Srs. Mas
Srs. Mas
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

JORDI MAS I PUIG, JORDI MAS I CLOTET, MARINA MAS I CLOTET

GRUPMAS CONSTRUCTORS

Texto del 18/05/09

La nostra feina se centra tant en l’obra civil com en l’edificació per als sectors públics i privats: carreteres, urbanitzacions, obres hidràuliques i edificacions industrials i residencials.

El creixement sostingut i rendible tan sols és possible si sabem adaptar-nos a allò que el client i la societat ens demanen a cada moment. Per aquesta raó, ja fa temps que duem a terme diverses accions en pro de la qualitat, les prestacions i el respecte al medi ambient.

El fet que arribin diners als municipis per engegar determinades obres és positiu, però tampoc és una solució definitiva a la crisi.

El constructor Jordi Mas i Puig, en companyia dels seus dos fills i continuadors, en Jordi i la Marina Mas i Clotet, recorda els inicis del seu projecte empresarial: “Vaig començar la meva trajectòria al sector de la construcció l’any 1962, a Manresa, duent a terme obres d’excavació de terrenys a l’entorn comarcal, amb només un tractor, però amb moltes ganes de treballar i gaudint força d’allò que feia. Gràcies a la feina ben feta, el 1971 vaig poder fixar les primeres bases sòlides de l’empresa.”

Dues dècades després, l’any 1991, en Jordi Mas i Puig fundà Exca-J. Mas, S. L., companyia especialitzada en els moviments de terres, i començà a realitzar obra civil a l’àmbit comarcal. “La disponibilitat d’un ampli parc de maquinària propi va facilitar-nos aquest pas. Set anys després, vam iniciar un intens procés de reorganització i de professionalització i ampliàrem el nostre àmbit geogràfic, circumstància que donà un impuls definitiu a la companyia. La nostra feina se centra tant en l’obra civil com en l’edificació per als sectors públics i privats: carreteres, urbanitzacions, obres hidràuliques i edificacions industrials i residencials.”

Destaca la família Mas la diversitat d’organismes públics i privats que han confiat en ells per a la realització de les seves obres. “Treballem amb entitats d’àmbit autonòmic, provincial i local; a tall d’exemple, tenim com a clients nombrosos ajuntaments d’arreu de Catalunya. Fa uns anys vam obrir una delegació a la província de Tarragona i una altra al Maresme, per tal de poder estar a prop d’obres importants que ens hi van adjudicar. Gràcies a la constància i a la feina ben feta, aquestes delegacions han crescut.”

En el camp de la infraestructura civil, Grupmas executa obres d’urbanització, viàries, hidràuliques, d’estructures i d’instal·lacions. “Hem urbanitzat carrers de ciutats, de pobles i de polígons industrials per tot arreu. Cadascuna de les obres té la seva particularitat i, per aquest motiu, s’està en permanent contacte amb el client amb l’objectiu de complir els propòsits marcats en termes de qualitat i en terminis d’execució.”

Igualment, a Grupmas intervenen a l’àmbit privat en la construcció tant de naus industrials com d’habitatges, a més d’altres actuacions diverses. “Disposem d’un equip tècnic que és multidisciplinari, i per tant abasta el més ampli ventall possible d’actuacions en el camp de l’edificació.”

Grupmas també ofereix serveis vinculats al seu sector. “L’orientació al client, lema principal de la nostra empresa, ha motivat que diversos organismes públics i privats ens demanin serveis de conservació, manteniment i reforma de les seves instal·lacions. D’aquesta manera, duem a terme tasques com la conservació i el manteniment de vials, la reparació de carreteres o el manteniment de camins forestals en prevenció d’incendis, per citar uns quants exemples.”

Aquest grup empresarial fa palès el seu compromís amb la societat. “Com a partícips actius de la societat en la qual treballem, assumim plenament les nostres responsabilitats. Entenem que el creixement sostingut i rendible només és possible si sabem adaptar-nos a allò que el client i la societat ens demanen a cada moment. Per aquesta raó, ja fa temps que duem a terme diverses accions en pro de la qualitat, les prestacions i el respecte al medi ambient. En aquesta línia, mantenim una estreta col·laboració amb el nostre Servei de Prevenció Extern. I vetllem perquè la normativa de Prevenció de Riscos Laborals es compleixi estrictament en totes les obres.”

Els representants de Grupmas afirmen que els treballadors són un puntal important dins l’empresa. “Tenim un alt percentatge d’estabilitat dels nostres treballadors, cosa que es deu al fet que els oferim la possibilitat de formar-se i d’avançar en la seva vida professional; una realització personal i una satisfacció que es veuen reflectides en la seva feina.”

Aquesta companyia ha presentat més de 100 sol·licituds de licitació d’obra relacionades amb els ajuts municipals recollits al Plan E del president Zapatero. “Quan ens presentem a la licitació d’una obra, ens adonem que pugnem amb 30 empreses més. El nostre equip ha estat dos mesos estudiant obres i presentant més de 100 sol·licituds. Finalment, ens han adjudicat de l’ordre del 20% dels projectes als quals concursàvem. I hem tingut la sort que hem començat a treballar en municipis on no havíem intervingut mai: Cornellà, Esplugues, Barcelona, Tarragona, Constantí, etc. Els fons provinents de Madrid suposen una bona solució i un benefici per a tothom, ja que fomenten l’activitat empresarial, impulsen l’obra pública i afavoreixen la contractació de les persones en atur. La peculiaritat que presenten aquestes obres és que la dotació econòmica és l’estipulada, per tant les empreses a concurs l’únic que poden oferir són millores al projecte. També està pautat el pagament, que s’ha de fer efectiu, en teoria, a 60 dies. Si tot funciona com cal, serà oli en un llum per a nosaltres.”

A l’hora d’analitzar la davallada econòmica, pare i fills mostren diversos parers. Diu en Jordi Mas i Puig: “Sóc incapaç de predir què passarà d’aquí a dos anys, mai m’havia trobat en una situació similar. El fet que arribin diners als municipis per engegar determinades obres és positiu, però tampoc és una solució definitiva a la crisi.”

Jordi Mas i Clotet afegeix: “I el cert és que no podem viure únicament de l’obra pública. Des d’aquest punt de vista, el futur no es divisa gaire optimista. En aquests moments sembla que s’intenta subsistir com sigui, lluitant diàriament i esperant que les coses millorin i que el món comenci a rutllar novament, per tal que el país torni a pujar al carro de la bonança.”

Marina Mas i Clotet assenyala l’excés d’endeutament com la principal causa de la crisi immobiliària i constructiva. “S’han posat massa diners en circulació, la qual cosa ha permès dur a terme innombrables projectes. El gran problema ha estat que gairebé tothom ha funcionat amb una taxa d’endeutament desproporcionada en relació als recursos propis, fins que ha arribat el moment en què la malaltia s’ha agreujat tant que, inevitablement, ha fet estralls.”

Subratlla en Jordi Mas i Puig la importància de la família en la consecució dels èxits empresarials. “Per poder consolidar-nos com a empresa constructora de referència, ha estat fonamental la col·laboració incondicional de la meva esposa, Marina Clotet, que es dedicava a la facturació en els nostres inicis. També ha estat essencial l’aportació d’en Jordi, amb qui treballo estretament des de l’any 1998 i gràcies a l’impuls del qual s’ha ampliat notablement el marc d’actuació i l’àmbit geogràfic de l’empresa, i de la Marina, que se’n va anar a la Xina, va aprendre idiomes i, en tornar, va unir-se a l’empresa, on s’encarrega dels recursos humans, de la gestió documental dels projectes i del vessant administratiu.”

Grupmas afirma que “malgrat haver crescut notablement com a empresa, sempre hem mantingut vigents els valors positius de l’empresa familiar.”