Sra. Estrella Pujol i Camps
Sra. Estrella Pujol i Camps
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

ESTRELLA PUJOL CAMPS

CENTRE DE BELLESA OXIGEN

Text del 07-06-2010

“Si un se sent bé es reflecteix en la seva imatge. L’esperit s’ha de cuidar. Si la persona pensa en positiu evitarà problemes de salut (arrugues, mals de panxa, sobrepès, etc.)”

“La postura d’una persona rebel·la molt del seu psiquisme. Anar amb el cos encongit pot ser una qüestió d’hàbit o estar originat per un estat anímic insegur i de pors”

“El més important per estar bé per dins i per fora és saber sentir-se alegre i agraït amb la vida”

“El primer que ha de tenir el jove professional de l’estètica i la bellesa és molta pau i equilibri. Ha de partir del principi ètic que sempre cal prioritzar el tracte amb les persones”

“Salut és bellesa i bellesa és salut.” Estrella Pujol i Camps, directora general del Centre de Bellesa Oxigen, constata aquesta realitat. “Si un se sent bé es reflecteix en la seva imatge. L’esperit s’ha de cuidar. Si la persona pensa en positiu evitarà problemes de salut (arrugues, mals de panxa, sobrepès, etc.).”

Oxigen va néixer de la inquietud i de la curiositat pel cos humà i per la seva estètica. “Gràcies a l’experiència acumulada a la sanitat pública com a infermera, a més del meu exercici en el camp de l’homeopatia i en el postgrau en nutrició, em vaig decidir a obrir el primer centre, un petit espai ubicat al passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal.”

A mesura que el centre guanyava anomenada es va fer necessària una ampliació. “Després ens vam traslladar al carrer Borí i Fontestà i, fa set anys, varem passar de l’entresol a la planta baixa, a peu de carrer, un lloc prou gran perquè les clientes gaudeixin de la comoditat i privacitat de les nostres cabines individualitzades i insonoritzades.”

Oxigen és un centre de bellesa amb vocació d’estar al dia. “Les professionals del centre, encapçalades per la directora tècnica, Patrícia Cuenca, i per mi mateixa, estem en contínua formació i viatgem en busca de les novetats del sector que funcionin.”

Però no hi ha prou amb la innovació tecnològica. “Els aparells i les noves tècniques no serveixen de res sense un propòsit d’honestedat i confiança en el tracte.”

Entre els tractaments més habituals d’Oxigen n’hi ha de corporals i de facials. “L’excés de pes va molt lligat a l’ansietat i a Oxigen, a més dels nostres tractaments específics, el tractem també amb homeopatia i fitoteràpia.”

Canviar un cos és possible. “Aconseguim resultats visibles ben aviat, però l’autèntica millora s’ha d’entendre a llarg termini. Tant en els tractaments corporals com per als facials s’ha de fer primer un tractament de xoc i després un seguiment, amb els canvis necessaris, segons l’evolució de cada persona perquè els bons resultats perdurin.”

Tot tractament corporal sol comportar un canvi en la manera de menjar. “La dieta depèn dels hàbits alimentaris de cadascú, de si mengen a casa, al restaurant o fins i tot al despatx. Al principi es canvia la dieta setmanalment i, després, cada quinze dies.”

També s’imposa un canvi en les postures. “Les postures i els moviments inadequats poden ser molt perjudicials. S’ha de saber estar ben assegut o estar dret de manera adequada. La postura d’una persona rebel·la molt del seu psiquisme. Anar amb el cos encongit pot ser una qüestió d’hàbit o estar originat per un estat anímic insegur i de pors.”

L’envelliment no es pot impedir. El que sí que es pot aconseguir és envellir bellament. “Tenim clientes ben entrades a la seixantena, i fins i tot a la vuitantena, que han mantingut la seva bellesa i que sempre estaran guapes.”

Malgrat l’àmplia gamma de tractaments d’Oxigen, hi ha clientes que no vénen a tractar-se de res en particular. “Oxigen és un espai de pau i relaxació, i cada vegada més hi ha clientes que vénen simplement a estar bé, a regalar-se una estona de pau. En aquests casos els fem la teràpia més adient per a cadascú en aquell moment, entre un ventall de tractaments naturals: un massatge fisioterapeuta, un reiki, etc. I una altra cosa: tenim com a norma el positivisme. Tothom qui treballa a Oxigen parla sempre en positiu.” Per mor d’aquesta recerca de l’harmonia global, cuiden molt que dins les instal·lacions la temperatura sigui agradable i estable, tant a l’estiu com a l’hivern.

La filosofia d’Oxigen no és vendre il·lusió, sinó realitat. “Nosaltres no prometem impossibles; per exemple, una persona de 50 anys no pot quedar com una de 30, i així li ho diem.”

L’entitat manté un alt nivell en els seus tractaments però mirant d’ésser accessible. “La imatge exterior del centre és volgudament austera, perquè el que volem destacar sobretot són els nostres serveis; la decoració també és important, però en primer lloc està sempre aconseguir els millors resultats per als nostres clients.”

A Oxigen es constata que benestar emocional i nivell econòmic no forçosament tenen relació. “El més important per estar bé per dins i per fora és saber sentir-se alegre i agraït a la vida.” L’estrès, que tant de malestar ens provoca, ens el creem, de vegades, nosaltres mateixos. “Volem fer més del que realment podem i no és necessari.”

Contra el que es pugui pensar, activitats com ara anar al gimnàs augmenten l’estrès en algunes persones. “Si el que volem és treure’ns l’estrès és més recomanable caminar, anar a ballar, a nedar, fer-se un massatge o altres teràpies de relaxació com una sessió de reiki , una classe de ioga, tai-xi…”

No és possible fer cap tractament d’èxit sense la col·laboració positiva de la persona. “S’ha de sentir bé amb si mateixa i amb l’autoestima ben alta, amb il·lusió i ganes de veure’s millor. Aquesta és, bàsicament, la feina que fem a Oxigen: molta reflexió i connexió personal. De vegades ens trobem amb persones que per tal d’aprimar-se ràpid es plantegen una liposucció o posar-se un baló gàstric. Nosaltres els fem veure que hi ha altres fórmules menys dràstiques, molt eficaces i duradores.”

En el sector de la estètica, com en el de la medicina, és bàsic conèixer bé la persona que demana ajuda o consell. “A Oxigen sabem escoltar i entendre allò que li preocupa a cada client. Quan ve algú nou, la primera visita dura un hora ben bona. Vull saber-ho tot de la seva vida: els seus hàbits, de què treballa, què acostuma a menjar, si té família, fills, etc. Això em serveix per conèixer-lo morfològicament, fer-ne un primer diagnòstic i marcar la línia del tractament personalitzat.”

Malgrat els esforços dels bons professionals hi ha, en el sector de la estètica, algunes persones que no tenen preparació suficient per exercir. “Hi ha algun irresponsable que encara aplica tècniques que s’han demostrat perjudicials, com les sudacions continuades a temperatures molt altes o les venes fredes.”

Catalunya és una potència en centres d’estètica, i ho serà més si les noves generacions que es formen no perden de vista els aspectes bàsics. “El primer que ha de tenir el jove professional de l’estètica i la bellesa és molta pau i equilibri. Ha de partir del principi ètic que sempre cal prioritzar el tracte amb les persones i que fer diners ha de quedar en segon terme.”

Posar un negoci en aquest àmbit, doncs, pensant en què s’han de pagar tantes factures no és recomanable. “La pressió econòmica és mala companya de viatge i forçosament fa que no es treballi bé. Un negoci viable ha de tenir inicialment cobertes les despeses del primer any.”

Qüestions empresarials a banda, la senyora Pujol és la primera a aplicar-se els seus propis criteris de salut. “Sóc molt feliç, tinc salut i un treball que m’encanta i al que hi dedico totes les meves energies i il·lusions. No tinc cap més pretensió que sentir-me satisfeta que les persones que vénen a millorar el seu aspecte i el seu benestar el trobin i en gaudeixin. Fujo de la superficialitat; em mouen la salut i el respecte a la persona.”