Sr. Francesc Jiménez i Vegas
Sr. Francesc Jiménez i Vegas
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

FRANCESC JIMÉNEZ I VEGAS

CORCHO DEL PAÍS

Text del 28-01-2014

Com ell mateix afirma, el suro corre per les venes d’aquest professional que ha dedicat més de quatre dècades a la producció de taps per a la indústria enològica. La seva trajectòria i experiència posen en relleu l’amor per la feina i la necessitat d’ajustar-se a la realitat mutable del mercat. Per això creu que ara convindria reactivar el crèdit i implementar una reforma laboral veritablement útil; i és que tota crisi té l’efecte positiu de situar-nos on ens pertoca.

Grup empresarial dedicat a la fabricació de taps, panells i aïllaments de suro

L’any 1972, després d’una llarga trajectòria laboral en diferents àmbits industrials, vaig fundar una empresa dedicada a la fabricació de taps de suro. Era una petita indústria unipersonal, en la qual vaig invertir el capital estalviat de la meva feina, a banda de moltes hores. L’entitat va anar expandint-se fins que, el 1986, mitjançant una fusió, es constituí definitivament l’empresa vertical Corcho del País, que ha tingut una trajectòria creixent fins a arribar a esdevenir un grup de nou companyies, tot i que en l’actualitat n’apleguem set que donen feina a un centenar de professionals. La nostra activitat principal és la producció de tot tipus de tap (disposem d’estructura per fabricar-ne 200 milions l’any), així com també de panells d’aïllament, fabricats amb suro. El nostre emblema és el suro del país, l’anomenat suro català.

A l’avantguarda

Amb més de quaranta anys de trajectòria en aquest mercat, puc dir que porto el suro a les venes. Potser això explica que, des del 2010, presideixi l’Associació d’Empresaris del Suro de Catalunya, amb seu a Palafrugell, que aplega mig centenar de companyies del sector. A més, la passió per aquest sector m’ha dut a posicionar la meva entitat a l’avantguarda pel que fa al tractament del suro. És cert que, encara avui, hi ha molta intervenció manual en els processos, però disposem de la tecnologia més avançada, amb més de 400 màquines automàtiques intel·ligents. Hem desenvolupat una màquina de llescar; i en el seu dia també vam incorporar els guants de malla per protegir els dits en aquesta tasca. Es tracta d’un sistema molt diferent al que existia al principi, basat en la barrina a peu i picant a mà.

Presents a Itàlia, França i Amèrica del Sud

Inicialment només teníem clients a la nostra zona d’influència, al voltant de La Selva (Sant Feliu de Guíxols i Cassà de la Selva) i les comarques de Girona. Al cap de cinc anys ja exportàvem a Itàlia, i ara també arribem a França i l’Argentina i estem fent estudis de mercat per introduir-nos a Xile i la Xina. A Catalunya hi tenim més d’una setantena de clients, la majoria a la zona del Penedès.

Suport familiar i professional

Anem de l’arbre al celler; des de l’extracció del suro fins al lliurament del tap al client. No tenim distribuïdors intermediaris ni externalitzem cap fase en la cadena de producció. La base del nostre èxit rau en la perseverança, la dedicació intensiva a una feina que estimo i l’afany de vetllar perquè tot rutlli com cal. Per conduir una empresa cal estar preparat físicament i mental i sentir-te recolzat per la teva parella; la meva esposa sempre m’ha mostrat el seu suport en aquest sentit. També compto amb la inestimable col·laboració del meu fill Jordi, que s’encarrega del control de producció, i del meu soci, Josep Pla, que amb el seu fill Francesc s’ocupen de l’adquisició del suro.

El valor afegit del suro català

El 85% de la matèria primera que emprem procedeix de Catalunya. També n’hem comprat a Extremadura o Andalusia. A Catalunya es triga entre 12 i 14 anys per extreure la capa de suro; a la resta, al voltant dels nou. El suro català és especial perquè creix en un microclima diferent. De fet, és l’únic que garanteix el tapament òptim d’una ampolla durant mig segle, perquè té més venes, menys porus i més densitat i el vi transpira per les seves venes. Això és important per assegurar la qualitat del contingut. També hi contribueix el tractament que li donem per garantir que el tap s’amotlli al coll de l’ampolla.

Propietats i utilitats d’un producte plenament sostenible

El suro és un element viu i sostenible, amb unes grans virtuts quant a durabilitat i resistència. Ja que és un dels productes que té més fregadís ­–amb aigua a pressió es pot tallar una làmina d’acer, però no el suro–, s’empra en la fabricació de frens i pneumàtics. A més, ofereix la seva capacitat de conservació als millors vins i caves, produeix glans interessants per a l’alimentació de la ramaderia porcina i, finalment, el tronc per fer llenya acostuma a ser de suro.

Terminis del suro

La qualitat de l’alzina surera i del seu suro depèn del terreny on està plantada, de l’orientació envers el sol, etc. Aquests arbres, que poden arribar a viure fins a 400 anys, en triguen quaranta a oferir la primera escorça i no és fins a la segona pelada que es pot obtenir suro per a la fabricació de taps. La seva extracció exigeix una gran destresa i sensibilitat: cal que el pelador faci un tall amb la destral, que obri una escletxa i, a partir d’aquí, que extregui la capa externa de l’alzina surera. Des que es treu de l’arbre fins que es tracta han de passar entre sis i vuit mesos, tot i que nosaltres no comencem a treballar el suro fins al cap d’un any, per tal d’obtenir un assecament òptim. Després, s’ha d’estovar per poder-lo treballar i bullir-lo per eliminar-ne les impureses.

Amor per les alzines sureres

Al seu torn, els propietaris d’alzines sureres catalans s’apleguen en tres consorcis, un dels quals és el Consorci Forestal de Catalunya, amb seu a Santa Coloma de Farners, on tenim l’empresa que fa la recepció del suro i on aquest es prepara quan fem la pela. En aquest consorci hi ha propietaris amb gairebé vuitanta anys que continuen plantant arbres… que no arribaran a veure mai: això demostra l’amor que sentim envers les sureres els que ens dediquem a aquest sector.

Plàstics versus suros

El plàstic és la competència directa del nostre producte, però val a dir que molts cellers dipositen la seva confiança en el suro perquè és un símbol de qualitat, atès el seu origen natural i la possessió del certificat PEFC, que garanteix la seva procedència de boscos sostenibles.

Activitat de l’associació gremial per promoure les bondats de la nostra tasca

A través de l’associació gremial, mirem de promoure sistemes de treball que primin la qualitat; treballem en projectes d’R+D en un laboratori cofinançat amb la Generalitat i hem endegat campanyes de comunicació per sensibilitzar els consumidors sobre les bondats d’utilitzar el suro per als taps. El gremi també promou la participació agrupada dels socis en fires professionals.

Només la remuntada dels nostres clients ens permetrà remuntar a nosaltres

El 2008, tot el nostre sector es veié afectat per la forta sotragada derivada del crac, situació que ens va obligar a fer algun reajustament de plantilla. En l’actualitat, les comandes són menys planificades que abans, la qual cosa reclama disposar de més capacitat d’emmagatzematge. Som conscients que remuntarem conjuntament amb la nostra clientela, perquè depenem directament de la seva evolució. Per això és important treballar amb els cellers que funcionen millor. Tanmateix, la captació de clients resulta molt feixuga, i trobar professionals adequats per aconseguir-ho no és gens fàcil. També costa molt reclutar joves aprenents amb autèntic neguit per formar-se professionalment. I és que al jovent, en general, avui li manca esperit de compromís amb la feina perquè viu en un permanent estat d’evasió.

Resituats en un entorn més realista i mesurat

La recessió propiciada per la crisi té certs aspectes positius, ja que ens ha permès resituar-nos en un entorn més realista i mesurat. Perquè en l’època d’opulència no hi havia espai per a la racionalitat. El sector de la construcció ha d’estar vinculat a la riquesa real del país, però aquí es va construir sobre la base de l’especulació, d’esquenes a la indústria, la veritable generadora de riquesa d’un país perquè és l’única que produeix béns i proporciona llocs de treball permanents.

Nova reforma laboral i recuperació del crèdit

Per a la major part de l’empresariat, la reforma laboral ha estat debades, perquè no afavoreix la creació de llocs de treball. Cal, per tant, una nova reforma del sistema que protegeixi tant l’empresari com el treballador i promogui de debò l’ocupació, l’emprenedoria i la riquesa. Evidentment, l’activitat empresarial i la feina també es veurien afavorides si el crèdit bancari es reactivés. Tenint en compte que les entitats financeres han estat rescatades amb diners de tots, el Govern hauria de pressionar-les perquè el crèdit tornés a fluir.

Donar exemple amb una actuació coherent

Tirar endavant una empresa és molt difícil, perquè hi ha moments en què els esdeveniments aclaparen i amenacen amb enfonsar-te. El meu consell és mantenir la perseverança fins i tot en aquests moments adversos; ser constants en l’esforç i, per damunt de tot, treballar amb honestedat. Si hom manté el seu compromís amb les persones, aquestes sempre li faran costat. I la millor manera d’aconseguir que els qui treballen amb un s’impliquin al màxim és donant exemple amb una actuació coherent.

Per arribar a una solució satisfactòria sempre cal el diàleg

El litigi actual entre Catalunya i Espanya s’ha produït per la manca de liquiditat. El diàleg hauria de ser la base de qualsevol negociació si es vol arribar a una solució satisfactòria; però com avui sembla tancat, la consulta secessionista s’ha plantejat per forçar-lo. Caldrà veure quins seran, però, els seus veritables efectes si finalment té lloc el referèndum.