Sra. Sílvia Forcadell i Garcia
Sra. Sílvia Forcadell i Garcia
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

SÍLVIA FORCADELL I GARCIA

CENTRE ESTÈTIC-MÈDIC SÍLVIA FORCADELL

Text del 23-11-2010

Segons la filosofia ayurvèdica, no hi ha separació entre el cos i la ment; les malalties mentals i emocionals són les que provoquen les malalties del cos.

Les emocions estan a la ment, però també a l’ànima, que és l’ésser autèntic de la persona, la part nostra que romandrà en el més enllà o en una altra vida.

Tothom té dins seu energia per a la pròpia curació, i pot fer-la servir per ajudar als altres.

Avui no és tan important l’estètica decorativa com l’estètica del benestar. La salut és el seu autèntic mòbil. Quan algú es cuida, s’anima i té més ganes de viure.

Hi ha dos grans tipus de tatuatges: els visibles i els ocults. Els primers són més estètics o decoratius; es fan per ser més atractius, tenen un punt narcisista. Els segons són més emocionals, sovint esdevenen un suport psicològic.

Sílvia Forcadell i Garcia és l’alma mater del Centre Estètic-Mèdic Sílvia Forcadell, on treballen quatre persones més, cadascuna especialitzada en un camp. “Hi ha professionals que fan l’estètica més convencional (depilació, neteja de cutis…), i n’hi ha també un de dedicat als piercings i als tatuatges, dues pràctiques que també formen part de l’estètica corporal i facial. Jo em reservo la part més emocional, perquè estic especialitzada en massatge ayurvèdic, una tècnica india d’origen tradicional, així com en reflexologia i reiki. Segons la filosofia ayurvèdica, no hi ha separació entre el cos i la ment. Les malalties mentals i emocionals són les que provoquen les malalties del cos. És una idea de la qual estic totalment convençuda, i la meva pràctica diària no ha fet sinó refermar-la.”

Ment i esperit són dues dimensions diferents. “L’esperit està per damunt de la ment. Les emocions estan a la ment, però també a l’ànima. L’ànima és l’ésser autèntic de la persona, la part nostra que romandrà en el més enllà o en una altra vida si la reencarnació existeix. Per venir al nostre centre, tanmateix, no cal creure en l’existència de l’ànima; tampoc no hi creu tot el nostre personal. Crec que només vivint en relació amb les pròpies creences s’assoleix el primer pas de l’autoconeixement.”

El panchakarma o purificació és el primer pas per al massatge ayurvèdic. “A l’Índia, la purificació es fa durant un mes amb una teràpia agressiva que es basa en una dieta d’aigua i vegetals. És una neteja interior molt gran que aquí no es pot realitzar, perquè el ritme de vida occidental complica l’aplicació de mètodes tan dràstics. I, si hi ha algú que tingui prou disciplina per fer-lo, se’n va directament a l’Índia. Al centre, faig la purificació amb fangs depuratius, tisanes de begudes diürètiques i pedres volcàniques o de riu. Aquesta purificació es fa abans d’iniciar tot el tractament. Després, faig un massatge de dues hores a la setmana adaptat a la vida que porta i a l’equilibri energètic que té el pacient. Es fa amb una mescla d’olis, i començo, o bé pel cap o bé pels peus; després, hi aplico bosses d’herbes passades pel foc, per comprensió, i finalment les pedres. Per dur a terme un massatge ayurvèdic m’haig de preparar i concentrar. Si no estic equilibrada i centrada, no podria fer-ne més d’un al dia i, a més, tampoc funcionaria. Per aquesta raó faig autoteràpia a diari: m’imposo les mans a mi mateixa.”

En aquest sentit, la senyora Forcadell segueix estrictament “cinc principis de reiki que em repeteixo cada matí i cada nit i que haig de complir. Són unes normes morals: donar les gràcies, no enfadar-se, no preocupar-se, ajudar el proïsme i treballar-te a tu mateix. El reiki és l’energia universal. Tots en tenim dins de nosaltres mateixos per a la pròpia curació, i podem fer-la servir per ajudar els altres. El reiki es practica majoritàriament per imposició de mans. També s’envia energia a distància. Hi ha gent que ens truca per telèfon perquè no pot venir i ens demana energia. Si ens concentrem en el seu nom, i demanem permís als seus guies, podem enviar un paquet d’energia a través de l’espai. Una imposició de mans de reiki dura si fa no fa una hora, però en cap moment m’aturo a mirar el rellotge.”

Abans la gent acudia a aquests centres només per raons estètiques. “Avui no és tan important l’estètica decorativa com l’estètica del benestar. La salut és el seu autèntic mòbil. Quan algú es cuida, s’anima i té més ganes de viure. Quan arriba un client nou, el primer que fem és una anàlisi, saber què espera aconseguir i en quina etapa de la seva vida es troba. Això permet fer un primer diagnòstic. A cada cas li marquem un tractament adequat. O bé, teràpia de flors de Bach, o bé purificació vèdica –que és el principi de l’ayurveda–, o bé reiki. Bona part dels clients vénen per un malestar emocional, per haver perdut la feina, per depressió o per un trencament de relació. Si m’arriben només per una contractura, el remei és més senzill. A vegades, fins i tot rebo pacients derivats de psicòlegs. Respecto molt la classe mèdica. Jo no sóc sanadora, però, si un professional de la psicologia considera que el seu pacient ha de passar per les meves mans, estic sempre disposada per a col·laborar amb ell. Mai li dic a un client que interrompi cap tractament mèdic. Mai hi interferiria. No tinc solucions ideals per a tot; ni jo, ni ningú.”

És important que el pacient estigui receptiu. “Si el pacient està bloquejat i oposa resistència –pel que sigui, perquè inconscientment no vol ser ajudat– no hi ha res a fer. La curació està dins de nosaltres mateixos. Hi ha dues direccions: de mi, terapeuta, cap a ell, pacient; i d’ell, pacient, cap a la seva malaltia o malestar. El perfil majoritari dels meus pacients solen ser dones d’entre els 35 i els 70 anys. Sortosament, els 22.000 habitants d’Amposta i també molts de la rodalia fan que un centre com el meu tingui feina contínuament.”

Centre Estètic-Mèdic Sílvia Forcadell ofereix també assessoria d’imatge. “A Amposta encara no hi ha prou demanda en aquest terreny, però esperem que en vagi havent.” Dintre la imatge, els tatuatges són un món molt especial. “Hi ha dos tipus de tatuatge: els que es volen visibles i els que els volen ocults. Els primers són més estètics o decoratius, i els segons més emocionals. Es tatua gent molt diversa, fins i tot empleats de banca o funcionaris de l’Administració. Una de les funcions principals dels tatuatges és la plasmació d’un sentiment. Tota persona tatuada, sobretot si el tatuatge és visible, té un punt narcisista. Gairebé sempre es fan per ser més atractiu.”

També pot ajudar a recuperar autoestima. “Sovint un tatuatge és un suport psicològic.”

El tatuador del Centre Estètic-Mèdic Sílvia Forcadell és Daniel Calcerrada, espòs de la senyora Forcadell. “És un gran dibuixant. Treballa sobre encàrrecs o bé elabora dissenys. Daniel i jo compartim la creença en la filosofia ayurvèdica, l’empresa i, el més important, un bebè d’un anyet.”

No s’acaba aquí el ventall de serveis oferts pel centre. “Fem depilació, tractaments corporals i facials, cavitació contra la cel·lulitis… Mirem d’innovar cada any amb noves tecnologies, perquè les clientes ens les demanen.”

La senyora Forcadell se sent recompensada per la feina que fa. “Malgrat que formar-se en aquestes disciplines requereix esforç, i no només personal, sinó també econòmic, em sento molt feliç amb la meva feina: la satisfacció més gran és poder ajudar. Fa 15 anys que em dedico a l’estètica, però la part més emocional i les filosofies orientals són una mica més tardanes. De la primera teràpia que vaig practicar a Kènia deu fer uns 8 anys. Després he fet cursos a Itàlia, a Tunísia…”

Sílvia Forcadell també fa una tasca divulgativa. “Tinc un programa setmanal de televisió i també faig ràdio. A la TV faig estètica en directe. Porto la model i li faig un tractament (ungles, mascaretes facials, maquillatge…). També parlo de tant en tant de reiki o ayurveda, però se’m requereix més per aspectes estètics.”