Dr. Mohamad Wafik Al-Wattar Al-Sabbach
Dr. Mohamad Wafik Al-Wattar Al-Sabbach
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. MOHAMAD WAFIK AL-WATTAR AL-SABBACH

UROLOGIA – SEXOLOGIA, ANDROLOGIA I PROCTOLOGIA

Text del 2004

Quan una persona pateix un problema sexual ha danar a un metge expert en sexologia, normalment uròleg, que domina tant la part orgànica com la mental del pacient.

Va créixer a Homs (Síria), però amb vint anys va decidir aventurar-se cap a un món desconegut, cap a una nova vida plena d’interrogants. Fill de mare libanesa i pare sirià, va deixar la seva ciutat natal amb un objectiu molt clar, estudiar medicina, la disciplina per la qual s’havia sentit atret des de ben petit. Els veïns i amics del meu barri dHoms sabien que quan patien una ferida lleu podien venir a casa, on jo els curaria amb el meu petit instrumental, una mica de mircromina, alcohol i cotó.

Aquesta decidida vocació es va anar desenvolupant i confirmant amb els anys fins prendre el pas d’anar a estudiar la carrera de medicina a l’estranger, en un país on aquesta ciència estigués avançada. Un requeriment indispensable era anar a un territori on tingués facilitat per inserir-se socialment. Tot i que molta gent del Líban i Síria preferien altres països, vaig escollir lEstat espanyol perquè els àrabs el sentim molt proper, sobretot per les semblances socials i de tipus relacional, i perquè tenia un amic que vivia a Granada. Havia estudiat alemany i anglès i això mhavia dajudar a aprendre un nou idioma. De fet, mhavien concedit una beca per anar a estudiar medicina a Alemanya, però per la Guerra dels Sis Dies del 1967 es van trencar les relacions diplomàtiques amb aquest país. Aleshores, la idea danar a Espanya sanava confirmant. El meu objectiu era estudiar la carrera de medicina però tornar al meu país per exercir la professió. Vaig arribar a Barcelona en un vaixell turc el 1970 i només coneixia una paraula: medicina. Havia de superar la barrera lingüística del castellà i el català. Amb pocs mesos vaig adquirir un nivell de castellà prou bo per presentar-me a lexamen didioma per accedir a la universitat. Vaig tenir la sort de ser un dels vint-i-cinc seleccionats i així vaig poder inscriurem a la facultat de medicina de la Universitat de Barcelona. La meva ansietat per estudiar i aprendre junt amb la meva capacitat daprenentatge van ajudar-me a llicenciar-me en medicina i cirurgia el 1977. Aleshores vaig apuntar-me a lHospital de Bellvitge per fer lespecialització. El meu professor va ser el doctor Narcís Serrallach Milà, cap del servei durologia. Havia pres la decisió de ser uròleg, una especialitat molt completa que abarca medicina interna i cirurgia.

El doctor Mohamad Wafik Al-Wattar ha fet arrels a Catalunya i ha assolit el somni de convertir-se en metge. Avui a Catalunya hi té una família, la seva dona Carmen Azuara, un fill de 19 anys i un cercle d’amics que el lliguen profundament. No obstant això, no oblida els seus orígens, la seva família i amics de Damasc i el Líban, als qual visita amb certa freqüència. A Barcelona ha pogut desenvolupar la medicina i especialitzar-se en uns àmbits de gran importància, la urologia, l’andrologia i la sexologia. Mentre estava de resident a Bellvitge vaig conèixer el doctor Francisco Bedós Casals, un mestre de lespecialitat. Va ser un referent per a mi per la seva forma de treballar, doperar i de tractar els pacients. Vaig estar treballant a la seva clínica de Sabadell, on vaig aprofundir en les tècniques quirúrgiques. Posteriorment vaig entrar de metge de medicina general a Rubí. Van ser uns anys durs perquè havia de treballar molt per tirar endavant la meva família. Després daquest període vaig aconseguir una plaça durologia en un ambulatori i més endavant vaig obrir consulta privada. La cirurgia l’ha realitzat a la Clínica Creu de Sabadell i a la Clínica Tres Torres de Barcelona col·laborant amb el doctor Ramon Serrate, cap del servei d’urologia. Actualment opera a la Policlínica de Barcelona i a l’Hospital de Barcelona.

Les patologies dels ronyons, la bufeta, infeccions urinàries, incontinència, etc. afecten tant a homes com a dones. El mateix passa amb les malalties que tracten l’andrologia i la sexologia, dues superespecialitats del doctor. Són unes especialitats que en els darrers anys han experimentat grans avenços en diagnòstic, tractament, prevenció i psicosomàtics. Sóc diplomat en sexologia i disfuncions erèctils. Era important poder donar resposta a un tipus de problemes cada vegada més habituals. Un dels tractaments que realitzo va dirigit a solucionar el problema de la impotència masculina. Vaig estar a Austràlia durant un temps per aprendre les fórmules del professor Jack Vaismann sobre la impotència. Quan una persona pateix un problema sexual ha danar a un metge expert en sexologia, normalment uròleg, que domina tant la part orgànica com la mental del pacient. Un 70% de les disfuncions tenen un origen físic o orgànic. En lúltim congrés durologia es va dir que de cada tres homes, un té problemes derecció. És un problema real que necessita especialistes coneixedors de les tècniques. A vegades és la dona la que recorre al sexòleg per resoldre els seus problemes o bé els de la seva parella.

El doctor també s’ha format als Estats Units amb el Dr. Norman Sohn en una nova tècnica, la proctologia, que permet l’eliminació defininitiva de les hemorroides sense cirurgia. El 1996 vaig interessar-me per aquesta tècnica inventada pel metge japonès Kazumasa Morinaga i perfeccionada pel metge austríac Mattias Scheyer i pel metge libanès Jorge Karam, amb els quals col·laboro. És molt senzilla i porta el nom de lligadura de les artèries hemorroidals a través del doppler. Amb anestèsia local o regional, sintrodueix laparell en el recte, a través del doppler detecta lartèria que alimenta lhemorroide i shi posa un punt per estrangular el reg sanguini. Amb una operació de tan sols quinze minuts fem desaparèixer de forma definitiva aquesta malaltia que afecta un gran nombre de persones. Porto gairebé quatre-centes operacions a Barcelona, on sóc lúnic especialista en aquest camp amb experiència. La persona operada pot tornar a casa al cap de tres hores de ser intervingut i al dia següent fer vida normal.

Les estadístiques indiquen que cada vegada hi ha més persones a les quals apareix un càncer relacionat amb els òrgans que tracta la urologia. És preocupant, aquesta situació, però els metges hem de ser conscients que amb prevenció es poden detectar a temps patologies habituals, com el càncer prostàtic, i tractar-les de forma eficient. Prevenir és curar. El 1996 vaig inventar un carnet per als meus pacients en el qual faig un seguiment de les proves que realitzem els uròlegs: tacte rectal, anàlisi de sang, ecografia vesicoprostàtica, etc. Es tracta de fer un control anual, igual que fan els ginecòlegs amb les dones. És recomenable que els homes passin per aquests controls a partir dels quaranta anys, tot i que es podria fer molt abans ja que la pròstata és una glàndula que els homes tenim des que naixem.

El carnet va ser presentat el 2003 a Damasc, on es va celebrar el VII Congrés Hispano-Sirià. Magradaria que aquest document es pogués introduir en làmbit de la salut. El doctor Wafik continuarà buscant els mètodes més moderns de diagnòstic i prevenció per donar respostes als problemes de salut de la població com ha fet al llarg de la seva dilatada trajectòria professional.