Dr. Humberto Villavicencio Mavrich
Dr. Humberto Villavicencio Mavrich
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

HUMBERTO VILLAVICENCIO MAVRICH

Text del 2004

«La investigació ens aporta la millor opció per als nostres malalts.»

.

La urologia estudia i tracta les patologies de l’aparell urinari i dels genitals masculins, patologies la gran majoria de les quals són pròpies de l’home i d’altres afecten ambdós sexes. La diversitat i la complexitat d’òrgans com el ronyó, la bufeta, la pròstata o els testicles fan que la urologia sigui una especialitat molt àmplia.

L’uròleg Humberto Villavicencio exemplifica aquesta diversitat: “La urologia no opera tan sols els òrgans de l’especialitat, que també es proveeix d’altres, com és l’intestí, per fer-hi substitucions de bufeta. També inclou la cirurgia endoscòpica i laparoscòpica, la microcirurgia i el trasplantament renal, que, al cap i a la fi, és cirurgia vascular, i per a tot això es fa servir tecnologia punta.”

Des de l’any 2002, el doctor Villavicencio dirigeix el servei d’urologia de la Fundació Puigvert de Barcelona: “L’uròleg s’ha de dedicar a una parcel·la determinada i la Fundació Puigvert ha estat pionera a l’hora d’introduir a Espanya la superespecialització en urologia, a més d’organitzar-se en tres especialitats: la nefrologia -que tracta les malalties mèdiques del ronyó i la diàlisi-, l’andrologia (la part de la urologia que no està reconeguda com a especialitat i que tracta les patologies de l’aparell reproductor de l’home) i la pròpia urologia, on desenvolupem una qualitat assistencial d’excel·lència, amb un alt nivell d’implicació i satisfacció professional i personal.”

El doctor Villavicencio va iniciar els estudis de medicina a Saragossa: “Amb l’ànim de conciliar la vocació que sentia per l’enginyeria i el desig de la meva mare, que volia que desenvolupés una activitat social, com és la medicina, vaig optar per això últim i, el fet d’aprovar el primer examen em va fer tanta il·lusió que s’ha convertit en la satisfacció de la meva vida. L’estudi de la urologia m’aportava conèixer les patologies i, sobretot, exercir la cirurgia, que era allò que més m’atreia. L’any 1974 vaig entrar a la Fundació Puigvert com a resident, centre al qual he dedicat tota la meva vida professional. He estat metge adjunt, cap clínic i sotsdirector del servei d’urologia durant nou anys i actualment, en sóc el director. Dins i fora de la Institució he conegut personalitats com els doctors Puigvert, Solé-Balcells, Mallo, Pomerol, Ponce de León, Gosálbez, Ferré, Romero-Aguirre (de Saragossa), Martínez-Piñeiro (de Madrid) i Gil-Vernet (de Barcelona), que han contribuït decisivament a consolidar la meva formació humana i professional. D’altra banda, la Fundació permet al professional l’oportunitat de poder oferir, per a una única especialitat,  una medicina pública i privada amb la mateixa qualitat d’un gran hospital. Això, juntament amb una gestió econòmica i financera molt sòlida, sota l’administració de la senyora Esperança Martí, directora general i presidenta del Patronat, fa que el professional treballi amb tranquil·litat.”

En aquest hospital monogràfic, el doctor Villavicencio dirigeix un servei que s’organitza en cinc unitats: urologia oncològica, urologia de la litiasi (o la formació de pedres al ronyó), urologia pediàtrica, urologia funcional i femenina i urologia reconstructiva i general. El servei té també un equip quirúrgic de trasplantament renal, a més d’un programa per formar cirurgians en tècniques tan modernes com la laparoscòpia. Sovint, aquestes unitats han de treballar conjuntament amb altres especialistes. Ha estat cap de l’equip de trasplantament renal i de la unitat d’urologia oncològica, dedicada al càncer urològic. Actualment, a més de director del servei d’urologia, és el coordinador de l’equip urooncològic de la Fundació Puigvert i oncològic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

La seva finalitat va dirigida a la motivació dels professionals: “La meva gestió és facilitar les coses, no posar-hi obstacles. Intento facilitar les oportunitats a cadascun dels membres de l’equip, perquè creixin amb mi. Concebo la professió com una manera de donar sortida a la personalitat.”

El servei d’urologia té un equip de 25 metges professionals i de 20 residents: “És el més gran d’Europa en l’especialitat i un dels més grans del món. Ensenyem medicina de qualitat per tal que  els alumnes la millorin.”

El programa de formació de metges residents s’integra plenament en el Programa de Formació Continuada del servei: “Les unitats segueixen d’una manera rotatòria un calendari de sessions clíniques i de qualitat assistencial com a reciclatge continu de la nostra formació i autocrítica de les nostres actuacions”.

El Dr. Villavicencio ha estat també president de la Societat Catalana d’Urologia i president del Grup Urooncològic de l’Asociación Española de Urología, on va portar a terme una campanya per fomentar les revisions urològiques entre la població masculina a partir dels 50 anys. També va editar el primer llibre sobre protocols urooncològics d’Espanya. Actualment, és president del Programa de Salut Prostàtica de l’Asociación  Española de Urología: “La pròstata presenta tres patologies importants: la inflamatòria -que es presenta en homes joves-), el creixement benigne i el càncer. El creixement de la glàndula comporta la síndrome miccional, que afecta el 50% dels homes de més de 50 anys. Pel que fa al càncer de pròstata, preval en els homes a partir dels 50 anys. Actualment, el col·lectiu afectat s’està adonant lentament de la necessitat de fer-se una revisió mèdica, però és necessari continuar sensibilitzant-los. Amb el diagnòstic precoç evitarem problemes en el futur.”

Com qualsevol professional apassionat per la seva feina, el doctor Villavicencio afirma el següent: “És necessari dedicar moltes hores a la medicina, repartides entre l’atenció al pacient, el reciclatge formatiu i la investigació, tant clínica com bàsica. La tecnologia avança de manera tan ràpida que l’hem d’absorbir i crear alhora.”

El Dr. Villavicencio coordina una de les sis línies d’investigació bàsica de la Fundació sobre tecnologies i noves tècniques quirúrgiques i publica treballs d’investigació. “La investigació ens aporta la millor opció per als nostres malalts.”

El metge és un ésser humà. “A tots ens afecta el problema de l’altre. El problema, l’hem d’entendre i l’hem de viure com a part del tractament envers el pacient, però el metge no s’ha d’implicar emocionalment perquè si ho fa perd objectivitat. D’altra banda, també ha de saber alliberar les seves tensions”

El Dr. Villavicencio diu: “Allibero les tensions amb la pràctica d’activitats alienes a la medicina, com l’aviació esportiva.“