Srs. Gaspar Puig Fàbrega i Gaspar Puig Garcia
Srs. Gaspar Puig Fàbrega i Gaspar Puig Garcia
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

GASPAR PUIG FÀBREGA I GASPAR PUIG GARCIA

GASPAR PUIG FÀBREGA I GASPAR PUIG GARCIA

Text del 2008

“Durant els darrers anys, hem crescut amb el sector i hem ocupat un espai força important; ara, avançarem amb el país”

UMESA (Unidades Móviles Elevadoras, S.L.), que el 2006 encapçalava la llista d’empreses del sector del lloguer i la venda de plataformes elevadores amb més creixement d’àmbit mundial, ha estat recentment integrada al Grupo Euroloc. Amb tot, com relata el senyor Gaspar Puig Fàbrega, conseller i president no executiu de la divisió de plataformes elevadores, fins a arribar a conèixer moments d’esplendor, la trajectòria empresarial de la família no va travessar precisament per un camí de roses. “Als anys 50, quan els pares es van casar, van haver d’anar a viure a casa dels avis materns. Allà, el pare, Gaspar Puig Garcia, va fer els primers passos per crear el que més endavant esdevindria l’empresa Instal·lacions Elèctriques Gaspar Puig. A poc a poc, i amb gran esforç, passà de guardar la caixa d’eines sota del llit de l’habitació a tenir 120 instal·ladors en plantilla.”

Tanmateix, a mitjan anys 70, la positiva evolució empresarial es capgirà sobtadament. “En aquella època de conflictivitat laboral, les contínues vagues ens arruïnaren i haguérem de partir de zero. Per sort, vam poder ressorgir per iniciar una segona etapa amb il·lusió.”

Diverses circumstàncies propiciaren el naixement d’UMESA. “A l’inici, els germans treballàvem de valent per aconseguir contractes amb empreses constructores i ajuntaments. Mentre fèiem el manteniment dels fanals amb camions, proveïts amb escales similars a les dels bombers, ens adonàrem que ens convenia disposar d’una maquinària específica per dur a terme aquestes tasques. Vam comprar la primera plataforma elevadora sobre camió, formada per un braç hidràulic i una cistella. Aleshores, com que algunes persones i empreses s’interessaven per llogar-nos-la per a diversos usos, se’ns va ocórrer, conjuntament amb el senyor Francesc Velilla, fabricant de plataformes elevadores, la idea de muntar una empresa de lloguer d’aquests vehicles i màquines. Així fou com, l’any 1982, vam decidir constituir la societat UMESA.”

Els primers anys d’activitat d’UMESA també van ser difícils, però el 2006 va ser reconeguda com l’empresa amb més creixement mundial en el període de juny del 2005 a juny del 2006. “Aquesta va ser la gran recompensa al nostre esforç. Segons la prestigiosa revista anglesa Access International, amb un creixement del 53% i la disponibilitat d’un parc de 3.600 plataformes, distribuïdes en les 11 delegacions que llavors teníem a Espanya, representàvem la companyia líder mundial en creixement en el període interanual de 2006. Aquests són fets que t’ajuden i et donen forces per continuar endavant.”

Poc després, UMESA va rebre el guardó de la desena edició dels premis Mundo Empresarial Europeo a la millor empresa privada de Catalunya. “Aquesta revista premiava conjuntament una institució pública i una empresa privada de cada comunitat autònoma. A Catalunya, com a empresa privada hi érem nosaltres i com a empresa pública, Barcelona Activa, amb la seva presidenta Maravillas Rojo. UMESA fou escollida l’empresa de Catalunya que havia desenvolupat la tasca més rellevant durant l’exercici del 2006.”

La prodigiosa evolució d’UMESA arrencà a Catalunya coincidint amb les Olimpíades de Barcelona. “Vam començar fent les obres viàries i d’infraestructura esportiva dels Jocs Olímpics de l’any 1992. Participàrem en les obres de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i en les del Palau Sant Jordi. Posteriorment, obrírem la primera delegació a Madrid, la qual va ser inaugurada per l’aleshores ministre d’Indústria, senyor José Montilla.”

Actualment, UMESA dóna servei a tot l’Estat, amb el suport de 15 delegacions i un equip humà de 450 empleats. “Aquesta xarxa ens permet tenir 5.500 màquines repartides per tot el territori espanyol. Hi ha una mitjana de 50-60 persones per delegació.”

El senyor Puig entén l’èxit com el fruit de l’ajut dels treballadors. “El fet d’estar al capdavant d’una empresa, plena de gent amb empenta i amb ganes de treballar, és una tasca molt engrescadora, perquè el conjunt de les persones és el que fa possible l’èxit. Els directius hem de saber escoltar els empleats i estar molt atents als seus suggeriments, perquè cadascú és responsable d’algun departament o d’alguna tasca específica i sap més bé que ningú com es pot millorar la gestió.”

UMESA disposa d’una gran diversitat de màquines, construïdes específicament per a l’elevació de persones. Dins d’aquesta classificació, n’hi ha de destinades a treballs interiors, d’altres per pujar muntanyes per tal d’atendre el manteniment dels parcs eòlics, n’hi ha de lleugeres per a tasques de forjats, capaces d’entrar per les portes, etc., però la base principal de totes és oferir seguretat a les persones perquè puguin treballar còmodament amb el material necessari.”

L’amplitud d’aquest negoci, la demostra el fet que actualment no s’executa cap obra sense aquest tipus de màquines. “Per fer-nos una idea de la magnitud del mercat, a l’aeroport de Barcelona, per construir-hi la nova terminal, hi tenim 300 plataformes treballant, però a part de les nostres, també n’hi ha d’altres empreses. Pràcticament tots els industrials tenen alguna plataforma. Arreu es pot trobar una màquina elevadora per canviar fluorescents, un carretó elevador per a les mercaderies, una plataforma per netejar els vidres o, en definitiva, una eina per a tot allò que sigui necessari fer en altura amb seguretat.”

En el sector en què opera UMESA, la demanda de maquinària de lloguer supera la de compra. “La nostra activitat principal és el lloguer, ja que la venda representa un 7% o un 8% del total. La proporció s’entén fàcilment, perquè les grans constructores o promotores tenen diverses necessitats de maquinària. Adés necessiten una màquina de tisora per treballar a 10 metres durant una setmana, adés en demanen una per a 30 metres, o una altra d’especial i lleugera per fer tasques sobre forjats. A les obres, se sol començar amb màquines dièsel, articulades, i a mesura que avança la construcció canvien les necessitats, fins a les màquines més petites, menys contaminants i amb rodes protegides, que permeten treballar a l’interior.”

Pel que fa al futur, el senyor Puig vaticina un creixement més estable, conscient que ha d’haver-hi un sostre. “Encara es preveuen dos anys d’un creixement important, de l’ordre del 20-30%. A partir d’aquest període, creixerem d’una manera més normal, a l’entorn del 10-15%. Durant els darrers anys, hem crescut amb el sector i hem ocupat un espai força important. Ara, avançarem amb el país.”

L’admiració que el senyor Puig sent envers el pare es fa palesa en les seves paraules: “El pare està jubilat, però ens ve a veure sovint i ens aconsella. Del pare, en destacaria, bàsicament, la humilitat que ha mostrat sempre amb tothom. Mai no ha tingut un no per a ningú, ha estat molt actiu i dedicat al treball i ha aconseguit mantenir unida tota la família. L’orgull principal que experimenta el pare actualment és veure que cadascun dels fills tenim una empresa pròpia, que lluitem i que tirem endavant.”