Srs. Francesc Viñals i Carrera i María Luz Puente i Balsells
Srs. Francesc Viñals i Carrera i María Luz Puente i Balsells
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

FRANCESC VIÑALS I CARRERA, MARÍA LUZ PUENTE I BALSELLS

INSTITUT DE CIÈNCIES DEL GRAFISME

Text del 22-6-2009

“La funció de l’ICG és emparar i potenciar el desenvolupament de les ciències del grafisme, tant a nivell acadèmic i docent com afavorint l’estudi i la investigació d’aquest coneixement”

“Treballem en falsificacions en temes de compra-venda, en xecs, en contractes, en anònims, en usurpacions d’identitat a través de signatures, en falsificacions de segells d’empresa… En època de crisi, aquest tipus de incidències augmenten molt”

“Un problema d’imatge que hem hagut de combatre per influència de la televisió és la confusió entre la grafopsicologia i l’esoterisme, la frivolització de l’especialitat”

“Els governants estan prenent masses decisions políticament correctes que, més que resoldre problemes estructurals, volen mantenir una bona imatge cap als electors» 

Al capdavant de l’Institut de Ciències del Grafisme es troben Francesc Viñals i Carrera i María Luz Puente i Balsells. Especialistes en estudi grafopsicològic i cal·ligrafia pericial, col·laboren habitualment amb l’Administració de Justícia en la resolució de casos criminals. Han escrit conjuntament diversos llibres. “Vam començar amb Psicodiagnóstico por la escritura, sobre les bases de la grafopsicologia; després publicàrem Manual de pericia caligráfica, que és el que es fa servir a la universitat, i Análisis de escritos y documentos en los servicios secretos, centrat en l’àmbit militar.”

L’obra que els va demanar més esforç fou el Diccionario Jurídico-Pericial del Documento Escrito. “El vam fer per a Herder, una editorial alemanya molt rigorosa.”

El darrer llibre publicat per aquest tàndem és Grafología Criminal, “una eina cada vegada més utilitzada en la resolució de crims.”

L’Institut de Ciències del Grafisme (ICG) presenta i patrocina projectes de màsters i diplomatures de postgrau en Grafologia i Perícia Cal·ligràfica. “També empara l’Associació de Grafoanalistes Consultius i l’Associació Professional de Pèrits Cal·lígrafs de Catalunya, i ha signat convenis amb la Direcció General de Policia perquè els alumnes del màster Criminalista i Grafoanàlisi d’Europa de la UAB puguin fer pràctiques de laboratori amb la policia científica.”

L’ICG ocupa una trentena de professors, si bé té un miler de persones vinculades. “La funció de l’ICG és emparar i potenciar el desenvolupament de les ciències del grafisme, tant a nivell acadèmic i docent, buscant-hi subvencions, com afavorint l’estudi i la investigació de les ciències del grafisme, en els seus diversos vessants: grafopsicològic, de la documentoscòpia…”

A banda, l’ICG també dóna suport als especialistes en exercici. “Assessorem i emparem els nostres professionals, i controlem l’acompliment del codi deontològic i la qualitat del seu servei, homologable a 27 països d’Europa. Els nostres associats són psicòlegs, metges, antropòlegs, mestres, llicenciats en dret… La procedència és molt variada però tots passen per l’Escola de Postgrau de la UAB que els faculta per exercir.

Cal diferenciar la grafologia de la perícia cal·ligràfica, “malgrat que totes dues comparteixen el mateix mètode, que analitza 298 variables quantificables i mesurables, cadascuna d’elles amb una interpretació psicològica que no és unívoca. Cada variable cal situar-la en el context del conjunt escriptural.”

Realitzar una anàlisi grafològica, una síntesi de personalitat, requereix barrejar totes les variables. “Pot ser que una variable inhibeixi una altra o no. És important distingir la grafologia (o grafopsicologia) de la perícia cal·ligràfica. La primera, sobre un grafisme, fa una anàlisi de personalitat, descobreix com és la persona que l’ha escrit. La segona, sobre el mateix grafisme, el que fa és identificar-ne l’autoria, descobreix qui és la persona que l’ha escrit.”

En perícia cal·ligràfica bona part de la feina es desenvolupa als jutjats. La grafopsicologia, en canvi, es fa servir molt en selecció de personal. “Hi ha empresaris que contracten grafòlegs en comptes d’empreses de selecció de personal: resulten més econòmics. El grafòleg pot ser un complement a altres processos de selecció.”

Les ciències del grafisme tenen un ventall molt ampli d’aplicacions quotidianes. “Treballem en falsificacions en temes de compra i venda, xecs i contractes, anònims, usurpacions d’identitat a través de signatures, falsificacions de segells d’empresa… En temps de crisi, aquesta mena d’incidències augmenten molt.”

Darrerament, la casuística s’ha vist augmentada amb els grafits vandàlics. “Els ajuntaments s’encarreguen de netejar-los, i és una despesa que necessiten repercutir sobre els seus causants. Molts petits ajuntaments, per tant, estan contractant especialistes que n’investiguin i n’aclareixin l’autoria.”

Actualment, el grafisme a Catalunya i Espanya està al nivell del grafisme europeu. “Fins i tot podem dir que som punters, juntament amb Itàlia. Fa anys, la líder era França. Tanmateix, el nostre màster és homologable a tots els països de la Unió Europa, cosa que els francesos no poden dir.”

D’aquí que molts dels estudiants de l’ICG siguin estrangers. “A banda de sud-americans, que sempre hem tingut, tenim molts estudiants italians i grecs.”

Francesc Viñals i M. Luz Puente han percebut últimament un interès dels joves per aquesta especialització. “No sé si són les sèries com CSI, però han augmentat molt les vocacions. La influència de la televisió, però, no és sempre positiva. Un problema d’imatge que hem hagut de combatre és la confusió entre la grafopsicologia i l’esoterisme o la quiromància, és a dir, la frivolització de l’especialitat.”

Arran de la publicació del seu darrer llibre, ambdós professionals han rebut moltes invitacions per participar a programes de televisió. “Hem rebutjat anar a determinats programes que no respecten el nostre codi deontològic. No volem formar part de judicis televisius paral·lels o d’espectacles que només busquin audiència.”

En canvi, l’ICG ha participat en la resolució de casos que han tingut molt de ressò mediàtic. “Vam portar la part escriptural del judici per la mort de l’Anna Permanyer. Sense la nostra intervenció la Carmen Badia, l’assassina, no només hauria quedat impune, sinó que podria haver reclamat a la família de l’assassinada el pis en litigi. Vam portar el cas en secret fins que no va sortir la sentència.”

El cas es resolgué perquè van poder demostrar per perícia cal·ligràfica que la víctima havia signat el contracte d’arres sota amenaça, i per tant es podia invalidar la signatura. “Temia per la seva vida, li havien pegat mentre estava signant, la tenien segrestada. Vam saber-ho perquè vam comparar la seva escriptura tortuosa del contracte amb escriptures anteriors que donaven un altre perfil psicològic més tranquil. Va signar amb el que s’anomena tècnicament mà forçada.”

Les ciències del grafisme tenen una gran capacitat d’adaptació a les noves realitats. “Amb l’augment de població arabòfona, la policia nacional i els mossos d’esquadra estan rebent classes d’àrab per familiaritzar-se amb la seva grafologia. Tenim especialistes en àrab tant en grafologia com en perícia cal·ligràfica.”

En el nou panorama creat per la davallada econòmica i les deslocalitzacions a països emergents, el senyor Viñals i la senyora Puente tenen clar que cal potenciar la recerca i el desenvolupament tecnològic al nostre Estat. “Nosaltres ja ho estem fent. Els nostres col·legues europeus estan meravellats amb l’ICG. Som capdavanters al continent.”

Contràriament amb allò que passa a altres sectors, els períodes de crisi els generen més volum de feina. “A més crisi, més delictes de tot tipus, i més feina per a nosaltres.”

Les mesures governamentals contra la crisi, des de l’ICG es veuen parcials. “Es prenen masses decisions políticament correctes, les quals, més que resoldre problemes estructurals, volen mantenir una bona imatge cap als electors.”