Sr. Esteban Vilar i Vita
Sr. Esteban Vilar i Vita
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ESTEBAN VILAR I VITA

Alianplast

Text del 28-10-13

L’entusiasme i l’afany de millora han permès la consolidació i l’expansió d’aquesta empresa líder en recuperació de materials, amb un servei integral però especialitzada en la reconversió de plàstics industrials. Des d’aquestes pàgines, la família que l’encapçala posa de manifest la conveniència d’assolir la independència i la necessitat de recuperar els valors tradicionals de l’esforç i l’honestedat, a banda de fer un elogi a la tasca visionària del fundador, Esteban Vilar.

D’un petit negoci familiar a una activitat empresarial consolidada

El naixement d’Alianplast, l’any 2005, s’explica per diverses raons; gràcies a l’experiència i als coneixements previs en el sector del reciclatge del seu gerent, Esteban Vilar, i dels seus dos fills, Àlex i Anna, tots tres hem pogut tirar endavant un projecte basat en els principis, la creativitat i l’enginy del nostre nucli familiar. D’aquesta manera, una empresa fundada amb pocs recursos ha aconseguit esdevenir líder en la recuperació de plàstics tècnics i en la manipulació, classificació i comercialització de materials. De fet, ens desmarquem d’altres entitats del ram perquè tractem tot tipus de plàstics. Aquesta singularitat ens permet lluitar amb empreses de reciclatge de plàstics d’alt nivell; per tant, en la diversitat de materials que manipulem es troba el nostre valor afegit. I val a dir que ens sentim molt orgullosos d’haver pogut arribant a on som ara superant tota mena de dificultats però sempre mantenint un compromís de qualitat, rigor i ètica.

Recuperació de materials singulars

Vam crear la nostra empresa tenint en compte els avenços en els sistemes i els resultats en la recuperació de materials singulars com els plàstics tècnics; el nostre objectiu era oferir un servei integral de recuperació de materials però especialitzat a reconvertir el màxim nombre possible de plàstics industrials. La nostra empresa té unes dimensions i un funcionament familiar, i s’organitza mitjançant la implicació, l’esforç i la col·laboració mútua de la trentena de persones que hi treballem actualment.

Plàstic tècnic, ferralla, escombraries, cartró i paper provinents sobretot dels sectors automobilístic, agroalimentari i farmacèutic

Ens dediquem a la valorització, transformació, emmagatzematge i transferència de residus industrials –sobretot plàstic tècnic, però també ferralla, escombraries, cartró i paper–, provinents sobretot del sector de l’automòbil i també de les activitats agroalimentàries i farmacèutiques. La nostra filosofia és aportar solucions òptimes, integrals i personalitzades a les empreses clients; per això disposem d’una superfície de més de 14.000 m2 repartits en tres plantes de producció: Parets del Vallès, Montornès del Vallès i Sant Fost de Campsentelles, que ens permeten gestionar més de 18.000 tones anuals de residus.

Qualitat del servei basada en una recerca contínua i en una tecnologia avançada

La nostra singularitat empresarial es basa, d’una banda, en el servei que brindem a les empreses de recollir els seus materials de rebuig sempre que el volum o la ruta ens ho permet, i, d’altra banda, en la capacitat de recuperar més de 40 tipus de plàstic tècnic; per poder oferir aquest servei disposem de maquinària molt diversa i de sistemes de detecció dels diferents tipus de plàstic industrial. La nostra empresa s’ha pogut expandir en bona part gràcies a la nostra vocació d’inventors, que ens ha permès dur a terme la nostra tasca d’una manera més eficient. Un exemple de sistema innovador fou el que vam dissenyar per desembolcallar de la manera més ràpida i eficient els discos compactes que ens arribaven plastificats i poder portar a terme la recuperació del polipropilè.

Treballem majoritàriament per a l’àmbit de la injecció de plàstics

Els nostres clients són injectadors de plàstic; en tenim alguns d’estrangers, bàsicament alemanys i italians; per optimitzar els costos de transport en aquestes transaccions internacionals, tendim a la venda de grans quantitats. Hem apostat per la fidelització d’una cartera de clients amb la qual treballem de manera regular. En la nostra tasca empresarial cal esforçar-se i ser molt competitiu per tal d’aconseguir proveïdors; s’ha de ser ser molt curós a l’hora de desmuntar i classificar els materials i, sobretot, durant el procés de recuperació; i, a més, sabem que si volem mantenir la confiança dels nostres clients i fidelitzar-nos, cal que els oferim un producte de qualitat immillorable.

Contribució a l’equilibri mediambiental

Les empreses recuperadores fem possible que les companyies tinguin una relació més respectuosa amb el medi. Per nosaltres és fonamental reciclar tants materials com sigui possible, de manera que, per exemple, en el cas dels para-xocs recuperem el coure, l’ABS, el policarbonat i el metacrilat.

Importància de l’equip humà en temps de recessió

Perquè els treballadors s’impliquin en el projecte empresarial del qual formen part, és imprescindible que se sentin valorats i recompensats. Considerem que l’equip humà és la veritable força d’una empresa, i per tant sempre hem apostat per una política salarial generosa i per l’estabilitat laboral. Això explica que, en vista de com la crisi ha afectat la nostra empresa, optéssim per no reduir personal i, com a contrapartida, conscienciar els nostres treballadors de la necessitat d’excel·lir més que mai en la seva tasca quotidiana.

Si l’Administració rebaixés i flexibilitzés els costos i les relacions laborals, la recuperació de materials podria ser el modus vivendi de moltes famílies

Si l’Administració rebaixés i flexibilitzés els costos laborals i les relacions contractuals, podríem aconseguir que més de 500 famílies visquessin del treball que genera la recuperació de materials. Atesos els escassos marges de benefici, no és pas possible oferir remuneracions elevades als treballadors, però sí petites quantitats que els permetrien no dependre dels subsidis de desocupació. A més, aquesta activitat comportaria una reducció dels residus, fet que incrementaria el benestar de la població. Actualment, totes aquestes tasques es porten a terme en països com la Xina, on els sous són més baixos.

Carències de la societat espanyola

Ens manca, d’una banda, cohesió per caminar plegats i esforçar-nos col·lectivament per assolir un nivell de benestar econòmic més alt i, de l’altra, capacitat per assumir la nostra responsabilitat individual; això, en el cas dels treballadors i els gestors, suposa exigir-se un nivell alt de competència i una implicació real amb el projecte empresarial. També caldria millorar la coordinació entre les diferents administracions per estalviar a moltes empreses l’inconvenient d’haver de passar inspeccions constantment.

Recuperar els valors de les generacions anteriors

En el dia a dia del nostre treball observem que les noves generacions han perdut els valors tradicionals de l’esforç, la constància i la superació com a fórmula per assolir els objectius vitals. És imprescindible que recuperem aquests valors, que ens adonem que qualsevol cosa comporta un sacrifici, i que puguem basar les relacions comercials en la confiança i en l’honestedat.

Conseqüències de la desencertada política espanyola

La burocràcia, l’elevat nivell impositiu i la política de subvencions generalitzada han agreujat les conseqüències de la recessió a l’Estat espanyol, i ens obliguen a afrontar un panorama socioeconòmic força incert. A més, hem malbarat gran part dels nostres recursos, i és per això que Europa ens està imposant mesures de control i d’austeritat. Ara ens toca assumir les conseqüències: les mesures restrictives, que sens dubte minven considerablement la qualitat de vida de la població.

Ara és molt difícil lluitar contra l’economia submergida

En època de bonança s’hauria d’haver combatut amb fermesa l’economia submergida començant pel vèrtex de la piràmide social. En temps de recessió, i amb els índexs actuals d’atur, no es poden aplicar mesures enèrgiques per lluitar contra aquest fenomen, precisament perquè ha acabat essent, per a moltes famílies, la darrera i única possibilitat d’obtenir ingressos.

La independència comportaria un increment del benestar social

Catalunya és un país de gent treballadora, motivada i creativa; de fet, el gruix de la indústria espanyola ha romàs a les nostres fronteres i al País Basc. Considerant el panorama socioeconòmic i polític espanyol, la independència comportaria un increment del nivell de benestar de la població i donaria resposta al greuge històric que patim i que està provocant la caiguda del nostre teixit industrial, alhora que aquest s’incrementa a Madrid. A més, cal que tinguem en compte que l’empresariat català està conformat fonamentalment per pimes familiars que no es traslladarien en cas que s’arribés a proclamar la independència. Aquestes entitats tenen un projecte de país amb la finalitat primera de crear riquesa per garantir la continuïtat de l’empresa i la prosperitat de la comunitat.

Homenatge al pare, elogi dels fills

Esteban Vilar és un home de ferms principis morals i econòmics. Ha consolidat la seva tasca empresarial gràcies al treball constant, l’esforç, la innovació, la creativitat i la recerca permanent de solucions òptimes. Alhora, ha demostrat unes profundes inquietuds socials. Tant de bo les noves generacions prenguessin exemple de tarannàs com el seu i els emulessin en la seva praxi professional i empresarial. D’altra banda, si el nostre projecte empresarial s’ha consolidat i ha ocupat una posició de lideratge en el sector en tan sols vuit anys ha estat gràcies a la capacitat d’observació i d’experimentació, a la motivació i a la implicació d’Àlex i Anna Vilar.