Dr. Vicente Lozano de Luaces
Dr. Vicente Lozano de Luaces
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. VICENTE LOZANO DE LUACES

ODONTOLOGIA

Text del 2004

La societat actual té més coneixements mèdics i coneix la importància de la prevenció, per la qual cosa és més fàcil transmetre la idea d’adquirir hàbits d’higiene bucal.

El pacient odontològic presenta a l’inici d’un tractament una sèrie d’inquietuds que són pròpies d’una idea desdibuixada de la realitat actual de la professió. El cert és que les noves tècniques i mètodes de treball de l’odontologia han experimentat profunds canvis en els darrers anys que han implicat intervencions menys doloroses i invasives. Juntament amb l’avenç de les tècniques odontològiques, el paper que desenvolupa l’odontòleg també esdevé bàsic per tranquil·litzar el pacient i fer-li entendre la realitat del seu tractament. El doctor Vicente Lozano de Luaces es llicenciat metge-estomatòleg, doctor en medicina i cirurgia i professor titular de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Barcelona. El doctor Lozano es va sentir atret per la medicina des de la infantesa. Va ser en el marc d’un entorn familiar que la vivia intensament, el pare era odontòleg, que aquest món va prendre vida en els tres germans Lozano. “Tots tres vam escollir dedicar-nos al món de la medicina. A casa es parlava de molts aspectes relacionats amb la ciència mèdica, però sobretot d’humanisme, de llibres, d’art, i al final s’acabava amb una referència obligada a l’odontologia. Així que vaig decidir estudiar la carrera de medicina amb el convenciment que havia d’adquirir una formació mèdica integral per poder descobrir quina especialització m’interessava més. Després de conèixer tots els àmbits de la medicina vaig decidir fer la llicenciatura en estomatologia. Els meus anys de formació a l’Hospital Clínic van coincidir amb una època políticament difícil i amb constants paralitzacions de les classes. Afortunadament vaig tenir professors de gran nivell docent i humà, com el professor Domingo Ruano, el professor Pere Piulachs, el professor Ramón Sarró i el professor Manuel Cruz, que van saber transmetre’m l’essència i la realitat de la medicina. A l’Escola d’Estomatologia també vaig coincidir amb grans docents que van suscitar-me moltes inquietuds, van guiar-me en la meva tesi doctoral i em van transmetre el seu pensament docent i mèdic, com el professor Antonio Nadal, un catedràtic eminent que em va ensenyar una manera de viure la Universitat.”

Aquesta etapa formativa no ha cessat i avui l’assistència a congressos i jornades, especialment a Europa i als EUA, li permeten conèixer noves tècniques odontològiques. Moltes altres vegades és ell mateix qui és convidat a universitats europees i llatinoamericanes per prendre part en cursos i jornades formatives de l’especialitat. En la dilatada trajectòria mèdica del doctor Lozano hi ha hagut un component humanístic que ha influït decididament en la seva vida professional i personal. “Considero que la persona ha de tenir una formació integral i molt humanista. Durant anys, un grup d’amics ens reuníem en una cafeteria per parlar de problemes que no eren necessàriament de medicina sinó de política, economia, literatura… Els complements formatius i el vessant humanístic són vitals per a qualsevol metge. A mi m’atrau especialment l’egiptologia, la història i l’art renaixentista, i és habitual que en l’entorn familiar –sobretot amb als meus fills- iniciem converses i discussions sobre temes molt diversos de la cultura i de la realitat actual.”

Les principals especialitats que s’ocupen dels diferents components de la cavitat bucal són la cirurgia oral, l’operatòria dental, l’ortodòncia, l’odontopediatria, la periodòncia, l’endodòncia i la prostodòncia. Totes han evolucionat notablement en els darrers anys  i han millorat el nivell assistencial de l’odontologia. Paral·lelament, la salut de la boca ha pres una gran importància, com també el seu vessant estètic: “Les dents són un element visible del nostre cos i cada vegada és més habitual trobar persones preocupades pel seu somriure. Tot i així, no sols hi ha d’haver una preocupació estètica sinó també de salut. Hem de poder mastegar correctament i disposar d’una dentadura sana. No sempre es pot donar resposta a la necessitat o requeriment del pacient, però com abans passi per una revisió odontològica, més possibilitats hi ha de resoldre una patologia. Afortunadament, la societat actual té molts més coneixements mèdics i d’higiene que fa uns anys i és més fàcil transmetre la importància d’adquirir hàbits d’higiene bucal i de fer visites periòdiques a l’odontòleg per evitar danys importants.”

A més, els darrers avenços tecnològics han permès disminuir el dolor a la consulta odontològica. Amb aquest nou sistema el tractament és més suportable per al pacient i això fa que vagi a la consulta sense pors. En els darrers anys, la divulgació de temes d’higiene dental a les escoles ha fet que entre els més petits hagin disminuït les patologies bucals, especialment les càries. “A les escoles es dóna molta importància a la higiene de la boca. El Consell de la Salut Bucodental de Catalunya ha dut a terme una tasca informativa i pedagògica molt destacada sobre com tenir cura de la boca. Un dels aspectes que més influeixen en la salut bucal és la dieta. A més, és bàsic que després de cada ingesta el nen o l’adult es renti les dents. Les partícules de sucre no han d’estar en contacte amb l’esmalt de les dents si es vol evitar l’aparició de les càries.”

El doctor Lozano també és el president de la Societat Espanyola d’Ergonomia i Enginyeria Dental (SEEID), entitat que realitza estudis i treballs sobre com adaptar la maquinària dental al pacient, “però també sobre com treballar a la consulta i trobar la manera d’obtenir una millora del tractament sense agafar mals d’esquena, de cap, de peus, i sobre control d’infeccions creuades, l’estrès, el mobbing, gestió… Metges i odontòlegs patim una gran pressió en la nostra tasca, però especialment els odontòlegs, uns professionals que visitem i operem en un espai tancat i que tenim moltes responsabilitats davant del pacient. La SEEID està formada per professors de diferents universitats espanyoles.”

El doctor Lozano també forma part del Comitè Executiu de l’European Society of Dental Ergonomics i de l’European Pannel for Infection Control in Dentistry. Una de les grans inquietuds del doctor Lozano és la docència. Des de fa anys és professor titular de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Barcelona, espai des d’on transmet als seus alumnes el coneixement sobre la pràctica assistencial de l’odontologia. “Per ser odontòleg cal haver cursat una llicenciatura de cinc anys basada en la formació teòrica i pràctica. La Facultat d’Odontologia és un centre de prestigi i amb un professorat de gran nivell que proporciona a l’alumnat un primer contacte amb el món de l’odontologia. M’agrada comunicar-me amb els joves per ensenyar i aprendre d’ells.”

La passió del doctor Lozano per l’odontologia té continuïtat en dos dels seus quatre fills, la Georgina i el Mauro, que han seguit els passos d’un professional vocacional de l’odontologia. La passió per l’humanisme la comparteix amb els quatre, amb l’Alejandro, que és economista, i amb el Fabio, a qui en un pròxim futur també li agradaria fer odontologia.