Dra. Montse Folch Munuera
Dra. Montse Folch Munuera
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DRA. MONTSE FOLCH MUNUERA

NUTRICIÓ

Text del 2004

La nutrició és la benzina del nostre cos, allò que ens fa moure.

.

Una alimentació equilibrada combinada amb uns hàbits de vida saludables i la realització d’exercici físic són aspectes molt importants per a la salut i benestar de la persona. En els darrers anys ha crescut l’interès per la correcta distribució dels àpats i dels nutrients. No es tracta només d’una qüestió d’estètica sinó especialment de salut. De fet, sembla que un major repartiment del consum d’aliments al llarg del dia i una concentració d’aquests durant el matí s’han associat a pesos més baixos. Una nutrició adequada i equilibrada esdevé fonamental a qualsevol edat i això ho sap molt bé la doctora Montse Folch Munuera, especialitzada en el camp de la nutrició i la dietètica, un àmbit de treball que l’apassiona i pel qual té una gran inquietud. Trobar resposta a un problema d’obesitat o a una preocupació per una dieta descompensada són aspectes fonamentals de la seva feina diària. Avui la seva dilatada trajectòria professional l’ha convertit en una reconeguda professional de la nutrició i la dietètica dins i fora de Catalunya.

El 1987 es va llicenciar en medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona, i un any després iniciava la seva consulta privada de nutrició i dietètica. Abans dacabar la carrera vaig començar a treballar com a ajudant dun cirurgià general. Part de la meva activitat es va centrar en assessorar els pacients que shavien doperar sobre la necessitat de perdre una mica de pes abans de ser intervinguts. Aquest aspecte va començar a interessar-me i poc després vaig obrir la meva primera consulta de nutrició i dietètica.

De petita ja deia que volia ser infermera per anar-se’n a l’Índia, però al final vaig optar per la medicina segurament amb una certa influència de la meva àvia, que era infermera de quiròfan. La cirurgia sempre em va agradar i vaig ser ajudant de cirurgia durant vuit anys, però linterès per la nutrició va anar creixent i progressivament els meus coneixements sanaven ampliant. No havia tingut formació en nutrició durant la carrera i vaig haver de buscar-me fonts formatives alternatives, moltes de les quals van ser a lestranger. Avui continuo assistint a congressos i cursos per conèixer nous tractaments i els avenços terapèutics en un àmbit destudi que encara ha de desenvolupar-se molt. La doctora Folch participa en congressos nacionals i internacionals en l’àmbit de la nutrició. També ha publicat nombrosos articles i llibres que hi estan relacionats i ha participat en programes de ràdio i televisió.

El 1989 va realitzar les primeres col·laboracions al Servei de Cirurgia Plàstica i Estètica de l’Institut Dexeus de Barcelona. També va estar com a metge d’urgències a l’Hospital de Barcelona i al Centre Hospitalari d’Andorra. El 1993 es va convertir en responsable del servei de nutrició, dietètica i medicina estètica a l’Institut Dexeus. Durant aquests anys vaig creure necessari fer cursos de nutrició i dietètica, un dels quals va ser a lHospital Clínic amb el doctor Coronas Alonso, i després un màster en nutrició i dietètica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. El 1996 iniciava la consulta de nutrició i dietètica al Centre Mèdic Teknon de Barcelona, que combinaria des d’aleshores amb la consulta privada a l’Institut Vila-Rovira de cirurgia plàstica, reparadora i estètica de Barcelona.

Si bé resoldre un problema d’excés de pes s’acostuma a relacionar amb un tema estètic, en realitat es tracta més d’una qüestió de salut. Lobesitat és un problema cada vegada més rellevant i preocupant a les societats occidentals com a resultat, en part, dunes pautes nutricionals inadequades. També hi ha moltes persones que vénen a la consulta per aprendre a menjar bé. Les dietes es basen en un principi de nutrició equilibrada i molt tacte per part del metge. La persona ha doblidar-se de les seves preocupacions i establir una pauta alimentària en el marc duna situació personal i emocional estable. Proposo dietes amb les quals sense deixar de menjar es pugui aconseguir un pes proporcionat i saludable. La nutrició és la benzina del nostre cos, allò que ens fa moure. Una mala nutrició pot condicionar el desenvolupament duna malaltia de base. La benzina ha de ser lapropiada. Hi ha una pauta alimentària equilibrada per a cada persona segons les característiques dedat, sexe, professió, activitat física, gustos, hàbits En aquest sentit, el nutricionista no només ha de conèixer les propietats i característiques de cada aliment sinó també les possibilitats de cada persona. La dieta és important, però ho és encara més leducació nutricional. El primer dia de visita dic als pacients que hauran daprendre a mantenir el pes si volen aprimar-se.

L’educació nutricional s’ha de complementar amb l’exercici físic, amb pautes sobre com mastegar correctament i amb una atenció psicològica. Moltes persones no mengen o mengen massa per angoixes i preocupacions concretes. El nutricionista ha de posar-se a la pell del pacient per entendre allò que li passa i determinar un procés nutricional encertat.

L’educació nutricional està començant a divulgar-se a través de determinats mitjans de comunicació. La població demostra interès per menjar bé i tenir cura de la salut, però encara hi ha molta informació imprecisa que confon. Una paraula clau de la bona nutrició ha de ser la moderació. Sovint mengem molt més del que cremem. La solució ha de ser fer exercici físic i menjar quantitats adequades. No tothom sap enfocar el concepte de moderació, per la qual cosa fem valoracions nutricionals, analítiques completes, que ajuden en determinats casos a trobar una pauta dietètica o nutricional. Tots els casos tenen solució i en la majoria lempatia entre metge i pacient esdevé bàsica. Magrada donar molta informació als pacients perquè entenguin la importància i transcendència del tractament. En un futur magradaria crear un grup deducació nutricional pluridisciplinari que fes un seguiment més proper de la persona per assolir els objectius mèdics.

A vegades les pautes nutricionals s’acompanyen de fàrmacs, de productes homeopàtics o, en determinats casos, de cirurgia plàstica. De totes maneres, la cirurgia plàstica no resol res si després de loperació no se segueixen unes pautes convenients dalimentació.

La doctora Folch precisa que la bellesa tal com ella l’entén ha de ser lògica i coherent. Hi ha moltes persones preocupades per la seva estètica que es cuiden. És important tenir un cos agradable i saludable, però també sentir-se bé amb un mateix. La mirada està molt relacionada amb la bellesa. Quan mires una persona que no té una bellesa estereotipada sinó interna, que ha trobat el seu pes ideal i shi sent a gust, ho perceps en la seva mirada i lacabes trobant atractiva. Aquesta reconeguda especialista en nutrició reitera la necessitat d’educar la societat sobre l’alimentació i espera que en els propers anys les investigacions en aquest àmbit mèdic beneficïin encara més una societat cada vegada més preocupada per les pautes nutricionals.