Sr. Esteban Rodríguez Parés
Sr. Esteban Rodríguez Parés
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

ESTEBAN RODRÍGUEZ PARÉS

SORT-7, S.L.

Text del 2008

“Les cases prefabricades són confortables i de qualitat, amb les mateixes mesures de seguretat que podem trobar en una construcció tradicional”

Els darrers anys s’ha incrementat notablement la venda de cases prefabricades, un canvi de tendència important en un segment de mercat que fins ara no havia aconseguit arrelar en un país amb poca tradició en aquest tipus de construccions. Alguns dels factors que han contribuït que la població s’hi interessés han estat el preu econòmic i la qualitat i confortabilitat del producte. Cada vegada hi ha més persones que decideixen comprar una casa prefabricada perquè han entès que compleix els requisits de qualsevol habitatge. Esteban Rodríguez Parés és administrador de Sort-7, S.L., empresa especialitzada a construir-les i comercialitzar-les. “Les cases prefabricades compten amb les mateixes garanties que les construccions tradicionals de totxo, però amb l’avantatge que el temps d’execució de l’obra és menor i els preus molt més assequibles tenint en compte la situació del mercat immobiliari els darrers anys. Les millores introduïdes en aquests habitatges gràcies a les investigacions han permès realitzar dissenys moderns i de qualitat. A més, el sistema constructiu amb materials aïllants tèrmics i acústics ha estat un avenç important.”

Sort-7 es constituí el 1993, però els seus inicis es remunten a l’any 1982. “Aleshores ja veníem xalets prefabricats de fusta i el negoci es concentrava a la província de Castelló. Per problemes amb els ajuntaments de la zona, vam abandonar aquell projecte i vam traslladar-nos a Santa Coloma de Farners, on vam crear una empresa de fabricació de panells estructurals que muntàvem i traslladàvem a la parcel·la. Anys més tard, cinc socis creàrem Sort-7, amb una base fonamentalment comercial i sense fabricació. Vam ser dels primers a presentar un tipus de cases prefabricades que fins els anys 90 era desconegut a Espanya. El fabricant anglès que ens subministrava el producte va veure com gràcies a la nostra actuació el mercat espanyol anava creixent. La novetat d’aquest prefabricat que marcaria una pauta dins del sector era l’amplada dels mòduls, que possibilitava crear espais molt amplis, ambients diferents i finestres de grans dimensions.”

A Espanya, el canvi de mentalitat que ha suposat passar de la construcció tradicional amb totxo a la casa prefabricada ha estat lent si tenim en compte que a molts països aquests habitatges es construeixen des de fa dècades. “En el cas del nostre país, moltes persones que fins fa poc es decantaven per tenir inversions tangibles com apartaments, pisos i segones residències s’han plantejat comprar cases prefabricades. L’especulació que s’ha viscut en el sector immobiliari ha empès la població cap a un canvi de mentalitat. Avui són moltes les persones que han descobert les possibilitats i els avantatges del prefabricat. Són cases confortables i de qualitat, amb les mateixes mesures de seguretat que podem trobar en una construcció tradicional. Complim les normatives del Codi Tècnic de la Construcció. El preu pot estar entre un 30% i un 40% per sota del de la casa tradicional. Tanmateix, no ha estat fàcil que les entitats financeres concedissin hipoteques als nostres clients perquè no confiaven plenament en aquest tipus de construcció.”

El sistema constructiu del prefabricat de Sort-7 només utilitza el formigó en la fonamentació del terreny. “Per a les estructures de parets fem servir panell sandwitch de ciment barrejat amb resina o bé d’acer amb interiors de fusta tractada. Sempre hem anat un pas per endavant en allò que demanava el mercat, compromesos a trobar el sistema més adaptable al territori català i espanyol.”

Sort-7 compta amb un equip d’arquitectes que s’encarrega de dissenyar l’estructura de la casa a partir dels mòduls prefabricats. “Hi ha moltes possibilitats de disseny. Al principi no hi havia aquesta flexibilitat i adaptabilitat i el comprador havia d’adoptar uns estàndards. L’evolució dels materials i la possibilitat de modulació han fet que puguem crear espais i ambients molt diferents segons les preferències dels clients. L’estètica de la casa tant interior com exterior no divergeix de l’habitatge convencional. Les cases modulables són ampliables i també traslladables. Aquesta característica fa que siguin molt resistents als moviments de terres. Si el client ho desitja, podem proporcionar l’habitatge completament equipat amb mobiliari, electrodomèstics i cortinatge, llest per entrar-hi a viure. La nostra àrea d’actuació és bàsicament Catalunya, tot i que també treballem a la resta del territori espanyol.”

La casa prefabricada ha passat per una evolució tant pel que fa referència a materials de construcció com a sistema de muntatge. “La consolidació d’aquestes cases dins del mercat ha fet que molts països atorguin facilitats per construir-les. Els governs poden contribuir a promoure terrenys per ubicar-les-hi i així facilitar-les a aquells grups de població, sobretot joves, que tenen dificultats per accedir a un habitatge a un preu raonable.” Aquest tipus de construccions fetes amb materials aïllants tèrmics i acústics contribueix a crear cases més sostenibles, respectuoses amb el medi ambient i amb un estalvi energètic important.

La rapidesa d’execució del projecte, que pot ser entre tres i quatre mesos, topa amb la lentitud de les administracions locals a l’hora de concedir llicències d’obra. Ara bé, les queixes del sector de la casa prefabricada van més enllà: “Els governs autonòmics haurien de facilitar i incentivar la localització de zones on fer parcs residencials per instal·lar-hi cases prefabricades de manera que els costos d’arquitectes, la llicència d’obres i altres aspectes fossin més reduïts. Alguns ajuntaments han posat traves a la instal·lació del prefabricat en els seus plans urbanístics. Les qualitats de les cases prefabricades d’avui no tenen res a veure amb les de fa 20 anys. Si s’informessin podrien comprovar-ne la qualitat, la seguretat dels materials i el rigor del sistema de construcció. No som competència per a la construcció tradicional. Som una opció més dins del sector de construcció d’habitatges.”