Sr. Ignasi Cleries Nerín
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

IGNASI CLERIES NERÍN

CLERIES ADMINISTRACIÓ DE FINQUES, S.L.

Text del 2007

El sector immobiliari sempre ha estat regit per cicles; a períodes de puixança, els succeeixen anys d’estabilització.

“Possiblement, la influència decisiva en la gestació del boom immobiliari ha estat la baixada dels tipus d’interès i l’allargament dels terminis de pagament de les hipoteques, que van animar la demanda d’habitatges. Hem arribat a tocar sostre, hi ha un estancament dels preus, que durarà uns quants anys. Continuarem treballant i ens en sortirem, perquè el sector immobiliari sempre ha estat regit per cicles. A períodes de puixança, els succeeixen anys d’estabilització.” Aquesta és l’anàlisi de la situació del mercat immobiliari que fa el senyor Ignasi Cleries Nerin, gerent de Cleries Administració de Finques, S.L.

Administrador de Finques des de l’any 1987 i API des de 2006, el petit de quatre germans va continuar la tasca del pare, el senyor Jordi Cleries Pérez, l’exemple del qual fou decisiu a l’hora de triar la professió. “L’origen de Cleries Administració de Finques es remunta a l’any 1948, quan el pare començà a treballar a la Cambra de la Propietat Urbana i inicià la seva tasca com a administrador de finques. Va ser membre fundador del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona, amb el número 47 de col·legiat, i arribà a fer-se càrrec de prop de 200 comunitats, amb una plantilla de 13 treballadors al despatx. És una persona molt reconeguda i estimada per tothom, un treballador incansable. Diu que els clients s’aconsegueixen treballant i amb honradesa.”

Després de guanyar-se la confiança dels clients i adquirir gran prestigi dins del sector, Cleries Administració de Finques ha ampliat els seus horitzons i ha esdevingut una empresa de serveis immobiliaris integrals. “Entenguérem que no podíem estancar-nos en un sol vessant. Per tant, vam decantar-nos per un canvi d’orientació envers el concepte de serveis immobiliaris integrals, els quals inclouen no tan sols els serveis de compravenda, sinó també l’ampliació de l’activitat cap al mercat estranger.”

Dos són els motius principals que impulsen aquesta inversió immobiliària cap a l’exterior. “A Catalunya, les normatives són cada cop més estrictes i els preus, més elevats. Hi ha altres opcions que, segurament, poden ser més rendibles que l’àmbit català. Per això, estem introduint-nos, juntament amb quatre socis inversors, en els mercats de Bulgària, on hem obert una oficina. Vaig anar-hi l’any 2006 i Sofia em va recordar Barcelona 30 anys enrere, abans de començar la campanya d’ordenació i millora de la ciutat. Era com mirar una pel·lícula, el final de la qual ja coneixia, però amb la diferencia que aquí han calgut 30 anys per transformar el paisatge urbà i allà, amb l’ajuda dels fons de la Unió Europea, la rehabilitació urbana es farà en menys de vuit anys.”

Cleries Administració de Finques es va associar a la xarxa Ceigroup Immobiliària. “L’any 2001, i d’acord amb la transformació del nostre despatx envers els serveis immobiliaris, vam associar-nos amb Ceigroup Immobiliària, una xarxa fundada l’any 1982, formada per una cinquantena d’empreses. Compartim nombrosos projectes i recursos, entre els quals programes informàtics i una escola de formació immobiliària.”

Ignasi Cleries considera necessària la creació d’una nova legislació que sigui capaç de regular el correcte desenvolupament de la tasca de la intermediació immobiliària. “El fet que la legislació no demani cap tipus de preparació, titulació ni de requisits per poder exercir com a intermediari immobiliari em sembla un gran error. Crec que aquesta feina hauria d’estar molt més regulada del que ho està actualment per poder garantir la professionalitat. No demano l’exclusiva d’un sector determinat, però trobo que s’hauria de tenir més cura amb la intermediació en la venda d’un immoble, que és el bé més preuat del 95% de la població. Per tant, les persones o empreses que s’hi vulguin dedicar haurien de tenir en regla les llicències corresponents i dipositar les fiances preceptives, per fer front als perjudicis que puguin ocasionar en el desenvolupament de la seva activitat. No es tracta tan sols de receptar una hipoteca vitalícia, sinó que, per desconeixement, es pot vendre un immoble amb càrregues o amb una afectació urbanística.”

Calen també mesures per protegir els drets de les persones implicades en el sector immobiliari. “En aquest país, la lentitud en l’aplicació de la justícia fa que sovint apareguin una sèrie d’individus que perjudiquen el sector. Hi ha el mobbing immobiliari, però també existeix l’altra part, l’inquilí que entra en un pis i es nega a pagar, perquè sap que fins que no el facin fora passarà un any i mig. La realitat és que els judicis són ràpids, però s’hi pot apel·lar, llavors van a l’audiència i es demoren eternament. Mentre no hi hagi una justícia que sigui més ràpida, la gent es retraurà a l’hora de posar el pis a lloguer. Tot això s’hauria de regular millor, perquè afecta molt negativament la societat.”

Barcelona té un problema físic important i planteja preguntes sense resposta. “És una ciutat sense possibilitat de creixement, enclavada entre el mar a l’est, la serra de Collserola a l’oest, el riu Llobregat al sud i el riu Besòs al nord. Anys enrere, Barcelona solament tenia entrades per la Diagonal, la Gran Via i la Meridiana, no n’hi havia més. Ara, hi ha les rondes, però l’afluència de vehicles creix més de pressa que la creació d’infraestructures. Encara estem discutint si s’han de fer més túnels o si no se n’han de fer. Per què no funciona ja el túnel d’Horta? Per què s’ha construït una ronda de dos carrils, quan ja se sabia per avançat que seria insuficient? La qüestió és que els projectes urbanístics i estructurals es fan tard i de seguida resulten insuficients.”

El mercat del lloguer, malgrat tot, continua sent una bona inversió. “Quan s’ha de comprar un habitatge per posar-lo al mercat de lloguer, difícilment pot semblar que sigui rendible. Senzillament, s’ha de mirar el que val un pis actualment, i quin lloguer se’n pot treure. Ens adonem que la rendibilitat que en surt és molt baixa. Això no obstant, el lloguer continua sent un bon negoci, perquè, a banda de l’escassa rendibilitat que ofereix, sempre queda un patrimoni que anirà revaluant-se amb el temps. La suma de les dues revaluacions, la del rendiment econòmic que se’n pot treure, més la del capital que s’hi va afegint, ens confirma que la inversió, a llarg termini, és positiva.”

Ignasi Cleries remarca que “tot i que hem fet un gir cap als serveis immobiliaris integrals, continuem fidels als nostres orígens i mantenim els serveis d’administració, tant pel que fa a les comunitats de propietaris com a la gestió patrimonial.”

Per desenvolupar aquesta feina, a l’oficina, ubicada al carrer de Casp, hi treballen 21 empleats. Des d’aquest despatx mira amb il·lusió el futur. “A cada moment has de fer una anàlisi de la situació del mercat, per saber cap a on va i així buscar les vies adequades que t’ajudin a tirar endavant. El que no pots fer és lamentar-te i no actuar. S’ha de ser caut, però també s’ha de treballar amb optimisme i confiança, per poder avançar.”