Sr. Joaquim Culubret Ball-llosera
Sr. Joaquim Culubret Ball-llosera
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JOAQUIM CULUBRET BALL-LLOSERA

CULUBRET, S.L.

Text del 2008

“Ara es construeix de forma més conscient amb una aposta per la qualitat, tenint cura dels materials i dels acabats”

En el sector dels materials per a la construcció trobem un ampli ventall de possibilitats tant pel que fa a dissenys com a preus. La satisfacció de les expectatives i demandes de constructors i particulars només és possible si es treballa amb productes de la millor qualitat. Per això, Culubret, S.L. ofereix varietat i qualitat en el marc d’un ampli espai on es pot trobar des del material de construcció més clàssic fins a l’obra fina de porcellana. Antoni Sans Solé n’és l’administrador gerent, una empresa que va crear Joaquim Culubret Ribas i que avui dirigeix el seu fill Joaquim Culubret Ball-llosera. Entre els objectius de la societat pren una especial rellevància la cerca de materials de qualitat que assegurin la perdurabilitat del producte. “Però amb això no n’hi ha prou. Hem de ser capaços de donar quelcom més al nostre client, oferir-li les novetats que puguem trobar dins i fora del nostre país. Només amb inquietud per detectar nous productes podrem assolir la qualitat constructiva més adequada als temps actuals, en què es demana disseny a preus raonables.”

Al recinte de Culubret, S.L. desenvolupen la seva activitat 17 empreses especialitzades en diferents camps relacionats amb la construcció. Es tracta del complex DECASA de Tarragona, on ocupa un vast espai de 20.000 m2. “Aquesta especialització era necessària per conèixer i dominar àmpliament cada segment del nostre sector. Comercialitzem el clàssic material de construcció, el que denominem obra basta, però també l’obra fina, la relativa als acabats. En el segon camp, comptem amb les primeres marques nacionals i europees de ceràmica, així com amb una gran varietat de models que s’adapten a les preferències dels clients. Des dels articles rústics més tradicionals fins a les últimes tendències en vidriats i pedra, els nostres productes poden resoldre totes les necessitats dels constructors. La ceràmica italiana s’integra dins d’aquesta oferta, amb primeres marques en què la qualitat i el disseny van units a preus ajustats.”

També són cabdals els sanitaris i els hidromassatges, dels quals Culubret ofereix una àmplia gamma de models que s’adapta a l’estil de cada bany. “En sanitaris les propostes són moltes, tant de mobles com d’accessoris de bany. Tenim aixetes de tot tipus, amb estils clàssics i avantguardistes, amb les millors marques del mercat. Un altre article que comercialitzem són les mampares de bany per a banyeres i plats de dutxa a mida. El nostre equip comercial s’esforça per tal de poder captar la idea, el gust i el pressupost del client i així donar-li el més adient. Al centre també es poden trobar d’altres productes com parquet, aluminis, mobiliari de cuina, amés de marbres, ferreteria industrial, aires condicionats, llars de focs i barbacoes.”

Culubret, S.L. va néixer el 1982. Joaquim Culubret fou un emprenedor tarragoní que havia estat fabricant de bigues durant anys fins que la crisi econòmica dels anys 80 provocà el tancament de la seva fàbrica. “Aprofitant la llicència de construcció i comercialització de materials de construcció de què disposava, i gràcies als seus coneixements d’enginyeria de construcció i obres, va donar forma a l’empresa que avui coneixem. La incorporació del seus dos fills, Joaquim i Anna, suposà un impuls renovat per al conjunt de l’empresa, que actualment gaudeix d’un volum de negoci molt important i s’ha convertit en un referent dins de la província. Joaquim Culubret fill representa el futur. Persona inquieta com el seu pare, és conscient que per poder créixer cal oferir innovació i qualitat als clients.”

La bonança dels darrers anys en el sector de la construcció ha afavorit el creixement d’empreses dedicades a la comercialització de productes per a la construcció. “Hi ha hagut diferents factors que han afavorit el desenvolupament creixent del sector. Vaig estar treballant a la banca durant més de 30 anys, i aquesta experiència m’ha permès observar i analitzar la importància que tingué la baixada dels tipus d’interès perquè la població retirés els diners del banc i els invertís en patrimoni immobiliari. Les operacions de compravenda es van multiplicar. Per una banda, el promotor immobiliari tenia compradors i, per l’altra, a les entitats financeres els interessava desenvolupar projectes immobiliaris perquè el préstec hipotecari és el que més vincula el client. El sector de la construcció s’ha alimentat d’aquesta expansió.”

Tanmateix, Antoni Sans constata que la desacceleració del sector immobiliari es comença a notar. “Els grans promotors que sempre tenien endegat un gran nombre d’obres que executaven en paral·lel avui han de realitzar-les una darrere l’altra. El promotor ocasional i oportunista ha anat desapareixent. Les entitats financeres han estat les primeres a frenar l’activitat promotora perquè no volen assumir grans riscos. Ara es construeix de forma més conscient amb una aposta per la qualitat, tenint cura dels materials i dels acabats.”

Les preferències i les tendències de la societat en productes de la construcció són canviants. “Darrerament, tornem a comercialitzar els productes naturals, els revestiments de pedra, la fusta, el fang… Les grans firmes de porcellana i gresos fan imitacions de pedra molt bones. Les qualitats de tots aquests materials són extraordinàries. També treballem amb pedres naturals que portem d’altres països del món, un producte que funciona molt bé perquè hi ha un interès dels clients per utilitzar materials diferents, de qualitat, que no són excessivament cars. Aquest segell diferencial s’uneix a una tendència creixent a utilitzar productes més respectuosos amb el medi ambient. I és que estar al dia és condició indispensable per ser competitiu en aquest sector. En Quim Culubret sempre viatja per tal de descobrir nous productes. Ens hem de diferenciar dels nostres competidors. Quan detectem un producte estranger nou, si convé pactem amb el fabricant per adaptar-lo per al mercat espanyol. Aquest dinamisme és fonamental. Algunes d’aquestes accions, com la comercialització de la pedra, les realitzem amb un grup de compres format per 27 empreses espanyoles, del qual som socis fundadors.”

Culubret, S.L. posa a l’abast dels professionals del sector, com ara arquitectes decoradors o aparelladors, tot allò que necessiten per desenvolupar els seus projectes. “A fi de proporcionar informació detallada, disposem d’una sala per als arquitectes que necessiten dades per incorporar als seus projectes, amb amplis mostraris i un dossier on es recullen els productes més innovadors. En l’actualitat el disseny no és tan car com fa anys. Els particulars no volen els productes clàssics, sinó que busquen quelcom més, i el valor afegit l’aporta el disseny. Hi ha moltes marques entre les quals poden escollir, de màxima qualitat i a preus raonables. Som conscients que el client vol ser ben atès, que se l’entengui, i exigeix un treball eficient i de qualitat, raó per la qual treballem dia a dia per oferir un millor servei amb les últimes novetats i tendències del mercat. Culubret és garantia de qualitat.”