Text del 2004
“La pell és un òrgan extremament intel·ligent perquè s’hi reflecteix l’equilibri i desequilibri de l’organisme”
El doctor Umbert pertany a una nissaga de reconegut prestigi en l’especialitat de la dermatologia. El seu avi, Pau Umbert Corderas (1879-1922), fou un dermatòleg eminent i un dels pioners de l’especialitat a Catalunya. Va continuar la tradició familiar el seu fill Enric Umbert de Torrescassana (1916-1996), i actualment han agafat el relleu dos dels seus néts: Pau Umbert Millet, cap del servei de dermatologia del Sagrat Cor, i el seu germà Ignasi, director de l’Institut de Dermatologia I. Umbert. “Si som intel·ligents i sabem transmetre als nostres fills la bondat i la bellesa de la nostra professió, potser decidiran continuar la tradició familiar.”
El doctor Ignasi Umbert va estudiar medicina a les universitats de Barcelona, Miami i Nova York, com a fellow en dermopatologia, becat Fulbright. Posteriorment es va formar a la Clínica Mayo (EUA) i a la universitat d’Edimburg, becat per la Generalitat de Catalunya, i recentment a la Universitat de Harvard. Finalment, el 1988 va tornar a Espanya i va fundar a Barcelona dos anys després, junt amb el seu pare i el seu germà, un centre de referència dedicat a l’especialitat dermatològica. “He après molt del meu pare, qui em va donar els instruments necessaris per tirar endavant un projecte en què crec i per al qual lluito cada dia.”
El coneixement que té la població de la dermatologia es basa en allò que és visible: inflamacions, acné, èczemes, pell arrugada per envelliment, però el que la majoria ignora és que “la pell és un òrgan extremament intel·ligent perquè s’hi reflecteix l’equilibri i desequilibri de l’organisme.”
Moltes malalties i trastorns interns es diagnostiquen a través de la pell, per la qual cosa podem dir que és l’expressió d’una persona. Per aquest motiu el centre del doctor Ignasi Umbert està integrat per especialistes de diversos àmbits: fisioterapeutes, immunòlegs, endocrinòlegs, especialistes en relaxació, professionals de medicina interna, al·lergòlegs, genetistes, psicòlegs, cirurgians plàstics, etc. En total, són 28 unitats i 40 persones per oferir un tractament integral que persegueix, sobretot, l’educació del pacient perquè aconsegueixi l’equilibri físic i emocional. “El que pretenem és fer una medicina dermatològica racional. Com més estudies més t’adones que la medicina és molt lògica.”
Les afeccions dermatològiques més habituals són pèrdua del cabell, acné, al·lèrgies, soriasi, vitili i càncer de pell. Totes aquestes i d’altres són tractades a l’Institut I. Umbert seguint un protocol d’actuació que té en compte tots els àmbits de la persona. A l’Institut hi ha una unitat dedicada al cabell on es fan trasplantaments. “Abans de fer un trasplantament de cabell, el més important és entendre’n la neurobiologia. Aviat publicarem els resultats d’una experiència realitzada durant quatre anys amb 3.000 pacients en què demostrem que en el cabell, a més del factor genètic, hi intervé un aspecte d’equilibri psiconeurobiològic.”
L’acné és un trastorn de la pell que afecta especialment la població adolescent. El tractament més habitual és la desinfecció amb una higiene adequada o frenada de l’activitat glandular, però “si per tractar l’acné només desinfectem, no arribarem enlloc. Cal regular i equilibrar tot l’organisme perquè el trastorn no torni a aparèixer. El que ens ha donat més bon resultat és l’eliminació de la tensió de l’esquena practicant la natació. També és fonamental la participació dels nostres psicòlegs, ja que ajuden a generar autoestima i equilibri psíquic. El gran fracàs de la medicina dels antibiòtics o les pomades per desinflamar és que no té en compte que estem tractant la persona i no només la infecció de la pell.”
Semblantment, els tractaments més exitosos dels nens amb al·lèrgies es basen en l’establiment d’una bona comunicació entre mare i fill. “Jo puc ajudar a desinflamar un èczema produït per una al·lèrgia, però el més important és que la mare tingui cura del nen i que, mitjançant massatges a l’esquena, coll i peus, activi una comunicació psiconeurobiològica d’equilibri.”
Per guarir les taques blanques de la pell (vitili) també se segueix un procediment similar. “Tenim aparells molt potents per pigmentar la pell, però primer de tot hem d’esbrinar per què s’ha activat un gen que ha provocat la malaltia. Amb els anys hem vist que s’obtenen millors resultats actuant lentament i equilibrant a poc a poc l’organisme. A la llarga aconseguim la pigmentació de la pell i el benestar psíquic del pacient. En cas contrari, sorgirà el mateix problema al cap d’un temps.”
Un dels factors que produeix efectes molt negatius a la pell és l’exposició excessiva als raigs solars sense prendre mesures preventives. “El sol produeix un benefici neurobiològic important, però si el prenem amb excés provoca una resposta de pigmentació, atròfia i envelliment que, a la llarga, pot degenerar i produir càncer.” A l’Institut I. Umbert també hi ha dos cirurgians plàstics que practiquen dues intervencions cada cop més habituals: les liposuccions i els estiraments de pell. El protocol d’actuació de la institució obliga primer a regular el metabolisme abans de realitzar cap pràctica d’aquest tipus.
La dermatologia és una de les especialitats que permet fer més prevenció. Per aquest motiu, el centre realitza mensualment conferències adreçades als pacients. “Si no fem una medicina en què el malalt comprengui el perquè de les coses, estem fracassant. La informació que donem al pacient genera intel·ligència emocional i modifica hàbits. Jo no curo el malalt, només l’educo i ell és qui es cura. Intento donar-li tota la informació, transmetre-li la meva experiència farmacològica perquè la pugui aplicar intel·ligentment.”
El ritme de vida que portem no ens deixa temps lliure per relaxar-nos, propicia la incomunicació, la crisi familiar i l’agressivitat. “Passejar tranquil·lament o conversar amb un amic és molt beneficiós, dóna un estímul psiconeurobiològic molt important que mai no obtindrem amb una pastilla. Cada cop els medicaments són més agressius i produeixen més efectes secundaris. Amb una pastilla efectiva podrem controlar una malaltia, però el pacient quedarà insatisfet.” La clau és aconseguir l’equilibri en tots els àmbits de la nostra vida.
L’equip de treball de l’Institut no només es dedica a l’assistència sinó que també forma part de projectes de recerca punters. “Amb la universitat d’Hamburg portem a terme un projecte d’estudi del cabell, i amb el doctor Celada de la Universitat de Barcelona estem treballant en aspectes immunològics. Voldríem aconseguir que cadascuna de les unitats del centre tingués una àrea de recerca, però econòmicament és dificultós.”
Sens dubte, l’Institut de Dermatologia I. Umbert desenvolupa una tasca molt ambiciosa amb una motivació ben definida que es resumeix en la medicina de l’equilibri. “La clau dels tractaments dermatològics serà educar la gent per tal que entengui el seu equilibri.” En aquesta línia seguirà el centre en les tres àrees que tindran més incidència en el futur: estrès, envelliment i càncer.