Dr. Rafel Bassaganyas Vilarrasa
Dr. Rafel Bassaganyas Vilarrasa
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. RAFEL BASSAGANYAS VILARRASA

RADIODIAGNÒSTIC

Text del 2004

Un bon diagnòstic, ràpid i precís, estalvia molt de temps i patiments al pacient.

.

La radiologia actual és una especialitat mèdica que ha passat de ser vista com una curiositat científica a ser considerada una part essencial de l’atenció sanitària. El desenvolupament tecnològic i l’especialització mèdica han permès oferir proves d’imatge de gran precisió i uns serveis assistencials molt eficients. Avui a Catalunya existeixen centres de diagnòstic d’alt nivell fora de l’entorn hospitalari que garanteixen serveis eficients i tecnologies d’última generació. El doctor Rafel Bassaganyas Vilarrasa és radiòleg i dirigeix dos centres de radiodiagnòstic, un a Olot i l’altre a Figueres. Es mostra orgullós de treballar en l’àmbit de la Garrotxa, on pot apropar les últimes tècniques radiològiques a la població amb un servei punter i de màxima qualitat.

Si bé al principi dels anys setanta la radiologia era una especialitat poc atractiva i amb poca demanda entre els estudiants, avui s’ha erigit com una especialitat de vital importància en el sistema sanitari. Rafel Bassaganyas és fill d’un metge olotí pioner en la introducció dels primers sistemes de radiodiagnòstic a Catalunya. “A casa hi ha hagut una àmplia tradició familiar en el món de la medicina. El meu pare és metge, radiòleg, i tinc dos germans que també són metges, i un tercer que és veterinari. Tots hem viscut des de petits l’ambient mèdic i ens hi hem sentit atrets. El meu pare, a més de treballar al gabinet radiològic, anava a cases particulars amb un aparell portàtil de radiologia molt pesat per fer plaques a persones sense mobilitat. Durant la meva infantesa, els estius havia ajudat el pare a revelar les plaques dels pacients en una habitació fosca. Era una procés de revelat manual, quan encara la radiologia estava començant a desenvolupar-se i no s’havien descobert els sistemes actuals basats en les tecnologies digitals. He viscut l’evolució cap a una radiologia que ja no utilitza plaques sinó que aconsegueix fotos immediates processables a l’ordinador.”

Convençut que volia ser metge i radiòleg, va iniciar els estudis de medicina a la Universitat de Navarra, però a mitja carrera va preferir anar a Barcelona per finalitzar i consolidar la formació universitària. “Després de llicenciar-me vaig presentar-me al MIR. En uns anys amb xifres extraordinàries de metges que optaven a un nombre molt reduït de places, vaig poder escollir fer la residència a l’Hospital de la Vall d’Hebron, un espai de formació immillorable en l’àmbit de la radiologia. Va ser allà on vaig conèixer al doctor Javier Lucaya, qui va convertir-se en un referent per a mi i va fer-me descobrir i apreciar les possibilitats de l’especialitat radiodiagnòstica.”

La seva formació s’ha vist complementada amb estades a centres especialitzats en radiodiagnòstic, primer a les Illes Canàries amb el doctor M. Maynar i després a Lille (França), “on vaig subespecialitzar-me en radiologia vascular intervencionista. Aquest tipus de radiologia posa de manifest que cada vegada és més important l’aspecte terapèutic de la radiologia. Després d’aquesta etapa vaig estar exercint a l’Institut Dexeus i després, del 1988 al 2002 a l’Hospital Josep Trueta de Girona, on he desenvolupat gran part de la meva trajectòria professional en radiologia de mama i on he dirigit la part radiològica del Comitè de Mama.”

En l’àmbit privat dirigeix dos centres de radiodiagnòstic, a Olot i Figueres, dedicats bàsicament a la mamografia i l’ecografia. “En els darrers anys s’ha avançat molt en el diagnòstic precoç del càncer de mama gràcies a les mamografies i els sistemes de biòpsia amb agulla gruixuda, possiblement en poc temps s’avançarà encara més gràcies a una nova revolució, el diagnòstic genètic. Avui estem biopsiant lesions de pocs mil·límetres, tumors gairebé imperceptibles que diagnosticats precoçment tenen un pronòstic molt millor que fa uns anys. La majoria de càncers de mama tenen curació si s’agafen a temps. El radiòleg realitza la biòpsia perquè és l’especialista mèdic més indicat per fer-ho, donat el seu coneixement de les tècniques de la imatge. El seu treball conjunt amb el patòleg permet establir una diagnòstic precís de la patologia del malalt. De fet, el patòleg és qui confirma les nostres sospites.

El radiodiagnòstic és de les especialitats que més ràpidament ha evolucionat, de manera que la població coneix poc aquest àmbit de la salut. “Avui encara hi ha cert desconeixement sobre el paper que juga aquesta especialitat. Un bon diagnòstic, ràpid i precís, estalvia molt de temps i patiments al pacient. El professional de la radiografia ha hagut d’anar acotant el seu àmbit de treball perquè l’especialitat s’ha eixamplat notablement i ha tendint cap a la subespecialització. En realitat, el radiòleg està poc valorat malgrat que abraça un volum de coneixement molt destacat. Implica la interpretació de la patologia que hi ha darrere la imatge i sobretot determina i prioritza quines exploracions s’han de fer i de quines se n’ha de treure rendiment. No s’ha d’irradiar el pacient ni angoixar-lo si no és necessari. Una bona planificació radiològica evita exploracions innecessàries. El radiòleg té l’obligació de triar les proves més adequades i, si cal, rebutjar-les quan veu que no són prou justificades o poden perjudicar el pacient.”

El desenvolupament tecnològic i la disponibilitat de productes com l’ecografia, la tomografia computeritzada, la radiologia digital i la ressonància magnètica han fet del radiodiagnòstic una especialitat tecnificada. No obstant el seu paper tècnic, el radiòleg també té per objectiu actuar com a clínic tenint sempre en compte que el pacient és la raó última dels seus esforços. “Hi ha una sèrie d’habilitats no relacionades directament amb la interpretació d’imatges que també cal tenir en compte, per exemple el tracte humà amb el pacient, un aspecte fonamental de la labor mèdica.”

El doctor Bassaganyas continua vinculat a l’Hospital Josep Trueta de Girona i realitza una tasca de recerca en radiologia a la Universitat de Girona. “Vaig obtenir una beca FIS en aquesta universitat per dur a terme un projecte d’investigació per la creació d’un sistema de digitalització de mamografies amb diagnòstic intel·ligent per detectar a partir de calcificacions signes de càncer de mama i determinar si cal biopsiar-les. Sempre he pensat que cal una gran col.laboració entre la medicina pública i la medicina privada i així, poder sortir les dues reforçades” Les investigacions en el camp de la radiologia i el desenvolupament de tècniques diagnòstiques intervencionistes i terapèutiques així com la tecnologia digital de ben segur que mantindran la radiologia al capdavant dels avenços mèdics dels propers anys. Professionals compromesos amb la medicina com el doctor Bassaganyas hi contribueixen de manera ferma.