PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

IGNASI PUJOL NUEZ

XEMENEIES PIO

Text del 2008

“Els arquitectes i els decoradors han trobat en les llars de foc un recurs estilístic i de decoració que a més dóna calidesa als espais”

Són moltes les cases que gaudeixen de la calidesa i de la bellesa d’una llar de foc. Les funcions d’aquesta peça són diverses; com a calefacció, com a lloc per cuinar o bé com a element decoratiu. Fins fa un segle, la llar de foc era un espai fonamental de les cases: se situava al centre de la cuina-menjador, era el lloc on es cuinava, el generador d’energia calorífica, l’espai de trobada familiar… Alguna d’aquestes característiques es manté en l’actualitat. Ho sap molt bé Ignasi Pujol Nuez, llicenciat d’ESADE i administrador de Xemeneies Pio, una empresa amb tradició a les terres catalanes que ha contribuït a la difusió i a la implantació d’una nova manera d’entendre la llar de foc. Avui és un element bàsic en la decoració per la seva inigualable capacitat de fer acollidora una llar.

Xemeneies Pio ofereix serveis de venda i instal·lació de xemeneies i llars de foc des de l’any 1978. Les seves botigues d’Els Hostalets de Balenyà, de Barcelona, Sabadell, Girona, Mataró, Esparreguera, Burgos i Bilbao són el millor aparador d’una labor que també inclou el disseny exclusiu i a mida de les necessitats i idees de cada client. “Tenim vocació de servei a les persones i per això ens agrada aproximar-nos a les preferències de cada família. Aquesta relació amb la gent ens permet detectar noves necessitats.”

Xemeneies Pio dissenya i fabrica els seus productes. “Disposem d’una pedrera de la qual extraiem una part del material de fabricació, però busquem arreu del món els marbres i aquells materials que no trobem a prop de casa. El nostre servei de muntatge està format per un equip de tècnics altament qualificats.”

La seva història és relativament recent, però possiblement té unes arrels molt més antigues. “L’any 1525, van arribar a la vila de Centelles dos germans francesos que tenien per cognom Pujol i que eren picapedrers. Aquests podrien ser els avantpassats de la meva família. Segurament la tradició picapedrera va anar passant d’una generació a una altra fins al meu besavi i al meu avi, que tenien una pedrera a Centelles. A la generació del meu pare va haver-hi la gran transformació, ja que va ser ell qui va convertir el negoci familiar, bàsicament artesanal, en un taller modern.”

La Guerra Civil i després la postguerra van suposar la crisi dels artesans de la pedra. No va ser fins als anys 60 que els constructors van interessar-se de nou per aquest producte. “A finals dels anys 60, el pare va obrir un taller a peu de carretera al poble d’Els Hostalets de Balenyà, on va començar a treballar la pedra i el marbre i a fabricar llars de foc. Semblava una aposta arriscada, atès que les llars de foc gairebé s’havien extingit. En moltes cases fins i tot van tapiar. La reaparició d’aquest espai va anar lligada a una necessitat decorativa, ja que els interiors adquireixen un nou aire gràcies a l’aportació de la llar de foc; dóna valor afegit a l’habitatge i, en algunes cases, sobretot en les segones residències, també serveix per escalfar. Aquest canvi de tendència també es va produir a França als mateixos anys”

Xemeneies Pio és un referent dins i fora de Catalunya, la segona empresa espanyola fabricant de xemeneies en volum de facturació. “Fabriquem fins a 5.000 llars de foc cada any.”

La seva llarga trajectòria en aquest àmbit està avalada per una capacitat d’innovació i de millora continuada que aposta clarament per la qualitat en tots els seus productes. “Hem creat una línia de productes que satisfà l’estètica, l’ambient i les necessitats de cada llar a través d’estils diferents, clàssics, rústics o moderns. El nostre catàleg és molt dinàmic, busca la novetat i resposta a les preferències dels clients. Xemeneies normals, metàl·liques, inserts i recuperadors, barbacoes, focs de gas, estufes, etc. són alguns dels productes que oferim a les nostres botigues. El comprador d’una llar de foc busca crear un ambient nou, confortable, però sobretot vol impressionar i sorprendre,la qual cosa ha d’anar relacionada amb l’estètica de l’espai on es col·loca. Per satisfer aquest aspecte, Pio Ambients és l’empresa que es dedica a la fabricació de mobles i al disseny d’espais en consonància amb les preferències actuals de tendència minimalista.”

En aquest afany de fer perfectes els propis habitatges rau, segons Ignasi Pujol, el fet que el sector immobiliari s’hagi mantingut com un dels grans motors de l’economia catalana. “Quan la gent compra una casa adquireix la millor que es pot permetre. Atès que el nivell econòmic espanyol ha crescut molt els darrers anys, el sector immobiliari s’ha beneficiat d’aquesta mentalitat. A més, la immigració ha fet que immobles descartats per la majoria de la població siguin aprofitats pels nouvinguts, així que el creixement immobiliari es produeix de manera sostinguda.”

Bona part de les llars de foc que es fabriquen a Catalunya van destinades a habitatges de nova construcció. “Fins a un 85% es col·loquen en obres noves i només un 15% és per a cases ja construïdes. Aquesta dada demostra que la nostra activitat va molt lligada amb la construcció d’obra nova i el sector immobiliari. Tot i que és menys habitual trobar-les a les ciutats, anem veient que l’interès de les famílies urbanes per tenir llars de foc està augmentant, afavorit per noves maneres de gaudir-ne. Actualment no cal que vagin amb llenya. Són de gas o bé d’un líquid combustible que no deixa anar olors ni embruta. L’aparença és la d’una llar de foc de llenya tradicional, tot i que els troncs són fets amb fibra ceràmica. La simulació està molt aconseguida i, a més, escalfa. Als Estats Units i a Anglaterra només en trobem d’aquest estil. Abans se n’utilitzaven de carbó, però els seus efectes contaminants van provocar el canvi cap a un tipus de llar de foc saludable. que avui dia moltes llars catalanes, cases benestants, se n’estan instal·lant. Els arquitectes i els decoradors han trobat en les llars de foc un recurs estilístic i de decoració que a més dóna calidesa als espais i acompanya.”

La seguretat i les garanties de qualitat són importants del producte “L’interior de la llar de foc ha d’estar homologat. Aquesta norma és molt recent a l’Estat espanyol, però la nostra empresa des de fa anys segueix la normativa francesa per donar garanties de seguretat al client.”

El creixement imparable de l’empresa, unit a l’impuls del sector de la construcció en els darrers anys, no s’entendria sense un aspecte fonamental, el que Ignasi Pujol defineix com la clau de la seva expansió: “Les ganes de treballar. No vaig conèixer el meu avi, però sé com era i com és el pare: persones emprenedores i infatigables. Tot i que el nostre article és difícil de comercialitzar, si se’n gaudeix i se n’assoleixen els reptes, la satisfacció és màxima. He lluitat molt per arribar fins al moment actual, però sempre he partit d’un criteri de racionalitat a l’hora d’actuar, sense assumir grans riscos, analitzant el mercat i les seves possibilitats. I, sobretot, pensant sempre en les necessitats i gustos de la gent, i millorar i garantir la qualitat dels productes.”