Sra. Rosa Avellaneda i Fernández
Sra. Rosa Avellaneda i Fernández
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ROSA AVELLANEDA I FERNÁNDEZ

LUJURIA VEGANA

Text del 12-12-2013

La fidelitat a una filosofia de vida i a uns principis ètics, sumada a la voluntat de donar a conèixer un tipus d’alimentació encara força desconeguda, portaren aquesta emprenedora a cofundar el primer obrador de pastissos vegans d’Europa. El caràcter innovador de la proposta demostra un esperit de superació que hauria d’animar tota la població per sortir de la crisi i deixar de banda confrontacions de tot tipus que, al seu parer, només portaran perjudicis a tothom.

Pastisseria i cultura veganes

Som una empresa especialitzada en l’elaboració de productes de pastisseria 100% vegetals i del tot compromesa amb el que se sol anomenar “cultura vegana”. La idea d’emprendre el negoci sorgí a partir de dos objectius clars i entrellaçats: d’una banda, oferir servei a un nínxol de mercat avui en creixement, el que ocupen les persones que opten per una alimentació lliure de productes d’origen animal, així com també les que pateixen algun tipus d’intolerància a la lactosa o als ous, i, d’altra banda, difondre els principis que ens han portat a molts a optar per una alimentació vegana, i que podem resumir, principalment, en un profund respecte per la vida dels animals, de manera que no utilitzem cap mena de producte d’origen animal (sabates, cosmètics…).

Un negoci coherent amb una filosofia de vida

El fet d’adoptar una alimentació vegana acostuma a anar lligat amb una determinada concepció de la vida. En el meu cas, que fa 23 anys que sóc vegetariana i sis que practico el veganisme, no consumir ni usar cap producte elaborat amb materials d’origen animal és una pràctica del tot assentada; dedicar-me a un negoci com el que ara dirigeixo representa un pas coherent amb aquesta opció de vida. Amb tot, i més enllà de motivacions espirituals i filosòfiques, aconseguim oferir productes de pastisseria sans, excepcionalment exquisits –cosa que admeten tots aquells que els tasten encara que no siguin vegetarians– apetitosos i elaborats per a tots els paladars, amb la cura de qui treballa amb amor per allò que fa.

Salut i alimentació

L’atenció a la salut hauria de ser un aspecte sempre present en la vida tothom; un tema en què l’alimentació juga un paper cabdal. Tenint en compte que fa vint anys que treballo com a higienista dental a la Clínica Padrós-Serrat, em preocupa especialment tot el tema sanitari i, per defecte, la dietètica i la nutrició. I és que a la boca es nota molt l’alimentació, igual que a la resta de l’organisme. En aquest sentit, hem aconseguit un bon resultat, com ho prova en el fet que el mateix doctor Padrós, quan va conèixer les virtuts dels nostres pastissos, va decidir associar-se amb nosaltres per ajudar-nos a convertir el nostre producte en una empresa creativa i innovadora.

A punt d’exportar a Europa i a Amèrica

Gràcies a la benvinguda empenta del doctor Padrós i de la seva esposa, Anna Serrat –a qui considero com els meus segons pares–, hem assolit el moment d’expansió en què ens trobem actualment, ja que tenim previst exportar als Estats Units, a Anglaterra (pròximament), a Alemanya i a Xile, on la cultura vegana gaudeix d’un alt grau d’acceptació.

Un equip de persones joves, creatives i idealistes

Lujuria Vegana és, abans que res, un equip de vuit persones que treballen plegades a la recerca d’un objectiu comú. Totes elles, cadascuna en la seva especialitat, són part essencial del projecte: Toni Rodríguez Segura, el nostre xef, apassionat autodidacta que ha escrit tres llibres sobre cuina vegana, és l’element creatiu del grup, ajudat pels tres pastissers de l’obrador, que donen forma a les seves invencions; Carla s’encarrega de gestionar les exportacions; Dani és el nostre administratiu; Francisco Moya assumeix tota la tasca comercial i el desenvolupament empresarial, i finalment, jo mateixa, que sóc la directora general.

Tasca pionera que implica una investigació i una innovació constants

La pastisseria vegana és un camp molt poc explorat. Com qualsevol treball artesà, la pastisseria utilitza unes tècniques i uns processos que la tradició i l’experiència han transmès com a òptims. Nosaltres, pioners de la pastisseria vegana, no disposem d’una tradició que ens llegui els sabers de l’ofici, perquè, en la majoria de casos, els coneixements de la pastisseria tradicional –en la qual l’ou, la nata i la mantega són ingredients fonamentals– no ens serveixen. Així, ens veiem obligats a innovar, i invertim molt temps i esforç a investigar: busquem els ingredients que puguin substituir els d’origen animal, provem centenars de combinacions per trobar la proporció adient, experimentem amb nous sabors, etc.

Presència en restaurants i grans superfícies

El gruix de la demanda dels nostres productes prové dels restaurants, tant dels vegans com dels generalistes, ja que no oblidem que es tracta d’una pastisseria sense colesterol i deliciosa per a tothom. També, si se’ns fa una comanda prou important, elaborem pastissos tenint en compte els desitjos concrets del client: ara ja estem treballant amb productes sense gluten per als supermercats orgànics anglesos i americans Whole Foods. Aquest tipus de pastisseria a la carta avui també l’oferim a Condislife, una gran superfície que ha fet de la promoció dels productes ecològics un dels seus trets distintius, i amb la qual fa poc que hem començat a treballar. De fet, el camp de les grans superfícies és un repte que ens encanta i ja se’ns pot trobar a vàries. També tenim un nombre important de clients que provenen del petit comerç: botigues especialitzades en productes per a vegetarians i per a persones que pateixen al·lèrgies o intolerància a certs productes.

El plaer de poder apropar el món dels dolços a persones intolerants a la pastisseria tradicional

Les persones que pateixen al·lèrgies representen, quantitativament, una part important dels nostres clients; a més, gràcies a elles hem viscut alguns dels moments més gratificants que ens ha proporcionat la nostra feina. I és que hem pogut presenciar com més d’una persona que, per problemes d’intolerància, mai no havia pogut provar un pastís, en tasta un dels nostres; el moment meravellós de descoberta, de sorpresa i de plaer que atorguem a aquestes persones compensa amb escreix tot l’esforç que fem.

Referents dins el nostre àmbit

Aquest treball d’investigació ens proporciona un coneixement específic que ens ha convertit en un referent dins del nostre àmbit i que, sumat al nostre afany divulgador, ens ha empès a organitzar cursos destinats a totes aquelles persones que tinguin interès per la cuina vegana, la dieta vegetariana o, senzillament, per l’alimentació saludable.

Certificació de la Vegan Society

Fora d’Espanya, el mercat dels productes alimentaris vegans està sotmès a una regulació estricta. Nosaltres hem aconseguit que tots els nostres productes rebin la certificació de la Vegan Society anglesa, que és la institució que, a escala mundial, reté la potestat d’homologar els productes vegans.

Creixent acceptació de l’opció vegana

El fet que força personatges cèlebres hagin adoptat l’opció vegana (Bill Gates, Al Gore, Steve Jobs…) ha servit per popularitzar aquest estil de vida saludable, sostenible i respectuós amb l’equilibri del medi.

Foodini: l’alta tecnologia al servei de la cuina sana

Seguint la línia innovadora que he emprès a Lujuria Vegana, he volgut entrar a formar part d’un projecte que estem convençuts que revolucionarà el camp de la cuina casolana. Es tracta de Foodini, una impressora 3D dissenyada per la startup catalana Natural Machines i que, aprofitant els darrers avenços tecnològics i informàtics, permet elaborar dolços i menjar salat mitjançant un sistema de càpsules. Aquest enginy ofereix la possibilitat d’escollir i combinar ingredients, a més de seleccionar, modificar, compartir i, fins i tot, dissenyar receptes que satisfacin el gust de cadascú.

Per reactivar el consum, caldria reactivar el finançament

Els efectes de la crisi han estat molt negatius en el sector de la restauració. Com que els bancs no donen crèdit ni a empreses ni a famílies, vivim en una societat paralitzada; per reactivar el consum caldria reactivar el finançament i amb això, a més, és clar, es començaria a reduir l’atur significativament.

L’activitat empresarial avui es troba asfixiada per un excés impositiu

Avui els emprenedors ens trobem molt pressionats per un afany recaptador de l’Administració que ens ofega amb impostos excessius i elevades quotes de la Seguretat Social. Si ajudés les empreses que necessiten contractar amb bonificacions o ajuts, la xifra d’aturats es reduiria notablement.

Un mercat laboral una mica més flexible

Som una empresa jove i en expansió, i com a tal seguim tenint necessitat de contractar personal. Tanmateix, avui treballem amb els col·laboradors justos perquè la rigidesa del mercat laboral fa que tots els empresaris siguem molt cautes a l’hora de contractar ningú.

Aposta pel pacte en el contenciós Catalunya-Espanya

Una part de la ciutadania creu que la independència de Catalunya implicaria un seguit de canvis socials i econòmics beneficiosos per als catalans. Però, en realitat, no hi ha cap prova sòlida al respecte i la majoria només aspira a la secessió per raons emotives, una manera de fer que no s’adiu amb el caràcter assenyat de la nostra idiosincràsia. Per resoldre el contenciós Catalunya-Espanya caldria un pacte d’Estat en què ambdues parts arribessin a un acord; així ens estalviaríem els inconvenients a què, indiscutiblement, hauríem de fer front a curt termini si iniciéssim un procés independentista. Mantinc forts vincles personals amb familiars i amics que viuen a la resta de l’Estat, i em doldria que una frontera em separés d’ells.