Sra. Gloria Estellés i Rosaleny
Sra. Gloria Estellés i Rosaleny
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

GLORIA ESTELLÉS I ROSALENY

GLORIA ESTELLÉS

Text del 11/11/09

Som una empresa familiar fundada l’any 1983 a Barcelona, especialitzada en el la creació de peces de vestir femenina d’alta gamma: prêt-àporter de luxe.

Per exigències de qualitat no podem deslocalitzar la nostra producció, que es confecciona íntegrament a territori nacional.

L’Audrey Hepburn és la meva musa; ella m’inspira les col·leccions i em guia pels principis de l’elegància clàssica, el glamur i l’excel·lència.

Permanentment readaptem els nostres dissenys a les demandes del mercat i estem en constant expansió internacional.

Mitjançant els municipis i les escoles públiques, i amb la col·laboració de les empreses, el Govern hauria de destinar més recursos a formar els aturats en aquells oficis que es van perdent .

Creadora de la firma de moda que du el seu nom, Gloria Estellés és el paradigma de l’emprenedoria catalana. “Formo part d’una empresa familiar fundada l’any 1983 a Barcelona, especialitzada en el disseny, la confecció i la distribució de roba femenina de prêt-àporter d’alta gamma.”

Dona inquieta i autodidacta, la senyora Estellés volia fer medicina quan el naixement de la seva filla petita va capgirar el seu intent d’accés a la Universitat Autònoma de Barcelona. “Vaig iniciar la meva trajectòria professional com un joc, ja que no tenia cap preparació específica en el món de la moda. Sempre m’han agradat les tasques manuals vinculades a la roba: fer puntilletes, disfresses, vestir les nines… Tinc quatre filles: Eva, Gemma, Thaïs i Ruth. En quedar-me embarassada de la petita, vaig deixar els estudis per dedicar-me a la família. Quan la meva filla petita tenia tres anys i ja anava a l’escola, desitjava fer alguna cosa diferent, i vaig començar a dissenyar i a fer amb paper de diari els patrons d’un parell de vestits amb la idea d’ensenyar-los a les meves amigues i familiars. En adonar-me que la meva roba agradava i tenia sortida, un bon dia vaig decidir visitar una botiga nova a Sarrià, on em compraren les deu peces que els hi vaig mostrar. A partir d’aquell moment, anava a un establiment de teixits barceloní i demanava sis metres més per fer tres vestits, els confeccionava, els venia i els cobrava. I tot seguit, hi tornava per comprar el doble de teixit amb l’objectiu de fer el doble de vestits que havia venut, sempre reinvertint-hi el poc diner que hi guanyava. Animada per la bona marxa d’aquesta activitat, em vaig dedicar a buscar més clients per tot Catalunya. Aleshores, el meu marit, en Sebastià Caballé, que desenvolupava una ocupació ben diferent, cregué en mi i en el projecte engegat i decidí entrar a formar part del negoci familiar. Un dels moments culminants d’aquesta primera etapa fou l’adquisició d’un edifici de més de 3.500 m2 al barri de les Corts i la constitució d’aquell primer negoci en una societat. De fet, la nostra companyia ha mantingut des dels seus inicis un ritme de creixement constant que ha continuat fins ara.”

Exemple de tenacitat i energia, Gloria Estellés combina ambdues qualitats amb modèstia i bon humor. “Al principi, la meva intenció fou senzillament distreure’m una mica; mai vaig pensar seriosament a muntar una empresa de moda.”

En el taller de Gloria Estellés, un equip de 30 persones vetlla diàriament perquè cada peça es dissenyi i creï curosament, a més de triar-ne el teixit més adient (gairebé sempre exclusiu) i els millors complements. El resultat són peces d’alta gamma, exclusives, amb molt valor afegit i una clara diferenciació per a les consumidores més exigents d’arreu del món. “A nosaltres confeccionar peces exclusives d’alta qualitat no ens costa gaire, perquè des del primer dia aquesta fou la nostra opció prioritària. Com molt bé diu en Sebastià, aquest segment de l’alta gamma és el que dominem i el que sabem fer molt bé; som experts en tot el procés, des del disseny fins al patró, passant per la tria del millor teixit i la fabricació i acabant amb l’emmagatzematge i la distribució. És un procés metòdic que cal coordinar rigorosament per obtenir una alta qualitat i per afegir valor en cadascun dels processos.”

Per aquest motiu, deslocalització és una paraula que no forma part del seu diccionari. “Per exigències de qualitat no podem deslocalitzar la nostra producció, que es confecciona íntegrament dins el territori nacional (a Catalunya i Aragón) per poder controlar de forma ràpida i directa tant el procés productiu com la qualitat. Sí que deslocalitzem la venda, ja que més d’un 40% de la producció es destina a exportació.”

L’artífex d’aquesta marca de roba confessa sentir-se inspirada, sobretot, per la deliciosa elegància de l’actriu Audrey Hepburn. “És la meva musa; ella m’inspira pels principis de l’elegància, la sofisticació, el glamur i l’excel·lència en els teixits i en el disseny de les peces. Respecte als colors, el vermell m’agrada molt, sempre hi és present a les meves col·leccions, igual que els clàssics negre i cru i tots aquells que tenen a veure amb la natura que ens envolta (torrats, blaus cels, etc.), tot i que també faig servir tons agosarats com el ciclamen. Això sí, discrepo de la servitud de la moda que imposa una determinada tonalitat o teixit per a una determinada temporada.”

Gloria Estellés és una marca present a les millors boutiques de nombroses ciutats d’arreu del món. “La nostra projecció internacional començà en obrir-nos al mercat de Bèlgica i Portugal el 1987. Després vam iniciar la comercialització al Regne Unit. Avui, a més d’aquests països, som presents també a Irlanda, Itàlia, Grècia, Alemanya, Àustria, Rússia, Líban, Kuwait, Mèxic i els Estats Units. Generalment, presentem les nostres col·leccions als millors certàmens de moda: Madrid, Londres, Düsseldorf, Munic, Milà… Alhora, les nostres col·leccions s’exposen cada temporada a show rooms de Barcelona, Madrid, Donostia, Málaga, Londres, Leeds, Düsseldorf, Catània i Roma.”

Amb vista al futur, la firma aposta pel treball, la successió i l’obertura cap a nous mercats. “Tot i que estem satisfets amb la nostra trajectòria, per mantenir-se en aquest sector cal treballar de valent i ser molt perseverant. Hem d’estar molt atents a les canviants necessitats de la societat. En aquests moments, per exemple, tendim a rejovenir el disseny amb peces un xic més atrevides i extremades però sense abandonar la nostra línia clàssica i sense perdre de vista el perfil de la nostra consumidora: de més de 40 anys, elegant, amant de l’exclusivitat i executiva. En l’àmbit comercial, hem d’afermar-nos en països on encara estem en fase d’introducció (com els Estats Units) o en aquells que ens queden per assolir (com els països escandinaus o Japó). I en l’àmbit intern de l’empresa, el futur passa per fer una bona successió, en la qual ja estem immersos amb la plena incorporació al negoci de les meves filles Eva i Gemma. La successió, crec, ha de ser el sentit de tota empresa familiar.”

Per acabar, el tema de la crisi porta la senyora Estellés a la següent reflexió: “Les PIME estem desateses. El Govern no ens ajuda, sinó que, al contrari, cada cop ens graven amb més impostos i ens posen més entrebancs per desenvolupar la nostra tasca. A més, els ajuts econòmics promesos tampoc no ens arriben. En qualsevol cas, aquests moments de recessió són idonis per fer una bona legislació que reguli adequadament, entre d’altres qüestions, els terminis de pagament. Respecte a l’atur, s’haurien de destinar més recursos a instruir la gent aturada en aquelles professions que es van perdent, com ara la confecció, el planxat o el tall, que són mestratges que costen molt de trobar i de formar; es tractaria només de tenir voluntat i imaginació per fer-ho. D’aquesta preparació se n’hauria d’encarregar el Govern, mitjançant els municipis i les escoles públiques, i per suposat amb la col·laboració de les empreses.”