Sr.Ignasi Recasens Pahí
Sr.Ignasi Recasens Pahí
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

IGNASI RECASENS PAHÍ

RECASENS FINQUES

Text del 2008

“No només vens un pis, sinó que vens aquella il·lusió que té molta gent per gaudir d’un espai en el qual ha pensat durant temps”

Ignasi Recasens Pahí és el director de l’empresa immobiliària Recasens Finques, creada l’any 1967 pel seu pare a la localitat costanera de Cambrils. “Fou una de les primeres oficines d’aquest tipus creades en aquesta població de la Costa Daurada, en un moment històric en què fer-ho era tota una aventura. Però les il·lusions s’han superat amb escreix.”

Una tasca, doncs, ambiciosa, que va continuar. Llicenciat en ciències econòmiques i empresarials, Agent de la Propietat Immobiliària i Administrador de Finques, el senyor Ignasi Recasens, a més, coneix i parla diferents idiomes: anglès, francès, alemany i italià. “La meva generació ha tingut moltes possibilitats de formació i, en el meu cas, això ha estat de molta ajuda. Molts dels nostres clients són de la part occidental d’Europa i poder-t’hi aproximar amb l’idioma no només suposa una facilitat verbal sinó que també permet aprendre trets bàsics de la cultura i, per tant, adreçar-t’hi de manera que hi hagi una comunicació profunda i una certa complicitat en el moment d’actuar.”

Recasens Finques es dedica a la compravenda, el lloguer i l’administració de finques, però sobretot a projectes d’urbanització i a realitzar promocions immobiliàries d’ús residencial enfocades al turisme. A diferència d’altres poblacions costaneres mediterrànies, l’urbanisme que es fa a Cambrils, en l’opinió del senyor Recasens, és respectuós. “A Cambrils s’ha preservat dintre de la mesura i amb gran èxit el caliu de poble, i els espais, tant els naturals com els històrics, s’han conservat per poder seguir gaudint-ne. Es pot constatar que entre la població hi ha una sensació general de satisfacció, ja que la immensa majoria de promocions i d’espais que s’han obert al poble ha estat socialment acceptada. Hi ha d’haver un equilibri entre l’arquitecte que plasma la idea, el promotor que marca les característiques dels edificis, el mercat i l’entorn social i natural. El disseny surt de la barreja d’aquests components.”

Una de les tasques principals a la qual es dedica Recasens Finques és la promoció. “Per a un promotor i un economista com jo és com una il·lusió feta realitat. Les activitats més enriquidores són la concepció dels projectes, que potser és la fase més creativa, i després el moment de l’adquisició de l’habitatge. No només vens un pis, sinó que vens aquella il·lusió que té molta gent per gaudir d’un espai en el qual ha pensat durant temps i què invertirà les hores de lleure i de vacances, que són les que més es valoren. La satisfacció del client és la nostra satisfacció.”

Recasens Finques ha contribuït al creixement del poble, en un sentit que va més enllà de la mera edificació de metres quadrats. “Som conscients que, a part de fer habitatges, construïm un paisatge, el paisatge del lloc on vivim. Això sempre et fa sentir una gran passió per la feina i una gran responsabilitat.”

El fet de ser economista és un tret de gran ajuda en el món immobiliari a l’hora de preveure certs moviments o accions. “Això no obstant, el futur és incert. Les persones que hem entrat en el món de l’economia podem intuir cap a on s’adrecen certes coses o intentar endevinar el futur guiant-nos per experiències passades, però són tantes les variables que al final tots estem en igualtat de condicions.”

Per Ignasi Recasens, un aspecte que cal tenir en compte en la compravenda d’habitatges és el bon tracte i la bona impressió que es pugui endur el client. Per tant, es té molt en compte el factor humà. “Les persones tenen un component racional, econòmic, i un d’emocional. En una decisió de compra, aquests dos components de la persona hi influeixen. La part emocional està relacionada amb les sensacions que el comprador hagi tingut de la població o de la zona, si li ha semblat un lloc càlid i acollidor, i amb la percepció d’una atenció correcta. Evidentment, tots aquests factors el decantaran cap a una actitud o una altra.”

La passió que el senyor Recasens desprèn quan remarca la cara més humana del món immobiliari, l’ha intentat transmetre als estudiants que va tenir a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona impartint com a professor associat el curs de valoracions immobiliàries i estudi del mercat.

Com a bon economista i des de l’experiència professional que té, el senyor Recasens creu que el problema actual dels preus de l’habitatge és degut, en bona mida, a la baixada dels tipus d’interès. “Ha entrat molt diner al sector immobiliari, ja que inversions alternatives van deixar de ser atractives. Però en general el mercat ha de tenir els seus moments i les seves regulacions. S’han de posar les coses en el seu lloc després dels desequilibris que hi ha hagut. En el cas de l’habitatge residencial, hi ha els esforços de molts anys d’una família, i amb això s’ha de procurar que no es produeixin desequilibris.”

Tota aquesta problemàtica està entrelligada, inevitablement, amb els problemes dels lloguers i del sòl. “Són problemes generats en part per l’administració. Amb el sòl i les seves requalificacions es financen coses excessives, com ara infrastructures que s’haurien de costejar mitjançant els pressupostos públics. Quant al lloguer, jo crec en una societat propietària. Per tant, s’ha d’aconseguir que els habitatges siguin assequibles.”

Pel que fa al futur de la seva empresa, el senyor Recasens se sent optimista i prudent alhora. “Hi ha tendències molt clares. El Mediterrani conserva un gran poder d’atracció, la qual cosa provoca un moviment de població des d’àrees del nord, fluxos constants que venen cap aquí. S’han realitzat molts estudis que ens diuen que la franja de creixement més important a Espanya és l’àrea compresa entre Barcelona i València. Hi poden haver cicles, hi pot haver un petit fre, que fins i tot pot ser saludable per assentar les coses, però la tendència és clara. Cambrils està programat perquè segueixi creixent. Cada vegada que una persona de fora compra un habitatge exportem un producte que es queda al país.”