PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

GIORGIO ZEPPA I DURIGUTTI, MARÍA DOLORES PICÓ I NOTA

ELIT CENTRE DE SALUT I BENESTAR CORPORAL

Text del 23-11-2010

Gairebé qualsevol objectiu que s’hagi d’assolir per raons de salut, d’estètica o d’ànims –en definitiva, qualsevol objectiu físic o mental–, vol el seu temps, normalment setmanes o mesos. Per tant, requereix tenacitat i paciència.

La recerca de la salut física es pot resumir en les tres fites que nosaltres busquem: guanyar flexibilitat, guanyar agilitat i perdre anys.

Els gimnasos fan una funció social molt important, primer com a espais de salut corporal i, segon, com a espais d’interrelació personal, és a dir, de salut mental: són un dels llocs on és més fàcil recuperar l’autoestima.

La nostra fórmula es basa en tres aspectes: que els socis descobreixin que el camp gimnàstic és molt ampli; que no tinguin agulletes ni dolors com passa en altres gimnasos, i que el resultat el vegin abans.

Elit Centre de Salut rep el reconeixement com a centre esportiu i de fitness per la feina realitzada a Reus, a la província de Tarragona, durant els darrers 20 anys, 10 dels quals amb seu a l’avinguda Sant Jordi nº 21. “És el centre privat més gran de la ciutat, per darrere de les instal·lacions municipals.”

L’entitat du a terme una tasca explícita a favor de l’esport i de la salut, en aplicar un seguiment minuciós i detallat a cadascun dels clients que confien en el gran equip de professionals que la componen. Giorgio Zeppa i Durigutti n’és un dels dos directors i propietaris. “L’esport allibera la ment i enforteix el cos i l’autoestima. Prenent com a base l’experiència de tots aquests anys, a Elit Centre de Salut hem creat i perfeccionat un esquema i una forma de treball específics i inimitables, amb els quals realitzem revisions mèdiques periòdiques, control de pes i mides, etc., de tots els nostres clients, cosa que ens permet desenvolupar programes personalitzats únics en aquest ram.”

La permanent demanda dels usuaris porta a la implementació de noves tendències en continu creixement, com ara el Pilates, la gimnàstica personalitzada per solucionar problemes d’esquena o sobrepès, etc. “A Elit Centre de Salut disposem, a més, de fitness, classes dirigides (aeròbic, steps, cicle indoor, etc.), cabines per a tractaments corporals i d’estètica i un gran spa, que esdevé l’espai idoni per a la relaxació corporal i mental.”

Per mèrits sobrats, Elit Centre de Salut és considerat un dels millors centres de fitness del sud de Catalunya. Maria Dolores Picó i Nota, esposa del senyor Zeppa, és l’altra responsable l’entitat. “Detectar els canvis, les noves tendències del sector, i saber-les aplicar no és gens fàcil; però val a dir que a nosaltres se’ns dóna molt bé interpretar aquestes transformacions i poder, d’aquesta manera, arribar al públic en general.”

Els metges reconeixen que és molt més important prevenir alguna malaltia que curar-la; “Elit, com a centre de salut, desenvolupa programes específics per prevenir, entre altres malalties, l’osteoporosi, el colesterol, etc.”

La implementació de tots aquests tipus de programes és deguda a la seva gran demanda, sumada a l’àmplia experiència que tenen els directors i propietaris del centre per combatre els problemes de salut. “D’aquí el gran èxit del nostre mètode i el reconeixement públic d’objectius assolits. Es basa en tres aspectes: que els clients descobreixin que el camp gimnàstic és molt ampli; que no els surtin agulletes ni dolors com en altres gimnasos, i que el resultat el vegin abans. Si després de fer nutrició, de fer maquinària d’estètica i de fer exercicis específics, el client no arriba als seus objectius, Elit Centre de Salut li torna els diners. Tenim una garantia firmada que ens compromet i que diu de manera molt clara com som. La millor publicitat sempre és la feina ben feta; aquí comença una gran cadena d’informació que es transmet pel boca-orella amb més eficàcia que qualsevol campanya publicitària.”

En el món de la cura del cos, “el component estètic té més pes, sobretot, entre la gent molt jove. A mesura que van passant els anys, però, el culte al cos es relaciona més amb la salut. Això explica que la varietat de públic que acudeix a Elit Centre de Salut sigui molt gran. Ens ve gent grossa i molt prima; amb lesions articulars; dones per superar el postpart; persones de 80 anys o nens de 6… Darrerament, van en augment les clientes de més de 50 anys atretes pel mètode Pilates. El gimnàs cada cop és més veu més com un lloc per fer salut i no tant per fer músculs. En realitat, els últims temps, en la gran majoria dels centres de fitness s’està treballant més en aparells cardiovasculars com cintes de córrer, líptiques, rems, bicicletes reclinables i estàtiques. Aquest treball, de fet, va desplaçant els exercicis de força com ara els pesos. Amb el treball cardiovascular s’aconsegueixen els principals objectius d’una bona salut: es guanya agilitat, es perd pes, es millora la flexibilitat i, en definitiva, es perden anys. Perquè enganyar a Cronos és possible. Es poden tenir 40 anys i tenir dificultats per cordar-se les sabates, que vindria a ser com tenir-ne 48; i es poden tenir 40 anys i tocar-se el nas amb el peu, que vindria a ser com tenir-ne 32: hi ha 16 anys de diferència entre una cosa i l’altra.”

Quan arriba un client nou, el primer que s’ha de saber és com està. Li fem una revisió corporal general (pressió arterial, pulsacions, etc.) per tenir un primer diagnòstic del seu estat. En base a això, se li fa la rutina gimnàstica i tots els tractaments complementaris (massatges, fisioteràpia…). En general, gairebé qualsevol objectiu que s’hagi d’assolir per raons de salut, d’estètica o d’ànims, en definitiva, qualsevol objectiu físic o mental, vol el seu temps, normalment setmanes o mesos. Per tant, requereix tenacitat i paciència.”

Fer gimnàstica té un component addictiu. “L’addicció a l’exercici ve marcada per les endorfines i el seu efecte opiaci, i també pel fet psicològic de veure materialitzats en el propi cos els canvis pretesos.”

Potser aquesta és la raó que concepcions antigues de gimnàs, amb gimnàstica esportiva intensa i musculació excessiva, hagin espatllat la salut de moltes persones. “No tothom que ha fet de monitor estava prou preparat. Sobretot, quan es tracta de guiar nois joves que encara han de completar el creixement, o bé persones grans, cal un coneixent extra que no tothom té. La recerca de la salut física es pot resumir en tres conceptes: guanyar flexibilitat, guanyar agilitat i perdre anys.

A Elit Centre de Salut “els nostres monitors són professionals titulats, la preparació i la forma de treballar dels quals ve marcada per nosaltres. Encara que no és estrictament necessari, és desitjable que tinguin nocions de psicologia, perquè moltes persones utilitzen l’estona al nostre centre per desconnectar, relaxar-se i ser escoltades. D’altra banda, comptem amb quiromassatgistes. I cada client té el seu programa personalitzat. Sabem la importància d’ajustar-se a les necessitats de cadascú; hem voltat bastant de món i hem vist fracassar gimnasos amb instal·lacions ultramodernes; en canvi, gimnasos antics s’han consolidat. Això és perquè un gimnàs excessivament tecnològic i modern esdevé fred, no aporta un seguiment personalitzat. Nosaltres, per donar caliu i evitar la sensació de pesadesa, tenim en compte els més petits detalls: oferim música, televisió amb videoclips, ràdio… Es tracta de distreure els sentits que no s’utilitzen en la part esportiva: la visió i l’audició.”

Encara que no se sol dir gaire, els gimnasos fan una funció social molt important, “primer com a espais de salut corporal i, segon, però no menys cabdal, com a espais d’interrelació personal, és a dir, de salut mental. En aquest sentit, són un dels llocs on és més fàcil recuperar l’autoestima.” En general, a Espanya la societat encara té poca cultura de salut física. Malgrat això, a Elit Centre de Salut estan fent escola.