PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

ESTEVE VELILLA MIRALPEIX, FRANCESC VELILLA ALAMÀ, ÀNGEL I MARTA VELILLA GARCÍA

TALLERS VELILLA, S.A.

Text del 2008

“Tot i la forta competitivitat del mercat, tenim un producte amb el qual es pot pensar amb il·lusió en el futur”

Poques vegades una empresa té l’orgull de reunir representants de tres generacions d’una mateixa nissaga familiar. Una d’aquestes societats és precisament Tallers Velilla, S.A., la qual aglutina el fundador, el senyor Esteve Velilla Miralpeix, el fill, Francesc Velilla Alamà, i dos néts, l’Àngel i la Marta Velilla García. Esteve Velilla fundà l’empresa l’any 1949, juntament amb la seva esposa, Rosa Alamà. Llavors només es dedicaven a la reparació de diversos tipus de maquinària, però, a poc a poc, l’empresa va anar evolucionant fins a fabricar maquinària, posteriorment, màquines de gran tonatge i cistelles elevadores. “L’any 1960 començarem la producció de maquinària per a l’elaboració de ceràmica, especialment fèiem premses hidràuliques per a tests, rajoles i maons refractaris.”

Cap el 1976, va desenvolupar una nova gamma de maquinària d’elevació: els carretons grua per manipular càrregues en exteriors. “Per a aquesta finalitat es creà la marca Movex, amb la qual es coneixen també les nostres plataformes aèries. Els carretons grua es varen fabricar amb ploma fixa o giratòria i amb estabilitzadors. Funcionen amb transmissió hidrostàtica i tots els components (eixos, diferencials, reductors i cilindres) eren de disseny i fabricació propis.”

L’any 1980, Tallers Velilla va iniciar la fabricació de les plataformes aèries sobre camió. “Al principi, aquestes màquines d’elevació de persones solament es destinaven als ajuntaments, i n’oferíem dos models, de 10 m i 13 m d’altura. Posteriorment, també en creàrem un de 21 m per als bombers, adaptat amb la incorporació d’un monitor a la cistella i equips de salvament.”

Francesc Velilla remarca la lluita diària de l’empresa davant la creixent competitivitat en el sector. “Als anys 80, fabricàvem dues màquines l’any i ens guanyàvem bé la vida, i ara en fem una cada dia i és més difícil. Som en el mercat comú i amb la globalització ningú no es lliura de la competència, sobretot la italiana. Però, tot i la forta competitivitat del mercat, tenim un producte amb el qual es pot pensar amb il·lusió en el futur. Fa molts anys que ens hi dediquem, i tenim moltes màquines i són molt conegudes. Això ens dóna una avantatge considerable respecte a la resta d’industrials del sector.”

El 1989, i sense deixar les habituals tasques de fabricació, Tallers Velilla començà a encarregar-se de la distribució de diversos equips, especialment de les plataformes autopropulsades. “L’any 1995 disposàvem ja d’una extensa gamma de models i les plataformes sobre camió de fabricació pròpia arribaven fins a una altura de 25 metres. Quan va entrar en vigor la normativa sobre màquines, vam obtenir la certificació CE per la TÜV Alemanya. Paral·lelament, arribarem a un acord amb altres firmes per distribuir les màquines que completen la nostre gamma.”

El senyor Esteve Velilla subratlla la qualitat de l’empresa com a pionera en la fabricació i distribució de plataformes aèries i la prestació de serveis. “Som líders en equips sobre camió i ens situem entre els primers del rànquing en el sector de les plataformes autopropulsades. A més, per completar la seguretat de les màquines, oferim als nostres clients un servei de revisions anuals dels sistemes de seguretat i estructura de les màquines.”

També va posar en marxa la primera escola de formació d’operadors i demostradors de plataformes aèries a Espanya. “Els nostres objectius s’encaminen a prestar un servei més complet a fi de mantenir el lideratge en el mercat.”

Tallers Velilla mostra en el seu catàleg un ampli ventall de productes, els quals s’agrupen en tres apartats: plataformes autopropulsades, plataformes telescòpiques i plataformes tot terreny. “Proveïm el mercat de diversos tipus de plataformes autopropulsades, entre les quals hi ha el model articulat elèctric, l’articulat dièsel, el telescòpic dièsel, les tisores elèctriques i les tisores dièsel. En relació amb les plataformes telescòpiques sobre camió, disposem de les gammes Movex, les quals inclouen diversos models: articulades, telescòpiques, telescòpiques amb plomí, per a furgó i articulades telescòpiques. Pel que fa a les plataformes autopropulsades tenim models fins a 43 m d’alçada.”

Els clients habituals de Tallers Velilla solen ser, a més dels ajuntaments, constructors, empreses de serveis i llogaters. “Aquestes màquines es fan servir per a tot tipus de treball que s’hagi de fer en altura, com podar els arbres, pintar una façana, arreglar les faroles, col·locar rètols o muntar estructures. Tenim clients diversos, des de les grans constructores fins a l’Administració central i la municipal. A part de fabricar, tenim una empresa, Satex, per portar el servei d’assistència tècnica, de recanvis i de reparació.”

Marta Velilla García, representant de la tercera generació, és la responsable del departament d’administració. “I a més m’encarrego de fer el seguiment de les màquines, des de la venda del producte fins al control d’avaries i el manteniment de tots els aparells que tenim en el mercat, els quals, només pel que fa als de camió, són més de 1.500. Si hi afegim la maquinària que distribuïm i donem servei, n’hi sumem mil i escaig més. De tots aquests productes, se n’ha de fer el manteniment anual i atendre les avaries.”

També té una gran rellevància la tasca d’Àngel Velilla García, qui exerceix com a responsable de fabricació: “Intento que es faci una màquina al dia, cosa que sortosament s’aconsegueix. Espero que aviat es podrà incrementar aquest ritme productiu, ja que treballem per assolir aquest objectiu.”

En un futur no llunyà es preveu sortir a l’estranger. “La distribució a l’estranger és encara un repte. Fins ara, el mercat nacional absorbeix tota la nostra producció. Per sortir a fora hem d’estar molt preparats i augmentar la nostra capacitat productiva.”