Sr. Francesc Munné Guilera, Sra. Maria Àngels Vilà Ràfols, Sr. Francesc Munné Vilà, Sra. Júlia Surroca Esteve
Sr. Francesc Munné Guilera, Sra. Maria Àngels Vilà Ràfols, Sr. Francesc Munné Vilà, Sra. Júlia Surroca Esteve

FRANCESC MUNNÉ GUILERA, MARIA ÀNGELS VILÀ RÀFOLS, FRANCESC MUNNÉ VILÀ, JÚLIA SURROCA ESTEVE

CONSTRUCCIONS F. MUNNÉ, S.A

Texto del 2007

 Qualsevol treballador que comenci exercint d’aprenent pot, amb esforç i constància, ascendir i arribar a convertir-se en un bon empresari.

Francesc Munné Guilera dirigeix l’empresa Construccions F. Munné, S.A., creada l’any 1967 partint de la seva pròpia iniciativa. “La nostra és una companyia d’índole familiar on tant la meva esposa, Maria Àngels Vilà Ràfols, com el meu fill Francesc i la seva muller, Júlia Surroca Esteve, participen de manera molt important per fer possible que el negoci continuï prosperant.”

A Catalunya, el model d’empresa familiar sempre ha tingut un paper rellevant i tradicionalment han estat aquests negocis els que n’han aixecat l’economia. Francesc Munné és un exemple de la professionalitat i el bon saber fer de bona part d’empresaris catalans. “Per tal que una empresa progressi és imprescindible el rigor, la constància i la capacitat de treballar les hores que convingui. El fet que el dia a dia laboral transcorri envoltat per la família beneficia enormement el control sobre la majoria d’afers que componen un negoci.”

L’empresa que encapçala Francesc Munné és una societat consolidada dins el sector, una entitat que compta amb una plantilla de 25 treballadors i diverses empreses subcontractades de diferents rams. “Entre els nostres empleats hi ha arquitectes tècnics, delineants, encarregats, personal administratiu i una bona quantitat d’oficials, paletes i manobres.”

La constructora de Francesc Munné va néixer a Lavern i ha prosperat al municipi de Subirats, una població situada a l’Alt Penedès. “Subirats, amb una extensió de 55,8 km2 i 15 nuclis urbans, és un dels termes municipals més grans de Catalunya. Actualment, la població del municipi és de més de 3.000 habitants i se li augura una clara tendència al creixement, tot i que es preveu que sigui moderat.”

De la mateixa manera que ha succeït a la majoria dels municipis catalans durant les darreres dècades, Subirats també ha sofert grans canvis pel que fa a la millora de les infraestructures. “La població va viure un gran esclat després de les primeres eleccions democràtiques l’any 1977. Durant els 12 anys posteriors, la voluntat i l’esforç de l’Administració en la millora i l’enriquiment del municipi van ser notables. Recordo que durant aquelles primeres legislatures vam evolucionar de manera constant; després, però, considero que s’inicià un lleuger procés d’estancament en la transformació del municipi.”

La situació geogràfica de Subirats, ubicada al cor del Penedès, la converteix en una població eminentment vinícola. “Es tracta d’un municipi que, emplaçat entre Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès, és popularment conegut com la capital de la vinya, una tradició que les institucions intenten mantenir. Precisament, la meva trajectòria professional davant l’empresa s’inicià amb l’ampliació de les caves Canals Casanovas, situades a Lavern, masia que pertany al municipi de Subirats. Al llarg del temps he tingut l’oportunitat de tornar a participar en diversos projectes relacionats amb el món de les caves i he pogut adonar-me dels canvis profunds que han sofert les tècniques emprades per construir-les o rehabilitar-les. Actualment, el més habitual és utilitzar estructures in situ o prefabricades.”

Francesc Munné va viure de ben a prop la tradició vinícola de Subirats i el seu entorn durant la seva infantesa, tot i que finalment decidí no seguir-la: “Tant el meu pare com el meu avi havien treballat a la vinya, però, arribat el moment d’iniciar-me en el món laboral, vaig decidir prendre un altre camí i encarrilar-me cap a l’àmbit de la construcció.”

Després d’obtenir el títol de batxillerat, i per tal de formar-se sòlidament en la professió que havia triat, començà a treballar des de baix: aprenent, manobre, fins a arribar a paleta. Estudiant de nits per correspondència CEAC, va assolir el títol de Mestre de Paleta. “Hi ha una dita castellana que diu: Antes de ser cura, fui monaguillo. Vaig iniciar-me dins l’ofici de la construcció fent tasques de paleta i, a mesura que adquiria experiència, vaig començar a créixer professionalment i a necessitar d’altres empleats al meu voltant. Dels meus inicis laborals conservo un gran record del senyor Santgenís, antic alcalde de Sant Cugat de Sesgarrigues, que llavors em brindà la valuosa oportunitat de començar a treballar per a l’Administració i es féu responsable de les meves accions professionals. Gràcies a aquella avinentesa, ara treballo per a una gran varietat d’estaments oficials de Catalunya.”

Les principals activitats professionals de l’empresa se centren, doncs, en l’àmbit de la construcció d’obres públiques. “Un gran volum de la nostra feina està relacionat amb les administracions i treballem de manera contínua per a entitats com GISA Gestió d’Infraestructures, S.A., o Adigsa, l’empresa pública de la Generalitat. També col·laborem amb el Departament d’Educació. Entre les nostres obres destaquen la construcció i el manteniment d’edificis com escoles, casals, ajuntaments, urbanitzacions, etc.”

En l’actualitat, la constructora desenvolupa vàries feines paral·leles, en què destaquen una bona quantitat de projectes ambiciosos i gratificants. “Actualment treballem en diversos projectes força engrescadors, com són la nova construcció del CEIP Sant Jordi-Zer de Subirats, la construcció d’un consultori situat al nucli urbà de Lavern, la projecció d’una obra d’habitatges a Vilafranca del Penedès, l’arranjament d’una sèrie d’instal·lacions esportives a Guardiola de Font-rubí, l’adequació i urbanització d’un conjunt d’espais verds situats a Sant Quintí de Mediona, la reparació de façanes al barri Armanyà de Vilanova i la Geltrú o el tractament fungicida i pintura de façanes al barri Font de la Pólvora de Girona, entre d’altres.”

Per abraçar un volum de feina d’aquesta envergadura és imprescindible comptar amb empleats ben formats i ben capacitats. “En l’actualitat, la recerca de personal qualificat s’ha convertit en una tasca força difícil i, sobre tot, això ha succeït dins el rang de l’ofici de paleta. L’antiga figura de l’aprenent ha anat desapareixent amb el pas dels anys i això ha comportat que, constantment, ens trobem que els aspirants a ocupar una plaça dins la nostra empresa no tinguin ni els coneixements ni la formació suficients per desenvolupar certes tasques, el que requereix un gran esforç de selecció, al contrari del que passava temps enrere. Avui dia la societat està més interessada a seguir carreres universitàries que no pas a aprendre un ofici. I, de la mateixa manera que considero que és una situació comprensible i lògica, també m’agradaria reivindicar que una bona posició social no depèn exclusivament del fet d’obtenir una titulació universitària, sinó que també hi té molt a veure haver après un ofici i saber-lo desenvolupar amb professionalitat. És tan important disposar de bons coneixements en un ofici concret com d’una sòlida formació en qualsevol carrera universitària. L’experiència em du a pensar que, amb un correcte aprenentatge, qualsevol treballador que comenci exercint d’aprenent pot, amb esforç i constància, ascendir i arribar a convertir-se en un bon empresari.”