Text del 2008
“El sector immobiliari encara mantindrà la bonança, però no al mateix ritme que aquests últims deu anys”
Durant l’últim decenni, el sector immobiliari ha viscut una època daurada, que fins fa poc semblava no tenir fi. Tanmateix, tant els analistes experts com els mateixos protagonistes d’aquesta activitat econòmica ja comencen a parlar d’una certa desacceleració que provoca que a les gràfiques ja no es dibuixin pics de creixement tan extrems. Les constructores i promotores nascudes al marge d’aquesta efervescència immobiliària miren l’horitzó amb la perspectiva de l’observador destre que, amb posat ponderat, no es deixa enlluernar pels focs d’artifici. És el cas de Diteco S.L., una empresa de tradició familiar dedicada tant a l’obra civil com a la promoció immobiliària, ubicada a l’Hospitalet de Llobregat. “Fins fa poc, quan encara no havies acabat l’obra, ja ho tenies tot venut sobre plànol. I és que posaves un rètol de casa en venda i al cap de tres mesos ja estava venuda. Era un ritme una mica desproporcionat, no del tot adequat”, considera Félix Velasco López, propietari de Diteco. Juntament amb el seu germà Àlex, va donar continuïtat generacional al negoci immobiliari familiar quan l’any 1996 es va jubilar el seu pare.
Actualment, l’empresa, que té en nòmina una quarantena de treballadors, destaca també com a especialista en l’obra civil. “Ens encarreguem especialment de construir, ampliar o reformar subestacions elèctriques, tant a Catalunya com a l’exterior. Es tracta d’un sector que també té bones perspectives de creixement, pel fet que la demanda elèctrica va en augment. Aquesta activitat abasta un 60% de la nostra feina, l’altre 40% l’ocupa el negoci immobiliari. Ja des de l’època en què el pare portava l’empresa disposem d’una homologació en virtut de la qual estem qualificats per dur a terme aquesta mena d’obres a les empreses elèctriques.”
Recentment, l’empresa ha treballat en l’ampliació de dues subestacions ubicades enmig d’una gran ciutat com és Barcelona. “L’obra d’una subestació comprèn la protecció de tota la instal·lació elèctrica. És una estructura impressionant: l’únic que es veu és un gran bloc de formigó, però a dins hi ha totes les entrades i sortides de cables, els transformadors, les cabines… Actualment, s’estan fent autèntics búnquers.” La construcció d’una obra d’aquestes característiques pot allargar-se durant dos anys aproximadament, ja que són estructures molt reforçades i d’una gran complexitat.
El formigó és el material principal en aquests casos. “Es tracta d’instal·lacions amb murs de grans espessors. En el cas hipotètic d’una deflagració, mai hauria de quedar-ne afectat l’exterior. Una altra preocupació dels tècnics és aïllar la instal·lació del contacte amb persones alienes, per la qual cosa els accessos han de disposar de la màxima seguretat.”
El risc de patir un accident laboral en aquest sector és especialment elevat, “però amb el meu germà, que és especialista en el tema dels riscos laborals, estic més tranquil, perquè està molt pendent d’aquests aspectes i s’encarrega de formar el personal de manera periòdica. La seguretat és una prioritat per a nosaltres”, recalca el senyor Velasco.
L’àmbit immobiliari, l’altra faceta de Diteco, inclou la construcció de pisos, habitatges unifamiliars, casetes aparellades… En aquest camp, l’empresa atén els encàrrecs dels promotors, “que es posen en contacte amb nosaltres perquè ja hem treballat per a ells o per a alguna societat o persona vinculada”, i també desenvolupa promocions pròpies. Com a exemple, el senyor Velasco detalla les característiques d’un treball recent: la construcció i promoció d’un projecte de segona residència a Calafell. “Es tracta de plantes baixes d’entre 120 m2 i 170 m2, adreçades a persones de classe treballadora amb un cert nivell econòmic, que es poden permetre de pagar una segona hipoteca. Són cases còmodes, sense escales ni gaires complicacions. Solen tenir un gran porxo, finestrals grans, una coberta de quatre aigües amb teula àrab i revestiments d’obra vista, entre d’altres trets.”
I és que una de les prioritats de Diteco és la cura en els acabats. “El preu sol ser la primera cosa que miren els compradors. Per això, nosaltres intentem afegir la nostra empremta de qualitat. Quan els clients comencen a observar detalls dels acabats, del preu se n’obliden una mica. La veritat és que a vegades es veuen promocions que no estan mal fetes, però que es podrien millorar.”
Pels responsables de Diteco, la sostenibilitat i l’ecologia no haurien de ser temes aliens al món de la construcció, ans al contrari, són conceptes que s’haurien de tenir molt en compte. “Per exemple, amb els aïllaments dels habitatges hi ha la inquietud de buscar nous materials. Recentment me’n van proposar un de nou fet amb cautxú reciclat provinent de pneumàtics vells. És un sistema econòmic i, a més, beneficiós per al medi ambient. Si finalment es validés, seria fantàstic”, comenta Félix Velsaco, professional obert a noves idees. Un altre tema que també preocupa el senyor Velasco és l’impacte visual de les plaques solars. “S’hauria de trobar un disseny adequat perquè el sistema de panells, tan aparatós, quedés integrat d’alguna manera en la construcció. Crec que s’està avançant en aquesta qüestió i que d’aquí a poc temps veurem canvis.”
Félix Velasco veu el futur del sector amb un optimisme moderat: “Encara es mantindrà la bonança i les companyies anirem creixent, tot i que no al mateix ritme que aquests últims deu anys. La serenor econòmica del país, una cultura social que valora posseir l’habitatge en propietat, així com una immigració a l’alça, que ja ha començat a establir-se, són factors que ajuden a explicar aquest increment tan alt de la construcció d’habitatges nous i de la rehabilitació dels de segona mà.”
Respecte al futur de l’empresa, sembla bastant probable que a Diteco es torni a produir el relleu generacional: “El meu fill, que ara té 15 anys, diu que li agradaria cursar estudis relacionats amb el negoci, potser alguna enginyeria”.
L’avi, creador de l’empresa, també batejat amb el nom de Félix, a l’edat del nét ja treballava de paleta: “Eren els temps difícils de la postguerra. Va emigrar amb la seva família del centre de la Península a Catalunya. Eren cinc germans i cadascú es va haver d’espavilar pel seu compte.”
Quan parla del seu pare, els qualificatius generosos amb què el defineix el senyor Velasco brollen amb facilitat: “Ho tenia difícil per fer qualsevol carrera. Va començar d’aprenent als 14 anys i va fer de manobre, de paleta i d’encarregat fins que es va poder establir pel seu compte. Quan va deixar l’empresa a les nostres mans, havia fet edificacions importants, bàsicament residencials. De fet, el meu germà Àlex i jo vivim en dues de les seves finques. N’estem molt orgullosos. Ha estat un home lluitador, ambiciós, emprenedor, amb sentit comú i amb una gran dedicació a l’empresa, qualitats que li han permès superar els alts i baixos del sector de la construcció”, explica orgullós Félix Velasco, tot assegurant que “de tant en tant ens fa una visita i encara ens aconsella.”