzar una estada de tres mesos a Roma (a la Clínica del Dolor que dirigia el doctor Moricca, un metge precursor en el seu àmbit), i posteriorment a Milan i Oxford.”

En tornar a Barcelona va trobar-se amb la possibilitat de ser el responsable de la creació d’una unitat del dolor a l’Hospital de Sant Pau. “El doctor Villar Landeira, que en aquell moment era el cap del servei d’anestesiologia de l’Hospital de Sant Pau, em va donar tot tipus de facilitats i recolçament perquè pogués fer-me càrrec d’aquest nou projecte que va acabar per convertir-se en la segona unitat de tractament del dolor existent a Catalunya.”

La terapèutica del dolor és una especialitat molt recent que, en poc temps, ha sabut obrir-se camí en el sector sanitari. “Abans de 1960 no hi havia especialistes en el tractament del dolor, només existia la referència del treball desenvolupat pel doctor Bonica, un metge d’origen italià que residia als Estats Units, qui, a través de l’experiència adquirida en el tractament de ferits durant la Segona Guerra Mundial de manera autodidacta, havia començat a treballar en aquest camp. Després d’un temps d’investigació, l’any 1960 el doctor Bonica va ser el primer professional a crear una clínica multidisciplinària del dolor, un model que, posteriorment, va servir de pauta per a multitud de clíniques d’aquestes característiques arreu del món. L’iniciador del tractament del dolor a Espanya va ser el doctor Madrid Arias, deixeble del doctor Bonica.”

Des d’aquell primer moment, quan tot just despuntava aquesta especialitat, fins al dia d’avui, són diverses les unitats dedicades al tractament del dolor que s’han creat a tot l’Estat espanyol, gran part de les quals situades a Catalunya. “Totes les unitats han tingut un creixement molt similar i han evolucionat de tal manera que, avui en dia, tenen pocs aspectes en comú amb la línia que seguien fa vint anys. Actualment, la majoria de les unitats del dolor són molt completes i disposen de diferents serveis addicionals, com

consultoris, sales per realitzar tècniques invasives amb televisió, recolzament psicològic als pacients i consultors especialitzats en diferents àmbits. És positiu intentar que les clíniques del dolor siguin multidisciplinàries. A l’estranger existeixen clíniques d’aquestes característiques que funcionen de manera autònoma; al nostre país acostumen a consistir en unitats adherides als hospitals, però que disposen d’una àrea pròpia de treball.”

Actualment, el doctor Aliaga Font ocupa el càrrec de coordinador del servei d’anestesiologia i terapèutica del dolor al Centro Médico Teknon de Barcelona. “Vaig entrar a Teknon quan aquest centre iniciava la seva renovació i, juntament amb el doctor Arqués, vam crear l’equip d’anestesiologia. Durant un primer temps em va ser possible combinar aquesta ocupació amb el càrrec que encara mantenia a l’Hospital de Sant Pau, però el Centro Médico Teknon va assolir un gran creixement i es va convertir en el segon centre de Catalunya on es realitzen més intervencions, fet que requereix molta dedicació per part dels professionals que hi treballem. Va arribar un moment en què vaig veure’m obligat a abocar-me plenament a un dels dos centres, aleshores vaig optar per Teknon,” un centre que prioritza l’atenció personalitzada amb el suport de la tecnologia més avançada. “Cada pacient té uns requeriments diferents i, des de Teknon, intentem que, a banda que l’equip que integra el servei d’anestesiologia tingui uns coneixements globals sobre l’especialitat, sigui també necessari un cert grau de subespecialització per part dels professionals que hi treballen.”

El doctor Lluís Aliaga Font és secretari de la revista Dolor, la primera dedicada al dolor difosa en llengua espanyola, una publicació que s’edita des de fa vint anys i on diferents autors publiquen treballs en l’àrea del coneixement del dolor. “També formo part de la Sociedad Española del Dolor, una associació sense ànim de lucre que integra professionals de diferents especialitats, la majoria dels quals són metges. Va ser fundada l’any 1990 amb la intenció de promoure treballs científics sobre els mecanismes i el tractament del dolor, sensibilitzar la societat sobre aquest problema i fomentar la millora constant en la valoració i la teràpia dels pacients que pateixen dolor. Considero que aquesta entitat ha realitzat una tasca molt positiva de divulgació a persones que pateixen aquest problema i les ha ajudat a conèixer els recursos que actualment existeixen per tractar la seva patologia.”