Sra. Iolanda Gatell i Lleiva
Sra. Iolanda Gatell i Lleiva
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

IOLANDA GATELL I LEIVA

Ctaima Outsourcing & Consulting

Text del 03-07-2013

Llicenciada en Química, especialista en aigües residuals, màster en Gestió Ambiental i màster en Direcció d’Empreses, Iolanda Gatell és l’encarnació de l’emprenedoria. Creadora d’aquesta (r)evolució en el concepte de consultoria, mostra com es pot aixecar una empresa sense crèdit i des de casa i convertir-la en un referent nacional. I aquest esperit d’esforç i empenta, característic de les pimes, és allò que el Govern hauria de potenciar, un objectiu potser més fàcil d’assolir en un marc estatal propi. 

Química especialista en tractament de residus i medi ambient

Vaig créixer a un entorn natural: passava tots els estius a la masia familiar i des de ben petita em sentia molt atreta per l’aigua, en concret pel seu tractament. Per això, estudiar la llicenciatura en Química fou una decisió totalment vocacional. Paral·lelament, vaig fer també estudis de Bioquímica i vaig treballar fent pràctiques a la depuradora urbana de Tarragona. Després, vaig trobar feina com a directora tècnica del laboratori d’una empresa d’enginyeria industrial dedicada al disseny i l’optimització de depuradores industrials. Aprofitada l’oportunitat de fer una tesina a la Universidad de Valladolid sobre tractaments d’aigües residuals, vaig acabar especialitzant-me en la gestió del medi ambient. D’altra banda, vaig obtenir la qualificació com a auditora internacional de certificació de qualitat i medi ambient.

D’auditora freelance a assessora

Vaig aconseguir feina com a auditora freelance per a una important multinacional anglesa, que fou una gran escola perquè estava molt centrada en la consecució de l’excel·lència i la seva metodologia de treball era molt estricta. El dia a dia laboral, però, era frenètic. Finalment, aquest ritme em passà factura. A més, vaig percebre que allò s’havia convertit en una rutina, que havia arribat al sostre quant a reptes professionals. D’altra banda, el meu pare estava malalt i necessitava estar a prop de la família. Llavors vaig decidir reduir el nombre de clients i em vaig quedar només amb els catalans. A més, volia centrar-me en una activitat que sempre m’havia atret: l’assessorament.

Inicis marcats per un revés de fortuna

Amb tots els meus estalvis, vaig muntar un laboratori en una nau industrial, amb depuradores pilot fabricades per mi, per tal de fer analítiques i ajudar les empreses a optimitzar les seves depuradores, així com els seus sistemes de gestió de qualitat i medi ambient. Encara no l’havia ni estrenat, que es cremà sencer en un incendi. Vaig haver de començar de nou: des de casa, amb només un ordinador i sense possibilitat de demanar cap crèdit.

El primer programa de Ctaima

La meva experiència prèvia com a auditora de grans companyies em fou molt útil a l’hora d’engegar el meu propi negoci de consultora. Com auditora ja vaig identificar una gran necessitat a les empreses, perquè feien servir eines molt rudimentàries per als seus sistemes de gestió. Per tant, dos anys després d’haver constituït Ctaima, vam llançar el nostre primer programari, pensat per facilitar a aquestes companyies l’actualització de la normativa sobre medi ambient, seguretat industrial i prevenció de riscos laborals, que és molt abundant i heterogènia. D’aquesta manera, podien identificar fàcilment els requisits legals que les afectaven i garantir-ne el seu compliment, un producte tan innovador i fiable que ens permeté entrar en contacte amb grans companyies.

Avui ja disposem de cinc programes informàtics propis

El segon programa informàtic que vam desenvolupar ens va donar l’empenta definitiva; amb ell se’ns va començar a conèixer arreu d’Espanya. Actualment, el fan servir vint mil empreses i és el referent a nivell estatal. Està pensat per complir un reial decret concret: el 171/2004, sobre la coordinació d’activitats empresarials. Avui, ja disposem de cinc programaris, tots ells en modalitat software as a service, és a dir, sense necessitat d’instal·lació, ja que només es requereix un password personal i Internet per utilitzar el programa. Els hem dissenyat i desenvolupat internament i tots tenen en comú garantir el compliment legal i optimitzar els sistemes de gestió de qualsevol organització.

Hem revolucionat el concepte tradicional de consultoria

Un dels nostres mèrits és haver revolucionat el concepte tradicional de consultoria. Per una banda, posem a disposició dels clients les nostres aplicacions informàtiques, que els faciliten l’acompliment de la legislació, l’optimització de la gestió i l’augment en competitivitat, i, per l’altra, complementem el programa amb una gran varietat de serveis d’assessorament integral, especialitzat i multidisciplinari, que tenen com a objectiu l’excel·lència empresarial dels nostres clients en àrees diverses, com la qualitat, el medi ambient, la seguretat industrial i la prevenció. Aquesta combinació a mida de solucions informàtiques i consultoria tradicional s’ha convertit en la clau de l’èxit de la nostra organització.

Esperit de servei que ens ha permès reinventar-nos dia a dia

En els últims cinc anys, l’empresa ha passat de tenir cinc a tenir 35 treballadors i treballem per les empreses més grans a nivell estatal. Un dels motius és que ens hem especialitzat molt en l’optimització de la gestió empresarial. I precisament avui les companyies estan molt interessades a reduir les despeses. La feina ben feta també ha contribuït perquè la nostra evolució hagi estat a l’alça. I com és que una empresa petita amb uns clients locals, sense crèdit ni socis, acaba esdevenint un referent al mercat espanyol en plena crisi? Doncs perquè hem sabut reinventar-nos cada dia. No sóc informàtica, però conec a la perfecció les necessitats dels meus clients perquè m’agrada escoltar-los. Aquest esperit de servei m’impulsa a cercar solucions a les seves necessitats i a innovar cada dia.

Una política financera prudent i austera

Els beneficis de cada exercici els invertíem en el creixement de l’empresa. Sempre he volgut ser prudent. Fa poc que hem demanat el nostre primer crèdit a un banc per instal·lar un programa de gestió interna. D’altra banda, hem anat sumant clients sense cap campanya publicitària i sense contractar comercials. Les empreses que coneixen com treballem ens recomanen els seus col·legues o proveïdors. Que els clients ens vinguin, recomanats per altres clients, és el repte més gran que un empresari pot assolir. És el reconeixement a la feina ben feta.

Obrir-se cap a l’exterior per proporcionar un assessorament complet

Estem començant a exportar a Europa i ho fem guiats pels nostres clients. És a dir, són les empreses per a les quals treballem les que ens sol·liciten que implementem les nostres solucions a les plantes que també tenen a països com Portugal, Itàlia o Anglaterra. Un cop instal·lats a un país, iniciem l’expansió per consolidar-nos-hi. Aviat també ens desplaçarem cap a Llatinoamèrica, estirats pels nostres clients. Avui dia, l’empresa és rendible i encara té una estructura jove, i per això per a nosaltres és més fàcil internacionalitzar-nos si anem acompanyats del nostre client.

No podem restar impassibles davant la destrucció de tantes pimes

Amb la crisi, hi ha hagut un abans i un després. Mai no tornarem a ser iguals, ni com a consumidors ni com a empresaris. Personalment, em dol veure tancar tantes mitjanes i petites empreses. I conec aquesta situació de prop: tinc amics i familiars afectats que han hagut d’endeutar-se per tota la vida o que fins i tot han perdut el patrimoni. Les pimes han estat un generador de llocs de treball i de riquesa i no podem restar impassibles davant la seva destrucció. En canvi, si algun aspecte positiu té la crisi és que les empreses que subsisteixen han hagut de fer reenginyeria de procés, és a dir, han hagut de crear estratègies per mantenir o millorar la seva feina però amb un pressupost molt més reduït.

Què ha fet la classe política davant l’esfondrament del teixit empresarial

Ctaima és una empresa petita que està creant llocs de treball. No obstant això, no gaudim de cap bonificació. Pel que fa als impostos, als empresaris tampoc no se’ns ofereix cap avantatge. En lloc d’ajudar-nos, ens castiguen. I en els darrers cinc anys ja hi ha hagut un historial brutal de tancament d’empreses. El Govern ha d’intervenir en aquest sentit. Altrament, com seguirà endavant Catalunya, sense les pimes? Mentre els empresaris fem esforços de reestructuració, hom es pregunta què fan els responsables polítics o els presidents de banca. S’han retallat el sou? Han assumit responsabilitats legals o laborals? Han intentat optimitzar la seva estructura i eliminar duplicitats?

Les esferes socials que haurien de donar exemple avui no són un referent positiu

Les notícies als mitjans de comunicació sobre la corrupció són massa habituals. Sovint es pot arribar a tenir la sensació que és una cosa normal, quan hauria de ser un fet totalment aïllat i excepcional. Això demostra que s’han perdut valors fonamentals a esferes que haurien de donar exemple al ciutadà corrent, com és l’esport, l’Església, la política i la monarquia. Actualment, no són un bon referent on emmirallar-nos. Jo, com la major part dels meus conciutadans, em sento molt decebuda. Tanmateix, sé que només nosaltres podem fer l’esforç que cal per recuperar els valors, la dignitat, la il·lusió i el lideratge.

Sóc com sóc gràcies a la meva família

Sóc mare de dues nenes de dos i cinc anys. Conciliar la vida familiar amb les responsabilitats empresarials no és fàcil. En el meu cas, dec gran part del meu èxit al meu marit, Miquel, amb qui he compartit èxits i fracassos, i que és el millor company de viatge d’aquesta gran aventura empresarial i personal.