PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

IDILI LIZCANO I GOMIS

ALQVIMIA

Text del 13-09-2010

El cos és l’encarnació de l’esperit en el món de la matèria, i l’esperit és la sublimació del cos. L’alquímia purifica la matèria per arribar a la llum, perquè ambdues són una mateixa cosa. L’alquímia és l’art de la transformació, vol convertir la foscor en llum, la ignorància en saviesa, la maldat en bondat.

La perfumeria tradicional és un art molt antic, secularment connectat amb l’alquímia. Per tant, recuperem l’esperit dels nostres antecessors i ens dediquem a una cosmètica natural, artesanal i acurada, feta amb matèries primeres de gran qualitat.

Els pressupòsits de la medicina estètica s’assemblen molt als nostres.

L’ésser humà està dividit en dues tendències: l’egotisme i l’altruisme. Hem de potenciar l’impuls altruista de la nostra ment per equilibrar-ne l’egoista, sobreestimulat per la nostra forma de vida consumista. Quan una persona se sent egoista, no està satisfeta amb si mateixa.

Alqvimia és un laboratori de perfumeria i cosmètica natural fundat l’any 1986 per Idili Lizcano i Gomis, filòsof de formació al capdavant de la quarantena de persones que hi treballen en una ubicació privilegiada, a Tortellà, la Garrotxa. “Barregem tradició i modernitat. El nom Alqvimia ja és tota una declaració de principis, ja que la perfumeria tradicional és un art molt antic, secularment connectat amb l’alquímia. Per tant, recuperem l’esperit dels nostres antecessors i ens dediquem a una cosmètica natural i artesanal, acurada i de luxe, elaborada amb matèries primeres de gran qualitat.”

Amb la col·laboració d’un equip de químics, és el mateix senyor Lizcano qui formula els productes de l’entitat. “A vegades, les fórmules són intuïtives. De fet, hi ha una part de qualsevol creació que sempre ha de ser-ho. A mi se m’acut cada nou producte treballant, normalment, sobre tres aspectes: el terapèutic, el cosmètic i l’olfactiu. D’aquí que les nostres fórmules no neixin mai només en virtut de factors comercials, sinó que sorgeixin de motivacions més profundes, vinculades a la voluntat d’oferir ajut i servei als nostres clients. Crec que cap d’elles no resultaria si no hi poséssim amor, ànima i consciència.”

Abans de la química moderna del segle xvi, només hi havia l’alquímia. “L’alquímia és una comprensió de la química que lligava la part científica amb la part espiritual (saviesa, intuïció, coneixement profund…). La Il·lustració i la seva consegüent racionalització van anar eliminant-ne la part espiritual, però ara s’estan tornant a complementar. Els nous teòrics de la física quàntica, per exemple, avalen allò que deien els alquimistes fa mil anys: la matèria es pot transmutar. La realitat no és tan empírica ni cartesiana com sembla: tot està en connexió. El cos és l’encarnació de l’esperit en el món de la matèria, i l’esperit és la sublimació del cos. L’alquímia purifica la matèria per arribar a la llum, perquè llum i matèria són una mateixa cosa. L’alquímia és l’art de la transformació, molt més que un simple procés químic. De fet, cerca el camí per transformar la foscor en llum, la ignorància en saviesa, la maldat en bondat.”

Alqvímia segueix aquests principis i els aplica a l’art de la perfumeria i la cosmètica. “Les substàncies pures i poderoses que transformem, els olis essencials de les plantes –l’esperit encarnat de les plantes segons l’alquímia–, quan penetren a l’organisme per la pell tenen principalment efectes cutanis, cosmètics, però també tenen, secundàriament, efectes sobre la ment. Els seus beneficis incideixen en la totalitat de l’ésser humà, en la salut interior i exterior, i l’usuari es transforma, es rejoveneix i se sent més harmònic.”

Els olis essencials s’extrauen sobretot d’herbes i plantes. “Per obtenir un quilo d’essència de romaní calen uns 200 quilos de la planta. I per a un quilo d’oli essencial de roses, calen 2.000 quilos de pètals de rosa. Això vol dir que el seu poder terapèutic és enorme. Hi ha olis essencials que són teràpies esplèndides contra l’estrès o l’ansietat. S’apliquen sempre via massatge, bé sigui per autoaplicació, bé per aplicació feta per massatgistes professionals o fisioterapeutes, que sempre és més recomanable. També hi ha olis ideals per a qüestions estètiques diverses: anticel·lulítics, d’aprimament, refermadors de bust, feminitzants, antienvelliment, etc.; fins a un total d’uns 300 productes.”

Els principals clients d’Alqvímia el conformen centres de bellesa, spas i perfumeries amb esperit selectiu. El laboratori exporta a més de 20 països, entre ells els Estats Units. “Les dones orientals, de Hong Kong i el Japó, per exemple, aprecien molt els nostres perfums. Són els dos millors mercats que tenim. També creem productes que, sense ser medicaments, sinó cosmètics, poden ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties com ara la sensibilitat química múltiple, els malalts de la qual no suporten més productes tòxics. Val a dir que els pressupòsits de la medicina estètica s’assemblen molt als nostres. Evidentment, la valorem molt positivament davant de la cirurgia estètica, que, tot i que en alguns casos pot ser necessària, s’ha frivolitzat i banalitzat en excés. A tall d’exemple: a Califòrnia, la meitat de les noies de menys de 20 anys estan operades de pit. Això indica que la societat actual no està sana emocionalment. La Mare Natura ens ha donat remeis per a tot. Tot el que és natural, cura. Perquè la natura tendeix a l’harmonia. Hi ha productes naturals que ajuden a desenvolupar i arrodonir el bust. ” Darrere de la cirurgia de pit el que hi ha són grans dèficits d’autoestima.

La interconnexió de cos i ment és una realitat que guia l’empresa del senyor Lizcano. La nostra societat només treballa una part de la ment, la part de l’intel·lecte, la part racional, però cal desenvolupar més l’altra part, la gran oblidada, la de la intuïció. D’altra banda, i segons la psicologia transpersonal, l’ésser humà està dividit en dues tendències: l’egotisme i l’altruisme. Hem de potenciar l’impuls altruista de la nostra ment per equilibrar-ne l’egoista, massa sobreestimulat per la nostra forma de vida materialista i consumista. Quan una persona se sent egoista, no està satisfeta amb si mateixa.”

Es tracta, en definitiva, d’una recuperació de valors. “S’ha de consumir menys i millor. Comprem moltes coses que no són necessàries ni saludables, ni per a la persona ni per al medi ambient. La solució passa per l’anomenat consum intel·ligent, que defensa una economia humanitzada i en harmonia amb la natura. Per això a Alqvimia encarnem un nou model d’empresa, pioner, ecològic i humà. Perquè sóc del parer que crear riquesa no vol dir necessàriament destruir el medi ambient ni tampoc explotar els treballadors.”

Pot sorprendre que un filòsof com Idili Lizcano es dediqui a la perfumeria i la cosmètica naturals. “La filosofia està lligada amb l’alquímia. Antigament, els alquimistes eren coneguts com els filòsofs. Filòsof és, des del punt de vista etimològic, qui aspira al coneixement. Jo tinc passió pel coneixement, perquè, segons un proverbi taoista –que faig meu–, s’envelleix quan es deixa d’aprendre.”

Fill d’un republicà exiliat, el senyor Lizcano es crià a París, al barri de les millors perfumeries de la ciutat, cosa que sens dubte el va marcar. “Sempre he sentit una connexió kàrmica amb el món de les plantes. Per això, quan vaig acabar la carrera, en comptes d’optar per la docència, vaig pensar basar la meva activitat professional en el coneixement i l’aprofitament altruista de les plantes.”

D’aquí que faci conferències arreu del món. “Igual vaig al Japó que a Mèxic. Sempre defenso que l’art de la perfumeria no neix a Grasse (Provença); en tot cas, hi renaix. Perquè el primer lloc on es van fer perfums fou a península Ibèrica, atesa la seva condició de cruïlla de cultures. L’any 1000, Córdoba tenia un milió d’habitants, mentre París i Londres a penes en tenien 50.000. I ja aleshores hi havia més de 900 centres de bellesa.”