Sr. José Agüera Riquelme
Sr. José Agüera Riquelme
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JOSÉ AGÜERA RIQUELME

EBENISTERIA AGÜERA, S.A.

Text del 2008

El moble d’encàrrec és una escola d’aprenentatge.

L’art de treballar la fusta ha passat per una intensa transformació al llarg de les darreres dècades. L’artesà que modelava la fusta ha donat pas a una fusteria més diversa. Els estils clàssics perviuen, però els estils moderns i els materials nous comporten una manera nova de transformar la fusta. Així mateix, les noves tecnologies s’han integrat plenament en aquest sector i han ajudat a ampliar la producció, a actuar amb més rapidesa i a generar dissenys per ordinador. Les formes de treballar modernes es combinen amb tècniques més tradicionals a Ebenisteria Agüera, una empresa catalana dirigida per José Agüera Riquelme, que ha sabut adaptar-se als nous temps i preservar l’art del treball amb fusta, labor que va aprendre del seu pare i del seu avi, també fusters.

Ubicada a Barberà del Vallès, Ebenisteria Agüera és una empresa capdavantera i innovadora dedicada des de fa més de 30 anys a realitzar tot tipus de treballs en fusta. per desenvolupar les seves activitats, compta amb un equip humà qualificat i experimentat. “Som uns 30 professionals dedicats a la transformació de la fusta. La cerca permanent de la qualitat en tots els treballs és un objectiu prioritari que ens fa estar al dia en certificacions com la norma ISO. Ens trobem immersos en un procés d’innovació constant per ampliar la nostra gamma de productes i donar el millor servei al client. Per això, comptem amb un departament de recerca encarregat d’investigar nous productes i sistemes de muntatge. Entre els nostres clients hi ha gabinets d’arquitectura, d’enginyeria, de construcció i de disseny de tot Espanya. També hem realitzat alguns projectes a l’estranger, per exemple a Mèxic. Hem fet instal·lacions en auditoris, tanatoris, sales de reunions, restaurants, habitatges, locals comercials, franquícies, hotels, oficines, etc.”

L’espai d’Ebenisteria Agüera ha anat creixent amb els anys, i avui una superfície de 1.700 m2 n’acull els tallers i les oficines. “La meva família s’ha dedicat des de fa algunes generacions a l’ebenisteria. Als anys 60, vam deixar la nostra localitat natal, Cartagena, per venir a viure a Barcelona. El pare, Ginés Agüera, que va decidir continuar la professió, i jo, seguint els seus passos, vam entrar a treballar en un taller de Barcelona. Després de dos anys vam decidir posar el nostre. Primer va ser un minúscul local del centre de Barcelona, a continuació ens vam traslladar a un taller més gran del Poble Nou, més tard a Montcada i Reixach i actualment a Barberà del Vallès. Aquesta evolució progressiva ha estat possible gràcies a moltes hores de dedicació Hem treballat intensament i avui som una empresa amb un volum de treball molt rellevant.”

L’expertesa dels professionals d’Agüera els ha permès que grans empreses confiïn en el seu treball. “Quan va arribar Pizza Hut a Espanya, ens contractà per fer les instal·lacions de Barcelona i València. Eren uns projectes d’envergadura. Com que no teníem els diners per poder iniciar el treball, la companyia americana va acceptar avançar-nos-en una part. Vam complir amb els nostres objectius adaptant-nos a les necessitats decoratives que exigia l’empresa i fins i tot vam dissenyar una màquina per poder elaborar els plafons que demanaven. Al meu costat hi ha treballadors infatigables que han donat molt per l’empresa i que han fet possibles projectes molt complexos. Des de fa gairebé 30 anys, tinc un encarregat que s’ha compromès plenament amb l’empresa i ens ha ajudat a portar a terme encàrrecs de gran responsabilitat. Entre els nostres clients hi ha hagut Vodafone, Amena, Pizza Hut, Ericsson, Ono, CETIR, Centre Mèdic Teknon i molts d’altres.”

La major part de la producció d’Ebenisteria Agüera és moble modern, però encara hi ha una secció de moble clàssic que alguns professionals experts en aquest tipus de treball s’encarreguen de modelar. “Cada vegada és més difícil trobar persones preparades per fer aquest tipus d’encàrrec. Tenim tres persones amb molts anys d’experiència que dominen el treball de la fusta a l’estil clàssic i fins i tot fem marqueteria. Els joves, tanmateix, no saben fer aquestes feines. Abans hi havia la figura de l’aprenent que es formava en un taller i anava millorant la seva tècnica per convertir-se en un especialista. Avui, però, no hi ha aprenents ni formació per assolir aquests coneixements. Els joves volen cobrar a final de mes i no posen interès a aprendre.”

Per treballar la fusta, calen uns coneixements de fusteria però també un cert grau de cultura general. “Els joves han de tenir una formació àmplia i diversa, s’han de responsabilitzar de la seva feina i han de treballar amb il·lusió. Els professors d’ebenisteria haurien de ser operaris en actiu o que hagin treballat en una fusteria. És en aquest espai artesà on s’aprèn de veritat la professió i s’adquireix l’experiència. El moble d’encàrrec és una escola d’aprenentatge. El govern hauria de potenciar la figura de l’aprenent i facilitar un sou adequat a l’estatus de jove en formació. Si no fem alguna cosa, professions com la nostra s’aniran perdent.”

El mobiliari que surt d’Ebenisteria Agüera va destinat a grans empreses i promocions d’habitatges. “Són productes de qualitat, amb bons acabats fruit d’un gran treball d’investigació. Intentem perfeccionar els nostres productes introduint millores i novetats. Hem de pensar en el futur i treballar per generar nous productes que siguin atractius per als clients. Aquest grau de sofisticació ha estat possible gràcies a la incorporació de les noves tecnologies. La informàtica i els programes de disseny avançat són eines fonamentals per treballar i ser competitius en un mercat cada vegada més exigent.”

Un dels seus productes més innovadors és el condicionament acústic Woodsound. “Són uns panells absorbents acústics i decoratius fabricats amb taulers de fibres que també poden ser ignífugs. Els apliquem a sostres i paraments verticals. Són ideals per a recintes com sales de conferències, sales de reunions, teatres… Aquests panells tenen ranures i perforacions perquè l’ona no reboti. Aquest producte va ser una manera d’obrir nous mercats i àmbits de treball. Fa uns deu anys que es comercialitza i l’hem instal·lat al Cosmocaixa de Barcelona. Més recent és un altre producte registrat, el Woodstep design, un sòl de tauler compacte que es pot personalitzar.”

A José Agüera les responsabilitats directives no el deixen treballar al banc de fuster. “M’agradava estar-hi, però l’empresa ha anat creixent i han sorgit noves necessitats empresarials que m’han exigit dedicar-me a la gestió.”

Nous projectes i inquietuds es couen a les oficines de José Agüera, un emprenedor incansable que ha treballat sense tenir temps ni per a la família. Per això destaca el gran suport que ha rebut del seu entorn familiar, en especial de la seva muller. “En sento orgullós de la meva esposa. S’ha encarregat de l’educació dels nostres tres fills, ha portat la casa endavant i ha sabut entendre’m en moments difícils. Sense ella no hagués pogut portar el negoci endavant.”