Sr. Joan Hinojo i Martínez
Sr. Joan Hinojo i Martínez
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

JOAN HINOJO I MARTÍNEZ

CIRCONTROL

Text del 14/04/09

No em preocupen les empreses catalanes, perquè fins i tot poden sortir enfortides de la crisi. Em preocupen els milers de famílies en atur.

Els llicenciats universitaris no estan preparats per incorporar-se al seu àmbit professional. La seva formació és massa acadèmica. Són gent de llibre.

A Circontrol pensem a nivell global. Les empreses catalanes no són famoses, però estan a tot arreu del món. El nostre sistema de guiat d’aparcaments és un referent mundial perquè busquem nínxols de mercat.

Joan Hinojo i Martínez és enginyer elèctric i director general de Circontrol, empresa pertanyent al Grup Circutor. Aquesta multinacional catalana fou fundada el 1973 per Ramon Comellas, associat des d’aleshores amb Ramon Pons, i té avui 1.500 empleats, així com presència a 110 països. “Circutor va ser fundada per treballar en la gestió i l’estalvi de l’eficiència de l’energia elèctrica. Entre els seus clients hi ha, per exemple, l’aeroport de Hong Kong, el més gran del món; o el famós Empire State de Nova York. També trobem l’edifici Burj de Dubai, el més alt de la Terra. Treballo amb el meu sogre, Ramon Comellas, des de fa 20 anys. De Circutor han nascut empreses especialitzades com ara Circontrol, la meva responsabilitat més directa, fundada fa 11 anys.”

Circontrol es creà per omplir el buit que existia en el camp de la identificació i el control en l’accés als edificis. “Per identificació entenem la manera d’acreditar que una persona pot accedir a un edifici. Aquesta acreditació se sol fer amb targetes o empremtes dactilars. Una altra variant de la identificació, per exemple, són els lectors de matrícula de l’aparcament de l’aeroport de Barcelona. També identifiquem objectes, una pràctica molt habitual als museus, a on, gràcies a un xip que funciona amb radiofreqüència, es pot saber constantment si un objecte és on li correspon.”

Un altra tecnologia de Circontrol són els indicadors de places lliures en els aparcaments urbans. “Són aquelles llumetes verdes o vermelles que t’indiquen quines places estan lliures o ocupades. Nosaltres no en som els inventors, però sí que les hem perfeccionat. A les nostres ciutats, cada vegada hi ha més aparcaments que les fan servir. En aquest camp, som l’empresa líder mundial. Fa poc les hem instal·lat a les 22.000 places de l’aeroport de Filadèlfia.”

Circontrol es caracteritza per la seva voluntat d’innovació constant. El seu darrer invent en l’àmbit de la identificació està relacionat amb els cotxes elèctrics. “La flota de cotxes elèctrics comença a ser important a països com Japó, Finlàndia o Noruega. Nosaltres som la primera empresa de l’Estat espanyol que té un sistema de recàrrega de vehicles elèctrics amb identificació de l’usuari. És un sector que ofereix grans perspectives de futur. Hi ha un pla del Ministeri d’Indústria que preveu que l’any 2012 ja hi hagi un milió de cotxes elèctrics a Espanya.” Ara mateix, Circontrol treballa en quatre activitats: el sistema de guiat de vehicles dins dels aparcaments, els sistemes de detecció d’incendis o gasos, la identificació o control d’accés a edificis i els sistemes intel·ligents de recàrrega dels cotxes elèctrics.

El senyor Hinojo s’incorporà a l’empresa després d’una experiència professional als Estats Units. Això li va donar perspectiva per observar Catalunya des de fora. “A final els 80, Catalunya canviava a un ritme vertiginós. Cada cop que venia dels Estats Units em quedava impressionat. A Terrassa i Sabadell, per exemple, els sectors emprenedors van saber superar ràpidament la dependència del tèxtil i adaptar-se als nous models econòmics. Tot el Principat, arran de l’ensorrament del tèxtil, es refundà econòmicament. Aquesta capacitat d’adaptació és el gran tresor del caràcter català; un tresor que cal preservar.”

Al parer de Joan Hinojo, els grans valors de l’empresariat català són la iniciativa, el sacrifici i el treball. “La cultura de l’esforç sumada a la il·lusió i al talent.”

Sobre el creixement d’una empresa, o d’un país, té la següent visió: “Es pot créixer sent més barat que la competència o també sent una empresa famosa. Però el principal factor de creixement és la capacitat de ser diferent.”

La seva llarga experiència professional li ha permès conèixer empresaris de diversos països. “He voltat per tot el món durant 15 anys i això m’ha permès entrar en contacte amb diverses cultures empresarials (la japonesa, l’alemanya, la sud-africana…). A la majoria de països, l’estereotip d’empresari d’èxit és algú que s’ha enriquit i que, per demostrar-ho, es compra un Mercedes.”

L’empresari català té característiques diferents i molt particulars. “Es més vocacional. L’empresa és més com un fill, per això aquí els negocis no se solen vendre, tret de situacions extremes. Per l’empresari català fer diners no és el principal objectiu.”

Parlant de la present crisi, el senyor Hinojo està especialment preocupat per l’augment de l’atur. “És difícil predir quant pot durar la crisi, però, quan arribem a quotes d’atur del 17%-18%, les conseqüències socials poden ser imprevisibles. No em preocupen les empreses catalanes, perquè fins i tot poden sortir enfortides de la crisi; em preocupen els milers de famílies en atur.”

La seva fórmula per afrontar la recessió es basa en la imaginació, la prudència i el treball. També en l’exportació i en la creació de nous productes, l’anomenada innovació. “Ara mateix, és moment de buscar nous mercats. A fora no estan tan malament com aquí.”

Pel que fa a la relació de bancs i empreses en el context actual, en Joan Hinojo opina que “les institucions financeres ja no podran ser com eren abans. Aquesta crisi marcarà un abans i un després. Les empreses fins ara han depès massa dels bancs. En el futur, haurà de ser diferent. Només amb l’existència d’un entorn legal que obligués a pagar com a molt tard a 60 dies, les empreses podrien ser més autosuficients.”

Un altre aspecte a considerar és el de la formació. Circontrol treballa en coordinació amb les universitats en la recerca de noves tecnologies. “Tenim projectes de recerca en comú, i diversos professors universitaris són consultors nostres a temps parcial. Per exemple, Circutor ha publicat llibres del doctor Josep Balcells, cap d’estudis de la Universitat Politècnica de Catalunya.”

El senyor Hinojo veu la relació entre empreses i universitats, a nivell general, perfectible. “En altres països, com Islàndia o els Estats Units, la universitat està molt a prop de l’empresari. Aquí empresariat i universitat són dos móns paral·lels. Els llicenciats universitaris no estan preparats per incorporar-se al seu àmbit professional. La seva formació és massa acadèmica. Són gent de llibre.”

Però veu altres mancances importants en l’àmbit de l’educació, i a un nivell més bàsic. “Jo tinc tres fills que van a una escola concertada. Encara avui, si un pare no pren mesures extraordinàries, els seus fills acabaran els estudis sense saber anglès. Un país amb un sistema educatiu que descuida això és un país que no està centrat. L’anglès s’ha d’estudiar al mateix nivell que el català.”

El sector espanyol de l’estalvi d’energia és molt respectat a nivell mundial. Circutor té una fàbrica a la República Txeca, una altra a l’Índia i oficines a molts països del món. A nivell d’Espanya, té tres fàbriques a Catalunya i una a Madrid. “A Circontrol pensem a nivell global. Les empreses catalanes no són famoses, però estan a tot arreu del món. El nostre sistema de guiat d’aparcaments és un referent mundial. Per què? Perquè busquem nínxols de mercat.”