Text del 20-10-2010 .
“Una bona olor corporal com a carta de presentació envers els altres i part, per tant, de la pròpia imatge, és cabdal. I, igualment, cal destacar-ne les propietats sobre la salut i l’ànim, fomentades per tractaments alternatius com l’aromateràpia”
“Els nostres aromes són presentats amb vidre i servits majoritàriament en mida d’un litre, fet que ens fa únics dins el mercat espanyol. Oferir un producte de qualitat en un format més econòmic, però igual d’exigent i exquisit, és un tret diferencial”
“Ja sigui per convicció o per pressió de l’entorn, ens mimem a nosaltres mateixos a fi de transmetre una imatge de seguretat i de bellesa tant externa com interna”
“La cosmètica ven també esperança i il·lusió i condiciona l’estat emocional. D’aquí que pugui ajudar a recuperar l’autoestima perduda, pel seu alt component psicològic; si algú està convençut que determinat producte li anirà bé i l’ajudarà, possiblement li anirà bé i l’ajudarà”
Format en estudis d’Arquitectura, Ignasi Simó i Cruzet va fer carrera com a gestor empresarial a Crusellas Germans i Companyia, empresa familiar de productes capil·lars que creà i comercialitzà la Rhum Quinina, un producte que va fer fortuna. Avui és el gerent de Luxana, companyia barcelonina del sector de la cosmètica creada el 1941. “L’any 1969, un canvi de propietaris va rellançar la companyia, i el 1972 va esdevenir una marca de referència gràcies al seu producte estrella, la colònia Evento. Els darrers 15 anys ha assolit un creixement molt significatiu i s’ha obert a mercats exteriors. El 2008 Luxana adquirí les marques de Crusellas, i amb la compra em vaig incorporar a l’entitat.”
L’àmbit de la perfumeria representa el gruix de l’activitat de Luxana. “Al nostre catàleg, els nostres aromes són tots presentats amb vidre i servits majoritàriament en format de litre, fet que ens fa únics dins el mercat espanyol. Oferir un producte de qualitat en un format més econòmic però igual d’exigent és un tret diferenciador, que trenca la dinàmica de relegar el litre a productes de menys qualitat. Així mateix, disposem de molts altres productes, com ara l’alcohol de romaní, un producte tradicional i desinfectant, emprat amb resultats molt notables i encara amb molta acceptació; aigua de roses, oferta com a tònic facial; oli de rosa mosqueta amb unes atribucions regeneradores espectaculars, i tot un llarg etcètera.”
El catàleg es complementa amb una línia infantil i una altra de productes capil·lars. “Els nostres productes capil·lars no són enganyifes, com n’hi ha hagut tantes al mercat. Tenen també un caràcter preventiu, és a dir, que endarrereixen la caiguda de cabell per culpa de trastorns alimentaris, estrès, falta d’higiene… I funcionen si s’apliquen amb regularitat i disciplina. Un exemple el tenim amb el Piroctone Olamine, un agent anticaspa formidable. A Luxana intentem estar al cas de tots els avenços científics i tecnològics; això explica la qualitat dels nostres productes.”
En completen l’oferta els sabons i els xampús. “La pastilla de sabó té poca tradició al nostre país, a diferència de la resta d’Europa i els Estats Units. Tot i així, hi ha un segment de població molt fidel al seu ús, d’una duració més llarga que la del gel de bany.”
L’art del perfum no és pas una frivolitat contemporània. “L’ús dels perfums és gairebé atàvic; els seus orígens, ancestrals. En tenim documentats a l’època egípcia, però és molt probable que ja se’n fessin servir abans, entre els pobles neolítics. Hi ha, doncs, molta història i cultura darrere la creació de fragàncies per posar-se al cos. Avui la gent és més coneixedora de la importància d’una bona olor corporal com a carta de presentació envers els altres i part, per tant, de la pròpia imatge. I, igualment, ara se’n destaquen molt les propietats sobre la salut i l’ànim, fomentades per tractaments alternatius com l’aromateràpia.”
Cada activitat quotidiana i cada moment del dia tenen el seu perfum. “No hi ha normes establertes, però si recomanacions més o menys consensuades. Per a les primeres hores del dia s’aconsellen colònies fresques, cítriques, que aportin energia. Al vespre, en canvi, es recomanen perfums més dolços i concentrats, sobretot per acudir a actes socials. El perfum ha de ser subtil; abusar-ne pot dur al rebuig, perquè no vivim sols, sinó en societat. Per això mateix, el perfum ha de suggerir, deixar només un rastre. No és de rebut que dins d’un ascensor, per exemple, algú amb més perfum del compte ens inundi amb el seu olor, que li pot agradar molt a ell però no forçosament als altres. És una qüestió d’urbanitat i cultura. Les dosis han de ser suficients, no excessives.”
L’olfacte és el sentit més directament relacionat amb la memòria; “això potser explica el fet que molta gent adulta segueixi fidel a les aigües de colònia que emprava de nen o bebè. Segur que els evoca records i sensacions subconscients. Justament, una de les grans virtuts del perfum és precisament aquesta: la seva capacitat d’evocar en el nostre subconscient un moment viscut. El nostre cos té una memòria olfactiva extraordinària. I no només se’n té, de memòria olfactiva, sinó que també s’aprèn a exercitar-la; és així com s’esdevé home nas, denominació familiar dels creadors de perfums, persones que exerciten el nas al llarg de la seva vida laboral, de manera que al final potser són capaces d’identificar fins a quatre o cinc mil olors.”
Les empreses subministradores de fragàncies poden crear amb olis essencials de qualitat excel·lent. “L’essència de taronja l’obtenim del Brasil; la de rosa absoluta, de Bulgària; la de gerani, d’Egipte… La creixent consciència ecologista fa que, darrerament, per no sotmetre la naturalesa a ritmes productius industrials, estiguem combinant-ho amb productes sintètics derivats de les matèries nobles, cosa que alhora permet abaratir els preus. Un altre aspecte que també intervé en el preu de mercat és l’embolcall del producte, com es presenta al consumidor. A Luxana venem, entre altres coses, il·lusió. Per això el nostre producte, abans de ser olorat, ha d’entrar pels ulls. Avui la qualitat d’un perfum es dóna per sobreentesa, per això el packaging n’és sovint el factor diferencial. El cert és que al nostre sector ja no diferenciem producte i embolcall: formen un tot. I, tot i que disposem de la tecnologia i els professionals per elaborar composicions de gamma alta, sabem que és un àmbit reservat a companyies de gran renom. Fem perfums dignes, amb una excel·lent relació qualitat/preu i amb una presentació acurada, destinats al nostre mercat natural, sobretot perfumeries de nivell mitjà i nivell mitjà-alt, cadenes de perfumeries, farmàcies i parafarmàcies i grans magatzems, com ara El Corte Inglés. Per països, el nostre mercat principal és Espanya, però també exportem al Marroc, Jordània, Grècia, Portugal i els Estats Units, concretament a Nova York.”
Vivim una època en què la imatge ho és tot. “Avui és cabdal saber fer-se agradable als altres. Ja sigui per convicció o per pressió de l’entorn, ens mimem a nosaltres mateixos per transmetre una imatge de seguretat i bellesa tant externa com interna. Cal tenir en compte que la imatge té un punt de subjectivitat que cadascú ha de saber valorar en el seu grau per trobar l’equilibri emocional. Tothom escull els perfums en base a impulsos inconscients i sensacions, i cada fragància n’inspira de diferents. La cosmètica, a més de la seva funció de tractament, ven també esperança i il·lusió i condiciona l’estat emocional. La persona que està disposada a pagar un plus per trobar l’estat d’ànim buscat, o un grau més de felicitat, fa palès que s’estima i que vol que els demés ho notin. D’aquí que els productes cosmètics, des de els capil·lars fins als corporals o d’antiaging, puguin ajudar a recuperar l’autoestima perduda, perquè la seva compra té un alt component psicològic. Si algú està predisposat a què determinat producte li anirà bé i l’ajudarà, possiblement li anirà bé i l’ajudarà.”