Sr. Joaqum Aymerich i Vilanova et alia
Sr. Joaqum Aymerich i Vilanova et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOAQUIM AYMERICH I REDONDO, JOAQUIM AYMERICH I VILANOVA

AD MARINA AUTOMOCIÓ

Text del 20-02-2014

Empresa que ofereix un servei integral als tallers de reparació de vehicles, està liderada per professionals de dues famílies i dues generacions. Capdavanters en la distribució de recanvis per a l’automòbil, han sabut adaptar-se al nou context amb inventiva i innovació. Justament troben a faltar aquest dinamisme i aquesta empenta en una classe política que sembla perduda en debats indentitiaris que ningú no sap la deriva que prendran.

Servei integral per als tallers de reparació

La nostra és una companyia 100% familiar, nascuda l’any 1976 a Barcelona i orientada a la compravenda i distribució del recanvi d’automòbil. Oferim un servei integral als tallers de reparació, perquè, a més de facilitar les peces que ens sol·liciten, els prestem assessorament i formació. Avui l’equip humà el formem uns 175 professionals, mentre que la direcció és compartida pels dos fundadors i tres membres de la segona generació. L’any 1989 ens vam integrar dins l’associació AD, una central europea de compres amb seu a Bèlgica. Al nostre país la denominació és AD Parts, i som un dels 28 socis de què disposa, a més de ser-ne cofundadors i formar part del seu consell d’administració. La nostra àrea d’influència és una zona delimitada, per evitar competir amb altres socis d’AD, que comprèn el Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Maresme.

Dues generacions al capdavant del negoci

Joaquim Aymerich i Vilanova i Rafael López i Miras vam comprar una botiga de recanvis que hi havia al carrer Marina de Barcelona. Havíem decidit treballar pel nostre compte i vam descobrir en un anunci a la premsa que aquest establiment estava a la venda. Casualment, els venedors eren uns coneguts, la qual cosa va facilitar l’entesa en l’operació. Des del primer moment vam tenir una voluntat expansiva, ambiciosa; amb el pas dels anys ens hem anat implantant al nostre entorn i hem anat creixent. Posteriorment s’han anat incorporant a la companyia els nostres fills: Frankie i Joaquim Aymerich i Redondo, i Guillermo López i Pruna.

Protocol familiar de successió i funcionament empresarials

La incorporació, l’any 2003, de Joaquim Aymerich i Redondo, que havia estudiat a ESADE, suposà canvis estructurals a la companyia, en passar d’una empresa proteccionista i tradicional a una de més professional. La implicació de Guillermo i Frankie ha permès que, en l’actualitat, les diferents divisions tinguin al capdavant responsables molt preparats, fet que redunda en la bona direcció global de l’entitat. En aquest sentit, fa tres anys s’implantà un protocol familiar per regular-ne el canvi generacional i el funcionament. Es va dur a terme en un moment sòlid per a l’empresa, quelcom gens accidental, perquè a vegades aquestes iniciatives es plantegen quan es travessa una situació crítica, moguts per la desesperació; nosaltres volíem prendre aquesta decisió transcendental amb calma.

Líders en distribució de recanvis per a vehicles

El 95% dels nostres clients són els professionals del taller de reparació de vehicles. La resta són particulars que vénen per adquirir algun recanvi: una bateria, un lubricant o un accessori. Cobrim totes les necessitats del taller, perquè venem tant elements de mecànica de l’automòbil com de carrosseria, pintura, lubricants i pneumàtics. Així mateix, equipem els establiments mecànics de reparació amb tota mena d’utillatge i maquinària per possibilitar-ne el funcionament. Som líders en distribució de recanvis per a vehicles, i en el rànquing de les cinc-centes empreses del sector amb més facturació a nivell espanyol, ens situem al lloc vint-i-tresè.

De resposta immediata en el servei

Som una empresa de servei, perquè el taller ens truca, ens demana una peça i nosaltres la servim a domicili de manera àgil; sovint, en un termini de vint minuts. Això ens obliga a disposar d’unes quaranta mil referències per poder donar resposta immediata a la clientela; a més, disposem d’un sistema totalment informatitzat per accedir a elles i hem obert sucursals a fi d’estar més a prop del client. Disposem de catorze sucursals situades a Les Franqueses del Vallès, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Caldes de Montbuí, Sant Cugat del Vallès, Cardedeu, Mollet del Vallès, Mataró, Terrassa, Sabadell i Ripollet.

Que no es venguin nous cotxes ens ha perjudicat

La nostra empresa forma part d’un sector segregat de l’automòbil. Davant la crisi, en vendre’s menys cotxes, ens hem vist afavorits per un increment de les reparacions dels vehicles antics. Per contra, ens ha afectat negativament el descens en l’ús de l’automòbil perquè així els usuaris s’estalvien les revisions; igualment, ha estat perjudicial la renúncia a fer reparacions que no són estrictament necessàries, com ara les que afecten la planxa, pneumàtics, etc. I és que els vehicles nous se solen cuidar, reparar i mantenir més que els vells. De fet, el nostre mercat objectiu se situa en els automòbils d’entre tres i deu anys. Per tant, quan més vehicles nous es venien, el volum de recanvis comercialitzats també era més alt. Actualment, però, la mitjana del parc mòbil espanyol supera els deu anys, un fet sense precedents.

Més competitius

Per tal d’afrontar la disminució del consum, hem mirat de ser més competitius sense sacrificar la qualitat ni del producte ni el servei. L’objectiu era no perdre penetració en el mercat. Val a dir que el nostre equip humà ha demostrat una molt bona predisposició en aquest sentit: prova d’això és que hem incrementat notablement la nostra productivitat. I és que el personal s’ha implicat tant que avui dia és quan estem funcionant millor.

Innovacions que han estat assimilades en altres països europeus

Hem estat pioners en oferir formació als tallers, cosa que representa uns costos molt importants, però que considerem una inversió de futur, un servei diferenciat que ens permet fidelitzar el client. Les nostres instal·lacions disposen d’aules i d’un taller mecànic per fer cursos de formació. La central aporta el professorat per impartir els cursos i, fins i tot, vehicles per fer les pràctiques. Igualment, tenim un servei tècnic via telefònica, amb el qual oferim solucions al taller davant de problemes relacionats amb les reparacions o les avaries. Gràcies a això, s’ha generat una base de dades a nivell espanyol a partir de les qüestions plantejades. Algunes de les iniciatives del grup AD han estat assimilades en altres països europeus, com ara la formació, el servei tècnic o els cursos.

Suport de proveïdors, personal expert i escoles d’FP

Ja que al nostre sector no hi ha formació específica que ensenyi com assistir el mecànic, hem optat per ensenyar nosaltres mateixos els nostres empleats. A més, el protagonisme creixent de l’electrònica al món de l’automòbil reclama formació permanent. Per aquesta raó sovint apostem per la promoció interna. A fi de formar els professionals del ram, comptem amb el suport dels proveïdors i del personal experimentat, i col·laborem amb escoles de formació professional.

En el nostre sector, la crisi ha afectat més Catalunya que altres zones de l’Estat

Mantenim reunions trimestrals amb altres socis del grup de compra, i això ens permet percebre l’evolució del sector en altres zones del país. Hem observat que, a la resta d’Espanya, la crisi no ha impactat de manera tan forta com a Catalunya, possiblement perquè concentrem més indústria. D’altra banda, pel nostre tarannà, els catalans hem tingut un comportament més prudent amb el consum; fins i tot aquells que no tenien necessitat de modificar els seus hàbits ho han fet per la incertesa existent.

Estem molt ben considerats a nivell europeu

En el sector del recanvi, Europa està patint més que nosaltres; molts països del nostre continent han experimentat una greu davallada en aquest àmbit, potser perquè no han demostrat tanta iniciativa com nosaltres. I és que, contràriament a allò que els tòpics farien esperar, a nivell europeu estem molt ben considerats perquè hem impulsat projectes pioners molt interessants.

Un problema cultural agreujat per la falta d’exemplaritat dels polítics

Les autoritats són conscients del problema de l’economia submergida però no actuen. A Espanya, com a bon país mediterrani, la picaresca per mirar d’evadir impostos (o obligacions de qualsevol mena) està ben considerada. Per aquest motiu, encara que la inspecció fiscal sempre serà necessària, no és la solució. És un problema cultural que cal combatre amb més educació. Com que el nivell de corrupció és molt alt, el poble té uns referents en la classe política que no són precisament exemplars.

Per una informació veraç sobre els avantatges i desavantatges de la independència

Estem d’acord en el dret a decidir, que hi hagi una consulta i que tothom es pugui pronunciar. Però cal una informació veraç, i no interessada, per saber els pros i els contres de cada opció. Hi ha dades empíriques que confirmen que Catalunya paga més del que rep, cosa que no té res a veure amb la independència. Els empresaris ens movem per dades, que, malgrat ésser manipulables, permeten un cert grau d’objectivitat en la presa de decisions; el cor el tenim a Catalunya, però hi afegim dosis de pragmatisme, perquè la inestabilitat pot matar els nostres projectes.

Arribar a un punt d’equilibri

La major part dels nostres proveïdors són europeus. Com que ningú ha aclarit si una possible secessió de Catalunya significaria la sortida de la Unió Europea, tampoc sabem si finalment hauríem de treballar amb aranzels. El més raonable, segurament, és arribar a un punt d’equilibri, mirant de satisfer tothom; i és que el català sempre ha demostrat ser una persona molt cauta.