Text del 2007
Per treballar correctament s’ha de lluitar cada dia.
Malgrat la seva joventut, a Montserrat Crespo l’avalen deu anys d’experiència en el sector immobiliari. “Aquest món sempre m’havia despertat una certa curiositat i era força jove quan, gairebé per casualitat, vaig tenir l’oportunitat de començar-m’hi a dedicar. De seguida vaig adonar-me que es tractava d’un àmbit que m’interessava i en el qual em sentia molt còmoda. Tot el temps que ha transcorregut des d’aquells inicis m’ha servit per enriquir-me professionalment i aprendre que per treballar correctament s’ha de lluitar cada dia. Actualment, un dels meus objectius primordials és el d’esforçar-me per professionalitzar un sector al qual crec que encara li manca una mica de rigor.”
Tot i que, actualment, Montserrat Crespo disposa del seu propi negoci immobiliari, els seus orígens professionals es remunten al món de les franquícies. “Durant un període de temps vaig dedicar-me a vendre franquícies immobiliàries. Però, per tal de ser capaç de convèncer algú per invertir-hi, primer s’ha de conèixer el sector amb una visió global. Per tant, abans de començar a exercir en vendes, vaig realitzar una sèrie de pràctiques dins l’empresa, en tots els departaments, ocupant des del càrrec de secretària fins al de directora. Un cop assolit l’aprenentatge necessari, aleshores vaig iniciar-me en la venda de franquícies, tasca que vaig desenvolupar a diferents punts d’Espanya, donant també un servei de formació i consultoria als nous franquiciats i als seus equips comercials. Més tard vaig convertir-me en delegada de zona a Tarragona, una demarcació que m’era propera i que, per tant, em resultava més còmoda.”
Després d’una sòlida experiència en aquest camp, Montserrat Crespo se sentí prou preparada per crear la seva pròpia empresa. “Era el moment de fer un pas endavant, volia treballar per a mi mateixa i ser independent. Vaig decidir obrir el meu negoci utilitzant la mateixa marca de franquícia en què havia estat treballant i vaig crear la immobiliària Vilallar Penedès, situada a Vilafranca del Penedès.”
Gestionar una empresa d’aquestes característiques no és una tasca senzilla. “Els qui ens dediquem a aquest àmbit ens hem de mantenir actius i informats contínuament perquè és molt canviant. Considero que existeix força desconeixença respecte del sector immobiliari. La nostra feina no consisteix, simplement, a col·locar quatre fotografies d’habitatges a l’aparador i esperar que entri el client. Òbviament, la nostra professió va molt més enllà; qui gestiona un negoci immobiliari té el deure de conèixer el producte que ven, així com també les possibilitats financeres de cada client per, després, ser capaç de plantejar al futur comprador les opcions que millor s’ajusten al seu cas particular. Hem de tenir en compte que l’habitatge ideal no existeix per a ningú, i que sempre s’ha de prescindir d’aspectes que no són tan prioritaris per donar pas als que sí que són de primera necessitat. Quan algú es decideix per la compra d’un pis concret, en la majoria dels casos està renunciant a elements que d’entrada desitjava però que, a l’hora de la veritat, s’allunyen del seu poder adquisitiu. Els professionals del sector immobiliari hem de tenir la capacitat de saber transmetre al nostre client fins on pot arribar, i sempre ho hem de fer amb el tacte i la delicadesa necessaris per no ofendre ni molestar ningú.”
Per tal de tenir un bagatge més ampli en el sector, Montserrat Crespo va decidir començar estudis universitaris de dret. “Considero que aquesta és una carrera interessant i necessària per a la professió que exerceixo.”
El dret immobiliari té un pes important a l’hora d’evitar conflictes i malentesos. Massa sovint ens trobem amb persones inexpertes que han actuat com no pertocava i, finalment, s’ha requerit la intervenció d’un advocat. “El dret és bàsic per poder treballar amb certa tranquil·litat en aquest tipus de feina. Tots els documents de la meva empresa sempre han passat per mans d’advocats, jo els sé interpretar i puc explicar-los als meus clients per tal que entenguin el que han de signar. La compra d’un habitatge és un tràmit molt delicat i el procediment previ ha de ser escrupulós. Hem de ser molt clars per evitar qualsevol equívoc.”
Per tant, és important que el client noti que està en mans de professionals, se senti segur i no arribi a pensar mai que l’enganyaran. “El client sempre ha de percebre que és ell qui tria, i s’ha de sentir recolzat per la immobiliària; ha de notar que l’escoltem, l’ajudem i li oferim opcions. La tasca dels professionals del nostre sector consisteix a estudiar les possibilitats personals de cada client i a cercar una solució adient amb el seu cas, intentant sempre aproximar-se al màxim a la idea que ell tenia preconcebuda. Malauradament, però, penso que aquest tracte personalitzat està desapareixent, i això em preocupa. Sóc conscient que quan una persona entra a l’oficina normalment té certes reticències i, en aquell moment, la meva primera labor és fer tot el possible per guanyar-me’n la confiança; un cop aconseguit això, ja podem començar a treballar plegats. Moltes vegades les reserves inicials d’un client són motivades pel fet d’haver estat mal atès en una altra empresa que ha visitat prèviament.”
Hi ha constància d’immobiliàries que basen la seva economia en viure de petites pagues que els clients deixen com a senyal i que després no retornen si l’operació de compra s’anul·la. “En cap cas aquest ha de ser l’objectiu d’una immobiliària. És evident que quan algú obre un negoci, ho fa per obtenir uns beneficis, però mai no podem arribar a perdre el sentit de l’ètica. S’ha de treballar sempre de cara al futur, no de cara a la immediatesa. Hem de pensar que si un client queda satisfet dels nostres serveis el més probable és que ens recomani a altres persones que poden arribar a convertir-se en futurs clients.”
L’habitatge és un element de primera necessitat amb un preu sotmès, ara per ara, a un increment constant. Aquest fet contribueix que l’hipoteca hagi passat a ser un dels pagaments prioritaris de les famílies. “Actualment hem arribant a l’extrem d’adaptar la nostra economia al pagament de la hipoteca, prioritat que passa per davant d’altres necessitats vitals.”
Vilallar Penedès és, actualment, un negoci consolidat en el seu sector que s’ha especialitzat en la modalitat de l’habitatge i que treballa sobretot en una zona concreta de Vilafranca del Penedès. “Quan vaig constituir l’empresa abastava més camps, perquè penso que quan comences és positiu moure’s en diferents àmbits. Ara, però, que ja he assolit una certa experiència, considero que és bo no dispersar la meva cartera i cenyir-me amb profunditat a ser especialista d’un sector concret de Vilafranca.”
Montserrat Crespo no descarta d’introduir-se, en un futur, en el món de la construcció. “Aquesta és una possibilitat que m’agradaria provar més endavant, tot dependrà de com evolucioni el sector. Penso que la feina s’ha de diversificar perquè el camp al qual em dedico és totalment canviant i ens hem d’adaptar a les necessitats del mercat.”