Sr. Joan Amargant i Muns
Sr. Joan Amargant i Muns
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

JOAN AMARGANT I MUNS

GRUP AMARGANT

Text del 05/10/09

Ens dediquem a comercialitzar tot tipus de productes relacionats amb el món de la construcció.

Som de les poques empreses del sector a Catalunya que ofereix un servei integral. Tenim automatitzats els processos de producció  i les peces que fabriquem són de qualitat superior.

La crisi no és cap desgràcia. Hi ha cicles millors i d’altres, pitjors. La situació d’eufòria de fa cinc anys era evident que havia de col·lapsar. Ara les empreses s’han d’adaptar i ajustar les seves estructures a les fluctuacions del mercat.

El fet que els bancs i les caixes no financin està suposant el tancament de moltes empreses.

Les lleis laborals són molt rígides i caldria reformar-les. S’han de crear llocs de treball i donar facilitats perquè la gent treballi, no repartir misèria.

El Grup Amargant és una empresa familiar que compta amb quatre filials operatives al Maresme, i de la qual és soci majoritari i administrador Joan Amargant i Muns. “Ens dediquem a comercialitzar tot tipus de productes relacionats amb el món de la construcció. Tenim dues delegacions situades a la població de Sant Pol de Mar, una altra a Pineda de Mar i la restant a Sant Cebrià. L’origen de l’empresa es remunta al meu avi i al seu pare, que començàrem amb la fabricació de totxos en un forn. El meu pare va ampliar el negoci comercialitzant materials per a obres, com per exemple ciment, i va abandonar la fabricació quan deixàrem de ser competitius. En tornar del servei militar, amb 21 anys, jo tenia ganes d’assumir riscos i vaig decidir fer-me càrrec de l’empresa.”

Malgrat la complexitat del sector de la construcció, Grup Amargant ha obtingut un alt reconeixement gràcies a “l’esforç i el sacrifici per tirar endavant l’empresa. Al principi d’ocupar-me’n, la companyia tenia deutes però, actualment, hem aconseguit un patrimoni i un nom. El mercat ens coneix per ser gent seriosa i de paraula. Gaudeixo amb la feina que faig i hi dedico moltes hores.”

Aquest entusiasme, juntament amb la seva tenacitat, el va fer arriscar-se amb l’expansió de la companyia i va obrir una sucursal a Senegal, en un intent d’aconseguir nous mercats. “Vaig arribar a aquell país gràcies a uns coneguts i vaig veure possibilitats per moure iniciatives dins el món constructiu. Però, malauradament, Àfrica és un continent que no evoluciona. La corrupció de la classe política té com a conseqüència que treballar allà sigui molt complicat. Finalment, vam acabar per vendre la filial. En qualsevol cas, no me’n penedeixo d’haver-ho intentat; tot i no haver obtingut beneficis de l’operació, hem guanyat habilitat per tractar amb segons quin tipus de gent.”

Grup Amargant subministra un extens ventall de productes dins el sector de la construcció, un tipus de material que ha sofert una gran evolució. “Hem creat una empresa nova que es dedica a realitzar armadures d’acer pels fonaments o pels murs. També proveïm de prefabricats de formigó, ferro, etc. Pràcticament ho podem vendre tot. Som de les poques empreses a Catalunya que ofereix un servei integral. A més, els processos de producció s’han automatitzat i les peces que es fabriquen són de qualitat superior. Òbviament, a banda dels nostres productes, l’èxit de la nostra empresa rau en l’alta competència del nostre equip, des del responsable de taller fins als tècnics o el gerent.”

Un dels materials que distribueixen és la ceràmica, per la qual han fet una gran aposta en les seves superfícies dedicades a exposició. “Tenim ceràmica de las principals firmes de l’Estat, com Porcelanosa o Crespania. Els clients potencials dels nostres productes en exposició són, en última instància, els promotors de les obres o directament els propietaris dels habitatges. A Sant Pol posseïm més de 1.000 m2 d’exposició de ceràmica i cuines. A Pineda, hi ha uns 600 m2 que acabem de fer nous. Les peces que es fabriquen són d’una planimetria perfecta i poden ser de grans dimensions.”

Joan Amargant reconeix que els hi afectat molt la crisi actual, i això ha fet que s’hagin introduït canvis a l’hora de comprar els materials als fabricants. “Tots els fabricants desitgen que els seus distribuïdors tinguin un gran estoc dels seus productes. Actualment, però, nosaltres ens hem vist obligats a tenir només allò que considerem essencial.”

Per tal de potenciar el mercat dels materials de la construcció i assabentar-se de les noves propostes dels fabricants, és fonamental l’assistència a fires. “Cada fabricant disposa d’un departament de disseny i de promoció amb personal prou qualificat per donar a conèixer els seus productes. Hi ha dues fires de gran rellevància al sector: la Fira Internacional de València de Cevisama i la de Bolonya, que és una de les més importants d’Europa. A totes dues, els fabricants contínuament ofereixen nous models i productes innovadors.”

Grup Amargant és una mostra que, en temps de recessió, es pot arriscar i aprofitar les oportunitats que es presenten. “Per això cal, però, sacrifici i esforç. Nosaltres tenim uns 400 proveïdors i unes 35.000 referències, i disposem d’un sistema altament informatitzat i dividit en departaments. Això suposa una contínua reinversió en el negoci i un treball constant. Hem creat un grup d’empreses potent i ben estructurat; a Sant Pol tenim ferreteria i som socis de la cooperativa COFAC, hem obert una nova companyia a Pineda, etc. Tot plegat ens dóna la possibilitat d’oferir un servei òptim. M’hagués fet il·lusió que el meu pare ho hagués vist.”

La política d’empresa és ser sempre honest amb els clients. “La millor clientela, per a nosaltres, és la que no sap ben bé el que vol. Tenim gent qualificada a les zones d’exposició que poden aconsellar-la, i que, a partir del perfil i de l’estil de la casa, donaran al comprador idees sobre el nostre catàleg. En aquest sentit, és molt important que el client estigui ben assessorat i mai enganyar-lo perquè, a la llarga, l’engany és contraproduent.”

D’altra banda, el senyor Amargant considera que la davallada econòmica actual és només una etapa cíclica i que, malgrat no ser una època fructífera, poden aparèixer bones oportunitats. “La crisi no és cap desgràcia. Existeixen cicles millors i d’altres, pitjors. La situació d’eufòria de fa cinc anys era evident que havia d’acabar en col·lapse, ja que eren massa alts els preus i el volum de construcció. Ara les empreses s’han d’adaptar i ajustar les seves estructures a les fluctuacions del mercat.”

La línia a seguir amb clients fidels que actualment també pateixen les conseqüències de la crisi és molt clara. “Entre els nostres clients trobem tot tipus de casos. Alguns ens demanen aplaçaments i els assignem un risc, sempre que no suposi un perill per a l’estabilitat de l’empresa. Al nostre sector és habitual demanar terminis llargs de pagament però, en principi, nosaltres no n’acceptem. El fet que els bancs i les caixes no financin està suposant el tancament de moltes empreses.”

A parer del responsable del Grup Amargant, les actuacions realitzades pel Govern central per tal de solucionar la problemàtica econòmica actual han estat, en realitat, una mostra de la seva incapacitat per afrontar-la. “La situació present a nivell polític és molt complexa. Les lleis laborals són molt rígides i caldria reformar-les. A Espanya es paguen 45 dies per any treballat si acomiades a algú. A França, en paguen vuit. S’han de crear llocs de treball i donar facilitats perquè la gent treballi, no repartir misèria. I per a això és necessari incentivar les empreses. Seguint amb l’exemple de França, allí han decidit subvencionar la gent que inverteixi en reformes de la llar amb desgravacions. A Espanya, pugen els impostos.”

Un altre punt a resoldre seria l’incompliment de la llei de terminis de pagament, “una pràctica lamentable, i habitual fins i tot per part de les mateixes administracions.”