Srs. Francisco Javier Jiménez i Juan B. Buades
Fotografia: Àngel Font
PC, 11è VOLUM. Assessors jurídics d’empresa

Srs. Francisco Javier Jiménez i Juan B. Buades

JIMÉNEZ ALCALÁ Y BUADES & ASOCIADOS

Text del 2001

Les trajectòries professionals de Francisco Javier Jiménez i de Juan B. Buades s’han unit per fer realitat un projecte empresarial ambiciós i compromès amb la realitat social del moment. Les empreses necessiten assessorament en camps cada vegada més complexos i l’advocat especialista s’erigeix com una figura essencial. Per això el despatx des del qual treballen conjuntament ofereix un servei d’assessorament integral amb professionals especialitzats en matèries diverses. Si bé comparteixen un projecte comú, per una banda en Francisco Javier Jiménez disposa del seu propi despatx a Sant Andreu de la Barca des de fa sis anys: “Des d’aquest despatx assessorem les empreses en dos vessants de treball diferents, econòmic i jurídic. Som dos advocats i un llicenciat en empresarials, Xavier Muñoz, i aquesta estructura ens permet cobrir les necessitats de la petita i mitjana empresa.”

Per part de Juan B. Buades, després d’un període de formació jurídica en dret laboral a Madrid, va decidir tornar a Catalunya per posar en marxa el seu somni personal: “Vaig acabar la carrera amb la sensació de necessitar formar-me més per poder aplicar els meus coneixements a la vida real. A Madrid vaig tenir un gran mestre, Jorge Rodríguez Gómez, que em va donar l’empenta que necessitava per entrar amb experiència i pràctica al món jurídic.”

I és que l’experiència és el fonament bàsic perquè un advocat pugui exercir amb garanties per al client. Sols així es pot fer un pas important com la creació d’un despatx d’assessorament multidisciplinar. Juan B. Buades i altres companys advocats van posar en marxa un bufet d’aquestes característiques en el qual també hi col·labora en Francisco Javier Jiménez. “Va ser un repte que va costar d’assolir. Tenia molt clar el que desitjava però reconec que s’ha de tenir molta il·lusió en el projecte i sobretot capacitat per suportar les dificultats econòmiques dels primers temps. Ara el despatx ha entrat en l’etapa de consolidació però això no ens ha de fer oblidar que hem de continuar oferint un servei de qualitat i eficient. No es poden cometre errors perquè el client no perdona. Precisament, un bon nombre de persones que han arribat al nostre despatx expressen la insatisfacció d’haver estat mal assessorats i desconfien de la tasca de l’advocat. Perdre un client costa molt poc, guanyar-lo costa molt més.” I en Francisco Javier matisa: “En tot cas, aquell advocat que cometi un error ha de saber assumir-ne les conseqüències: una qüestió de diners. La gent no vol veure’s perjudicada i encara menys si ha de desprendre’s de diners injustificadament. El bufet ha d’assumir aquest cost si sap reconèixer l’equívoc.”

Les especialitats d’aquests dos advocats són diferents, mentre que en Francisco Javier porta bàsicament temes de dret civil derivats del món empresarial, en Juan s’encarrega de tot allò relacionat amb el dret laboral, és a dir, “convenis col·lectius, defensa de l’empresa davant de reclamacions d’acomiadament, de modificacions de llocs de treball, altres, baixes, en definitiva, gestió i defensa jurídica davant dels tribunals de qualsevol reclamació.”

Pel que fa al Francisco Javier, tot i que inicialment es decantava pel dret laboral finalment ha enfocat l’especialització cap al dret civil. “En el món de l’empresa es produeixen molts casos de problemàtiques derivades del pas de l’empresa familiar d’una generació a una altra. És el dret successori. A Catalunya hi ha molta empresa familiar i trobem un empresari que es nega a passar les regnes del negoci als fills. Nosaltres intentem exposar els avantatges de fer aquest canvi i de les implicacions jurídiques del procés. És un tema que ni tan sols volen tocar, són homes d’empresa, que s’han fet a ells mateixos, l’empresa és la seva vida i no volen que se’ls escapi de les mans. La gran riquesa de Catalunya és aquesta petita i mitjana empresa de caràcter familiar que hem de mantenir. S’ha de prendre consciència que aquests aspectes successoris s’han de cuidar, perquè si no es preveu el futur pot acabar amb l’enfonsament o el tancament del negoci.”

Si bé el dret civil no és especialment canviant a nivell de nova legislació, el camp laboral i el fiscal es caracteritzen per la constant aparició de nova normativa. Exigeix que l’advocat estigui molt pendent de les modificacions que entren en vigor si vol donar assessorament jurídic adequat. “Disposem d’un servei de documentació i d’actualització de material jurídic per estar al dia de tot allò que es modifica i s’ha d’aplicar de forma immediata. El client necessita un servei acurat i precís i nosaltres li garantim que el tindrà. Per això hem de formar-nos constantment i interpretar correctament el material jurídic”, explica en Francisco Javier.

El tema fiscal és segurament el que més preocupa a la majoria de la població. La recaptació d’impostos espanta especialment a l’empresari que tradicionalment ha intentat eludir-los. “Les coses comencen a canviar. Hi ha més cultural fiscal però és difícil per una petita i mitjana empresa assumir els costos fiscals. Passa el mateix amb la matèria laboral. Això fa que l’empresari no compleixi a vegades la normativa. És perillós, ho saben, però s’arrisquen a ser sancionats. Nosaltres els deixem molt clara quina és la forma correcta que, dins dels límits legals, s’hauria de seguir i també els avisem sobre els perills de saltar-se les regles. L’empresari decideix el que vol fer, nosaltres sols podem aconsellar-lo i avisar-lo”, ens comenten i també posen de manifest la pressió massa elevada que s’aplica a la PIME: “Hi ha massa pressions fiscals i tributàries que escanyen l’empresari i el porten a incomplir la llei per evitar pagar uns diners.”

Aquests advocats han ajudat a crear moltes petites empreses cosa que els ha facultat a conscienciar als nous empresaris sobre la manera de començar un projecte d’empresa: “Els expliquem com s’han de fer les coses i normalment segueixen les nostres directrius. Els insistim en la idea que és bàsic que pensin no sols en el present sinó també en el futur de l’empresa. Però, el petit empresari vol donar servei, fabricar producte i guanyar uns diners gastant el mínim i això no li deixa temps per preocupar-se pel futur, sols del dia a dia.”

Ambdós advocats gaudeixen de la seva professió i la senten amb vocació. Ens ho demostren amb les seves paraules i els seus coneixements que apliquen diàriament des dels despatxos de Sant Andreu de la Barca, Barcelona i Madrid. Són persones inquietes i compromeses amb la justícia, conscients que la proximitat de la unió europea planteja també la unió normativa. “La construcció política europea és complicada. A nivell legal també es plantegen grans dubtes, indecisions i perills. Els països haurien de disposar d’un cert nivell d’independència normativa perquè cada país té una cultura diferent i molts aspectes que s’haurien de considerar. El poble hauria d’opinar sobre això”, explica en Francisco Javier. Per en Juan: “Plantejo la idea d’una democràcia auscultativa, és a dir, que els temes realment importants se sotmetessin a referèndum popular. Seria més just i el poder polític se situaria més a prop de la gent, de la realitat social.”

I també clamen en un altre sentit, “no hi ha prou correspondència entre dret i justícia. El dret soluciona problemes però, a vegades, també en crea molts més.” Malgrat tot, l’esperit d’aquests joves advocats és molt clar, servir la societat i intentar fer que sigui més justa.