Sr. Jesús Aguirre Moliner
Sr. Jesús Aguirre Moliner
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JESÚS AGUIRRE MOLINER

JAM RESTAURACIÓ, S.L.

Text del 2008

Gaudim amb els encàrrecs que ens plantegen dubtes, perquè els reptes ens ajuden a superar-nos.

Jesús Aguirre Moliner és el creador de Jam Restauració, S.L., empresa amb una dilatada experiència en l’àmbit de la restauració, la pintura i la decoració. “La nostra societat nasqué el 1993, amb el desig d’evolucionar i renovar-se constantment. Aquesta ha estat la clau que ens ha permès oferir sempre als clients una qualitat sovint superior a l’esperada.”

Abans de consolidar l’empresa, el senyor Aguirre va haver de treballar de valent i assumir grans responsabilitats a una edat primerenca. “Tenia només 14 anys quan l’atzar em va dur a treballar amb uns familiars al sector constructiu. Dos anys després, me n’havia guanyat la confiança i, davant de qualsevol problema a l’obra, li deien al responsable que parlés amb mi. Foren uns anys molt durs, d’un treball intensiu, però sortosament vaig tenir grans mestres amb els quals, a poc a poc, aprenia l’ofici de manera molt completa. Després de la jornada laboral, a les vuit del vespre, anava a una acadèmia fins a les onze de la nit. Hi vaig assistir fins als 30 anys. Sabia que, per poder conversar amb l’arquitecte o el cap d’obra, necessitava completar la meva formació.”

L’any 1992 fou la data d’enlairament de la construcció en general i de Jam Restauració en particular. “El 1992 hi havia moltes obres en projecte i una gran pressió per acabar-les. Per pal·liar la situació, molts industrials vam haver de treballar dia i nit, tots els dies de la setmana. Gràcies a aquesta experiència, ens adonàrem que érem capaços d’accelerar enormement el termini d’execució de les obres.”

Les tres àrees d’actuació de Jam Restauració són la restauració de façanes, patologies del formigó i cosmètica del formigó. “En l’àmbit de la restauració, recuperem façanes i tot tipus d’elements arquitectònics. Per retornar la bellesa i l’esplendor inicial de les façanes, convé restaurar-les fent servir el mateix tipus de material amb què es construïren inicialment, però sense renunciar als avantatges que poden proporcionar altres elements tecnològicament avançats.”

Per això, se’ls podria definir com els cirurgians de les malalties. “La patologia del formigó és força complexa. Per esbrinar fins a quin punt un edifici o una de les seves parts està danyat, ens regim pels estudis previs de l’arquitecte o l’enginyer. A partir del seu dictamen, determinem com fer la cura i fins a on hem de descarnar el formigó. Cal comprovar l’estat de les varetes, per veure si cal canviar-les o sanejar-les i després fer una reparació de la zona afectada tapant les patologies trobades i recobrint-ho tot amb el mateix acabat que tenia en el seu origen. Finalment, intervé el treball cosmètic per intentar que les cicatrius no es vegin des de l’exterior i deixar així la façana com va ser concebuda originàriament.”

El senyor Aguirre rememora amb especial estimació algunes de les obres restaurades. “Recordo la restauració feta a Rambla Catalunya, 56, perquè va ser un repte important i hi férem un treball manual molt bonic. Aquesta restauració es realitzà en 15 dies. També recordo altres obres pel seu grau de complexitat i de bellesa, com en el Palau Marcet, a l’any del casament de la Infanta, la reconstrucció gairebé total dels caps dels lleons; la restauració del Museu de la Ciència, la restauració de la façana posterior i l’ampliació del Palau de la Música; la reconstrucció de la façana antiga de l’Hotel Miramar, o una de les últimes Villa Florida a la Bonanova.”

La cosmètica del formigó és un procediment que segueix tot un protocol. El primer objectiu és la protecció del formigó davant les contaminacions o agressions climatològiques i temporals. El sistema PAC exclusiu de JAM Restauració consisteix en una neteja meticulosa del suport, la reparació de morters fins a les esquerdes, coqueres i arestes, i l’aplicació d’hidrofugant per repel·lir l’aigua de pluja i la pol·lució ambiental, respectant el color original del formigó i realçant la seva bellesa.”

El senyor Aguirre enumera, en aquest àmbit, un seguit de feines: “Tinc un gran record del Palau de Congressos de Catalunya de Carlos Ferrater, també de l’estació de l’AVE de Zaragoza i del Palau de Congressos de Castelló del mateix arquitecte, així com de l’edifici de la Cámara de Madrid i del Museu Baluard de Palma de Mallorca. Actualment en execució destaca la Ciutat de la Justícia a Barcelona, en formigó de colors.”

Jesús Aguirre també desenvolupa altres activitats relatives al món constructiu: Actualment estic vinculat a diversos projectes en el sector industrial i de l’habitatge, i com a contractista tinc una altra societat amb seu a Terrassa, Aprop, S.L., dedicada en exclusiva a la reforma total d’entitats bancàries. Aquesta empresa està capacitada per enderrocar un local i convertir-lo en una sucursal bancària en 10 setmanes; fer això amb la qualitat requerida i superant les expectatives del client es troba a l’abast de molts pocs en el nostre sector.”

Entre els projectes en curs de Jam Restauració, destaca la presó de Lledoners: Treballem a la presó de Sant Joan de Vilatorrada, on hi ha vuit pavellons de presos, poliesportiu, gimnasos, tallers de treball, infermeries, un centre mèdic, piscines cobertes, etc. Fem la pintura industrial i el tractament del formigó, protegint-lo contra la carbonatació i els grafits.”

I és que l’empresa creix amb els reptes. “No ens preocupa que un arquitecte ens demani algun treball especial, al contrari: gaudim amb els encàrrecs que ens plategen dubtes, perquè ens ajuden a superar-nos. Quan un arquitecte vol quelcom diferent, posem tots els mitjans necessaris per realitzar-ho i complir les seves expectatives i, si podem, les superem.”

El senyor Aguirre ha encomanat l’amor pel món de la construcció als seus fills. “El meu fill gran, Jesús, de 23 anys, ha estudiat Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques a la Universitat de Barcelona i cursa la carrera de Camins, Canals i Ports a Madrid. És una persona molt vàlida i treballadora i de ben segur que es guanyarà la vida amb les dues enginyeries. La meva filla, Adriana, ha començat Arquitectura a la Salle. Potser ella continuarà d’alguna manera a Aprop, S.L.”

L’estabilitat familiar ha estat el pilar fonamental que ha sustentat l’empresa. “Res no hauria estat possible sense la col·laboració de Margarida Segalés Mallen, la meva dona. Ella sempre ha estat al meu costat en totes les etapes de l’empresa, com a comptable, administrativa i directora financera. Tenim una relació magnífica tant a casa com a la feina. Potser el secret ha estat que mai no hem extrapolat el treball a la llar. Aquesta harmonia ens ha sortit de manera natural, sense esforçar-nos-hi.”

Jesús Aguirre està convençut que la continuïtat de Jam Restauració la garanteixen els professionals que l’integren; és una empresa de mà d’obra, molt difícil de dirigir si no l’has viscuda des de baix. Has de bregar amb el personal, tenir molta mà esquerra, estimar i valorar els empleats, perquè realment són el veritable capital de la societat. És cert que exposo el meu patrimoni en una obra, però finalment són els treballadors qui la fan possible.”