Sr. Joaquín Balasch Andreu
Sr. Joaquín Balasch Andreu
PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

JOAQUÍN BALASCH RISUEÑO, CARLOS IZQUIERDO GARCÍA

LABORATORIOS KIN

Texto del 2006

Tenim un compromís amb la innovació per treure al mercat nous productes que millorin la qualitat de vida de la població.

En un món cada vegada més globalitzat, els canvis i transformacions en l’àmbit de l’empresa són constants i ràpids. Si parlem d’empreses farmacèutiques l’evolució s’accelera, com és el cas de la transformació i projecció de Laboratorios Kin, una empresa farmacèutica catalana nascuda el 1964 que ha crescut gràcies a l’esforç lluitador i constant del seu equip de professionals, que ha sabut actualitzar coneixements i processos i adaptar-se a un sector marcat per la innovació i la recerca científica. Laboratorios Kin és el reflex d’una empresa pionera, innovadora, compromesa amb la millora de productes i il·lusionada per portar els seus projectes endavant amb la mateixa empenta, creativitat, visió de futur i capacitat que durant anys ho va fer el seu fundador, Joaquín Balasch Andreu. És actualment laboratori de referència en comercialització de productes odontològics arreu del món.

Joaquín Balasch Risueño, un dels sis fills de Joaquín Balasch Andreu, advocat de professió, exerceix una tasca de suport i assessorament a l’equip de gestió que porta les regnes de la companyia, en mans de Carlos Izquierdo, home d’empresa i un expert coneixedor del món farmacèutic. Ambdós coincideixen a mostrar la seva satisfacció pel rumb que ha pres l’empresa i que l’està portant a expandir-se per tot el món, una expressió de la seva competitivitat, distribuint uns productes pioners i de la millor qualitat,  resultat d’un esforç d’investigació i desenvolupament permanents. El futur de Laboratorios Kin és plenament optimista, una realitat que fa pensar en les arrels de l’empresa i els seus inicis.

El Laboratori va començar a desenvolupar-se al 1964 de mans d’un home lluitador i especialment enginyós, Joaquín Balasch Andreu: “El pare va ser la quarta generació de Balasch en el món farmacèutic. El meu avi, el meu besavi i el meu rebesavi havien estat farmacèutics. L’avi va fundar als anys 30 el Laboratorio Level, on es va formar el pare. Va ser  Director Tècnic i  va treure al mercat un producte, el Penilevel, penicil·lina en un milió d’unitats, que avui encara s’administra als hospitals. També va tenir la idea d’aportar quelcom més a la societat. Calia diversificar activitats i va decidir fundar Laboratorios Kin que a finals dels anys 60 es va fusionar amb el Laboratori Masdevall. El suport de la meva mare, Rosa María Risueño, va ser fonamental per portar endavant el seu projecte. L’activitat es va centrar en el camp de l’odontologia. Els productes es van donar a conèixer a través de visites als odontòlegs, un sistema de treball revolucionari. El pare va saber veure el món odontològic com un àmbit de gran interès, diferent i que requeria una relació especial amb el laboratori. Així es va crear la primera xarxa comercial exclusivament dedicada a l’odontòleg”, explica Joaquín Balasch.

La creativitat i imaginació de Joaquín Balasch Andreu van ser constants al llarg de la seva trajectòria professional: “El treball de recerca ha donat lloc a productes amb principis actius pioners. Hem anat marcant el ritme, creant productes i, en certa manera, determinant les normes del sector farmacèutic en odontologia a l’Estat espanyol. Si bé Laboratorios Kin desenvolupa raspalls de dents i dentífrics, els productes dirigits a la millora de patologies bucals i el mal alè han tingut un clar protagonisme. La presentació farmacèutica que ens ha donat a conèixer i amb la que som un referent és el col·lutori.”

També duem a terme una acció divulgativa i pedagògica entre la població de com tenir cura de la boca. “Laboratorios Kin junt amb la Generalitat de Catalunya va fer fa uns anys unes campanyes dirigides als nens sobre la fluorització. El FLUOR KIN és el producte que recomanem per la fluorització, mentre que el CARIAX s’orienta a la cura de les genives. La boca és un gran focus d’infeccions, requereix uns tractaments i uns productes farmacèutics adequats i de qualitat. Pretenem crear una cultura de la higiene bucal com a base de la higiene integral de la persona i sense oblidar que la visita a l’odontòleg és imprescindible. Una boca sana evita problemes de salut i despesa sanitària.”

Després de la mort del pare al 1998, calia replantejar el futur del Laboratori. “Portar l’empresa endavant, amb perspectives de futur i una mentalitat moderna, creant un nou equip de gestió i professionalitzant la companyia. El nou Director General, Carlos Izquierdo, havia d’impulsar mesures per fer del Laboratori una companyia moderna i d’última generació. Els canvis no es van fer esperar. Avui som una multinacional amb instruments de treball presents a les companyies més importants del món.”

Explica Carlos Izquierdo que “els productes que sostenien el Laboratori i permetien que fosim un negoci amb futur no han perdut quota de mercat. De fet hem aconseguit tenir un 50 % de la facturació actual amb nous productes, entre ells GINGIKIN o KIN FORTE ENCIAS, corresponents a la Divisió Mèdica, o ORALKIN, de la Divisió OTC. Els productes de nova generació són fruit de l’aposta ferma per l’I+D. Tenim varies patents que portem anys desenvolupant amb universitats espanyoles que han de donar resposta a les necessitats i exigències que apareixen en el món de l’odontologia. Els científics treballen amb nosaltres per treure nous principis actius i millorar els existents.”

Una de les primeres decisions de la remodelada empresa va ser la creació “d’un Consell Assessor extern de científics odontòlegs de prestigi que s’encarrega d’orientar l’empresa sobre quins productes cal investigar.”

Laboratorios Kin és present a 38 països. “La producció bàsica es fa a Catalunya. Produïm 12 milions d’unitats l’any. S’ha construït tota una metodologia sobre la forma de vendre a nivell internacional que ens ha permès accedir a nous mercats amb grans possibilitats.”

Laboratorios Kin s’estructura en tres Divisions, “Mèdica, que conforma la xarxa de més volum de visitadors mèdics odontològics d’Espanya amb productes d’un alt valor afegit; una xarxa que visita les farmàcies impulsant la recomanació dels productes per part d’aquests professionals, i una Divisió Internacional, que coordina els països on venem els nostres productes i que té la missió d’obrir nous mercats.”

Tot i ser una empresa petita en el conjunt del món farmacèutic, Laboratorios Kin lluita per estar al capdavant del seu sector. “S’ha creat una filosofia de continuïtat a través de la il·lusió que ens va transmetre el pare. Som sis german: Ignasi, vinculat al món farmacèutic a través de Laboratorios ERN;  Cristina, Anna i  Natàlia, formen part de Laboratorios Kin. Sonsoles, una altra germana, va morir. Al nostre costat hi ha la segona esposa del pare i important recolçament, Marie-Aleth Foret; la seva família va ser propietària de la Indústria Química Farmacèutica Foret i actualment és un suport innegable dintre del desenvolupament de l’empresa. Tots plegats participem de les idees del pare, compromesos amb la innovació, amb voluntat pionera i sobretot amb valentia i coratge per continuar traient al mercat nous productes que millorin la qualitat de vida de la població.”