Text del 2001
Jordi Obiols Ysac representa la continuïtat i l’esperit professional integral d’Assessoria Ysac, empresa familiar creada l’any 1958 pel seu oncle matern, Josep Ysac Vidal, al qual se sentia molt unit: “El meu oncle representava la importància de l’experiència i també la seriositat de tracte. Per prendre decisions se n’anava a passejar i meditava les opcions que podia oferir als seus clients. Eren altres temps i el ritme de feina no tenia res a veure amb el d’ara; nosaltres hem de pensar i reflexionar sobre les possibilitats d’actuació que podem presentar al client mentre dormim.”
Durant aquesta primera etapa, l’empresa es va dedicar a la vessant comptable i fiscal de l’assessorament: “En el període de 1963 a 1977, la tributació empresarial es canalitzava a través de la figura de l’assessor, el qual havia d’assolir una sèrie de tasques. La primera era analitzar i gestionar per a l’exercici següent la quota global de pagament de tot un sector empresarial en una província; després havia de distribuir la quantitat resultant entre tots els empresaris del sector seguint uns paràmetres objectius; finalment calia facilitar a l’Administració els resultats de l’anàlisi i divisió perquè tramités l’impost d’activitats empresarials de l’exercici següent. També els impostos indirectes, com l’ITE, es gestionaven mitjançant la figura de l’assessor i sense tenir en compte la vertadera realitat de l’empresa.”
En Jordi es va incorporar al negoci familiar l’any 1977, quan es vivia un moment especialment important per al sector tributari, ja que s’estava a punt de produir l’última gran reforma fiscal que comportaria, entre d’altres aspectes, la supressió del secret bancari per a les empreses: “Vaig entrar al món laboral en un moment decisiu per a la fiscalitat i vaig viure d’una manera propera totes les reformes posteriors. Vaig començar a treballar al despatx com a aprenent i vaig combinar la feina amb els estudis inicials de peritatge mercantil i, després, amb la carrera de dret.”
L’evolució i el canvi que ha viscut el sector de l’assessorament presenten unes condicions diferents a les grans ciutats respecte de les capitals de província: “Hem de pensar que a Barcelona és més fàcil trobar un gabinet clarament especialitzat, ja que hi poden arribar molts casos d’una determinada mena; treballar a Lleida, en canvi, fa que la demanda del mercat t’obligui a cobrir un ampli ventall de serveis perquè les consultes molt específiques t’arriben més de tant en tant. És per això que estem bastant acostumats a treballar d’una manera generalista i a collaborar amb altres despatxos per a resoldre les consultes més específiques. El nostre àmbit d’actuació depèn de l’expansió del client: si té una àrea d’actuació local, la nostra actuació serà local, i si s’expandeix cap a altres mercats, nosaltres també ho fem.”
Les àrees actuals d’actuació se circumscriuen a l’assessorament jurídic en “dret tributari, mercantil, de societats, de transacció i les actuacions jurídiques en aspectes mercantils i civils. No ens encarreguem d’assumptes penals perquè a Lleida són molt escassos.”
Aquest ampli nombre de serveis comporta “formar-te i reciclar-te constantment per donar un servei acurat als clients.”
També és imprescindible tenir un grup de col·laboradors competents i amb experiència: “Desgraciadament, no ens podem permetre el luxe de contractar professionals sense experiència perquè hem de donar sempre uns coneixements i uns serveis excel·lents als nostres clients. És per això que ara per ara no ens dediquem a les tasques de tipus laboral, perquè no hem trobat la persona adequada que s’ajusti a la nostra manera de fer. Una assessoria petita com Ysac no es pot permetre el luxe de cometre cap mena d’errada. No obstant això, considerem que cal que passin tres anys perquè el professional es formi en la nostra filosofia i s’identifiqui amb la nostra manera d’actuar. Intentem fidelitzar l’equip perquè volem que col·labori amb nosaltres per molts anys. Per això, hi ha la possibilitat que esdevinguin socis de la firma; d’aquesta manera, perceben que no tenen un sostre laboral predefinit.”
El concepte de la fidelització té l’altra vessant en la relació que s’ha d’establir amb els clients: “Pensem que la clau de la durabilitat de la nostra tasca assessora se centra en la confiança i el servei personalitzat. Això implica que, sovint, jo personalment hagi de tractar amb els clients determinats temes, perquè volen que la persona amb màxima responsabilitat al bufet respongui les seves preguntes. Tampoc no hem d’oblidar la importància que la relació qualitat-preu té en la nostra feina, ja que majoritàriament treballem amb petites i mitjanes empreses familiars dedicades al sector del turisme i de la construcció. Els honoraris es basen sempre en les hores de dedicació, i és aquí on trobem una de les nostres tasques més importants actualment: culturitzar l’empresari econòmicament i estratègica perquè les seves consultes siguin més específiques.”
Els clients d’Assessoria Ysac “sempre arriben a nosaltres mitjançant el procediment del boca-orella, és a dir, recomanats per tercers. Són empreses que estan vivint un moment decisiu: generalment, són a punt d’assolir una expansió o un canvi d’estructura molt important.”
El creixement de les empreses és un moment molt dolç, però també molt arriscat i difícil, ja que “solen aparèixer divergències entre els socis. Desgraciadament, acostuma a haver-hi una pugna entre les parts pel control de la situació, ja que, sovint, el creixement comporta el pas d’una fase personalista a una altra de capitalista, on cap dels socis no es podrà fer amb el control de la societat. També influeixen força les persones més properes a les parts perquè es crea un sentiment d’avarícia i de poder molt fort. L’assessor ha de conscienciar els implicats que el més important és la unitat de l’empresa i que han de fer pinya per tal de blindar-la i no mostrar feblesa a altres entitats més grans que poden intentar aprofitar-se de la situació.”
Un altre moment de crisi és la successió en els negocis familiars: “En les empreses mitjanes s’ha de preveure la situació amb molt d’avançament i sempre cal intentar que la gestió recaigui en una sola persona de forma consensuada. També es poden dividir les tasques d’actuació. A més, molt sovint, els descendents només desitgen participar en la gestió des de la perspectiva accionarial perquè tenen altres interessos. No és viable que hi hagi tres punts de vista diferents sobre la gestió en una empresa. S’ha de triar un líder i se l’ha de formar perquè dugui a terme la gestió satisfactòriament i competitiva.”
Aquest procediment es relaciona amb la manera de fer catalana que “des de sempre ha intentat que no es dividís el patrimoni per qüestions hereditàries. Crear societat és l’única manera que les empreses sobrevisquin, i no hem de oblidar que aquesta unitat comporta beneficis generals per a la societat, que sempre ha d’estar per sobre de les persones.”