Sr. Francisco Fernández Arias
Sr. Francisco Fernández Arias
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

FRANCISCO FERNÁNDEZ ARIAS

FINCAS INTER-HOGAR

Text del 2007

La compra d’un habitatge és l’operació més important que efectuem la majoria de les persones.

És inqüestionable que el sector immobiliari ha estat i continua essent “el gran motor econòmic del nostre país, tal com ho proven els deu últims anys de creixement més que sostingut, que no fan pas possible parlar de bombolla immobiliària.” I al dinamisme i força d’aquest àmbit econòmic han contribuït homes i dones emprenedors, els quals, amb la seva capacitat per preveure les necessitats futures d’habitatge de la població i avançar-s’hi, i amb la seva sagacitat i valentia han pogut crear petits imperis econòmics i xarxes d’influència en la societat. Aquesta preponderància des del punt de vista econòmic, polític i social, precisament, provoca que el codi de conducta i la deontologia que apliquen en l’exercici de la seva activitat econòmica hagin de ser especialment escrupolosos, no només perquè les males pràctiques individuals poden afectar la consideració general del grup, sinó sobretot perquè, atesa la seva importància per al creixement i benestar del país, les seves pràctiques esdevenen la metonímia de la vida econòmica nacional.

Francisco Fernández Arias és un d’aquests empresaris, que des de l’exhaustió, la seriositat, el compromís amb l’entorn i l’amor per la feina ben feta ha creat una important xarxa d’establiments dedicats a l’assessorament immobiliari, jurídic, comptable, fiscal i laboral. En el terreny immobiliari la seva premissa ha estat sempre “assessorar el client dels inconvenients i avantatges de la transacció per tal que pugui prendre la decisió final amb tots els elements de judici. La compra d’un habitatge és l’operació més important que efectuem la majoria de les persones. Per aquesta raó, és essencial disposar de l’assessorament d’un professional que ens ajudi tant a trobar l’immoble que més s’ajusti a les nostres necessitats i possibilitats com a portar a terme els tràmits i gestions administratius sense ensurts. Per als assessors immobiliaris, cada venda esdevé una nova oportunitat de guanyar o perdre un client, i no oferir-los tota la informació i la nostra experiència en el sector podria ser sinònim que aquest usuari no requerís de nou els nostres serveis en el futur. Ens hem especialitzat en l’excel·lència a la nostra activitat empresarial, perquè considerem que la nostra finalitat primera és respondre a les expectatives de les persones que ens contracten; a més, aquesta excel·lència fidelitza i amplia la cartera d’usuaris de la nostra assessoria. Per aconseguir aquest elevat nivell de satisfacció, ens impliquem plenament en qualsevol gestió que realitzem, per petita que sigui. Per exemple, tot i que l’assessorament i la mediació en el cas dels lloguers comporta menys ingressos immediats per a la nostra companyia, atenem aquestes demandes amb la mateixa seriositat que en el cas d’una venda, i aquesta deferència cap als clients acaba esdevenint un benefici per a Inter-Hogar perquè tornen a confiar en la nostra actuació en trobar-se en circumstàncies semblants o de cara a altres serveis: assessorament fiscal, assegurances, etc.”

Francisco Fernández Arias és un dels integrants de les noves generacions de catalans provinents d’altres indrets de l’Estat espanyol: “Vaig néixer a Galícia, però vaig traslladar-me a Catalunya un any després de sortir del seminari de Lugo, on havia romàs durant vuit anys. Un any després d’arribar a Catalunya, vaig conèixer la meva esposa, María del Carmen Triviño Mantero, que ha tingut un paper fonamental en el naixement i creixement de l’empresa, i en la meva vida. La María del Carmen és infermera de professió, però durant tots aquests anys ha compatibilitzat la seva feina amb l’atenció de la família i amb una implicació molt directa en l’empresa. Mai no ha volgut interferir en les decisions de la firma, ja que ha considerat que havien de ser preses per mi, però sempre els ha donat un ple suport i ha treballat amb cos i ànima perquè fructifiquessin.”

El tàndem Fernández-Triviño va iniciar les seves activitats econòmiques “creant una assessoria fiscal, comptable i laboral a Santa Coloma de Gramenet. Posteriorment, aquest establiment va passar a ser també una assessoria d’assegurances i, finalment, va assolir el repte d’assessorar en temes immobiliaris. En aquesta àrea, a més, vaig esdevenir perit judicial, la qual cosa m’ha ofert la possibilitat de poder assessorar en tot l’àmbit judicial català.”

La de Santa Coloma és la primera i més paradigmàtica de les oficines del grup, i de fet la vinculació historico-sentimental de Francisco Fernández amb aquesta localitat de l’àrea metropolitana és òbvia: “Quan vaig arribar a Catalunya, el meu primer vincle amb el territori s’establí a Santa Coloma. Després, tot i que vaig fixar la meva residència en una altra localitat, he continuat molt vinculat amb la població. He pogut apreciar el seu endarreriment respecte d’altres localitats de característiques semblants de l’àrea metropolitana i les problemàtiques que en condicionaven i n’impedien el creixement urbanístic. És un fet que Santa Coloma té limitat el seu creixement per la manca de terreny urbanitzable, no només per a la construcció d’habitatges, sinó també per dedicar-lo a sòl industrial. Aquesta constricció frena el possible increment de les activitat industrials i de l’expansió urbanística de la ciutat; en el cas de Santa Coloma parlem sempre d’un creixement sostenible perquè la construcció d’un nou edifici comporta l’enderrocament d’un d’anterior.”

Però, a banda de la seva vinculació econòmica, també al llarg dels anys s’ha creat un vincle i una gran empatia amb les preocupacions de la població. “En aquest sentit, sempre he defensat la implicació de les administracions per tal de promoure edificis emblemàtics, dels quals no tenim exemples a la nostra població en l’actualitat, equipaments lúdics i d’oci i, fins i tot, algun establiment hoteler. Afortunadament, amb la tasca de Manuela de Madre primer i la de l’actual alcalde després s’està aconseguint canviar la imatge de Santa Coloma per fer-la més atractiva i harmonitzar-la amb la de les poblacions frontereres.”

La següent oficina que va crear fou la de Bigues i Riells. “La ubicació no va ser pas casual, perquè era el nostre lloc de residència. Aquests dos establiments són els que ofereixen un servei d’assessorament integral. Les oficines restants estan més centrades en el negoci immobiliari, i són a les localitats següents: Blanes, Sant Vicenç de Montalt, Mataró, Premià de Mar, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Cerdanyola del Vallès, Granollers, Sant Jaume d’Enveja, Reus, Caldes de Montbui i Barcelona. El nostre creixement és la conseqüència del nostre compromís professional per la feina ben feta i per la defensa dels interessos dels nostres clients. En aquest sentit, crec que el meu pas pel seminari va servir per inculcar-me uns ferms valors ètics en què el benefici propi sempre havia de compatibilitzar-se amb el servei i el benefici per als clients.”