Sr. Jordi Ripoll i Balagué
Sr. Jordi Ripoll i Balagué
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JORDI RIPOLL I BALAGUÉ

ReactiveTex

Text del 25-02-14

La internacionalització i flexibilitat han estat les claus, per perviure i consolidar-se dins del difícil sector tèxtil espanyol, d’aquesta empresa catalana dedicada als teixits de punt. El seu experimentat gerent reflexiona sobre les causes de la recessió a l’Estat espanyol i els efectes d’aquesta en el sector, mentre considera que el descontentament envers la classe política ha atiat el sentiment independentista emergent d’una gran part dels catalans.

Dissenyadors i comercialitzadors de teixits de punt per a Espanya i Europa

ReactiveTex, fou creada l’any 2008, en plena crisi, amb la vocació de contribuir al manteniment de l’afeblida indústria tèxtil del país; l’entitat s’encarrega de dissenyar, fabricar i comercialitzar teixits de punt, ideats preferentment per a la confecció de moda femenina, destinada a les marques més populars de l’Estat espanyol i d’Europa. Inicialment l’empresa va intentar salvaguardar una factoria de teixits de punt en dificultats derivant-li tota la producció. Desgraciadament, però, aquest primer objectiu no fou possible, i des d’aleshores la fabricació s’ha externalitzat a factories nacionals, un 50%, i cada vegada més a manufactures internacionals de països com l’Índia, la Xina o Turquia. Actualment, s’ha assolit la fita de fer-se un nom i consolidar-se en molt pocs anys com a dissenyadors i comercialitzadors de teixits de punt que serveixen de matèria primera a marques tan consolidades arreu del món com Inditex, Pimkie o Desigual.

Complexitat del procés de creació dels teixits de punt

El nostre procés de manufactura està lligat estretament amb la natura perquè els fils tenen origen animal –la llana de la ovella– o vegetal –cotó–. Aquest material originari es transforma en cons de fil que es tracten i tinten abans de confeccionar-hi un teixit que posteriorment s’estamparà i s’acabarà d’acolorir, de manera que esdevindrà la tela que servirà com a matèria primera per confeccionar peces tèxtils.

Un disseny constant de teixits per satisfer la demanda de les grans cadenes

La indústria tèxtil presenta una estructura jeràrquica i un funcionament piramidal el vèrtex del qual està ocupat per les grans cadenes i marques de moda; les seves decisions provoquen una reacció en cadena en totes les empreses auxiliars i indirectament relacionades que afecta les seves decisions estratègiques i els mètodes de funcionament. Les grans marques, amb cadena d’establiments pròpia, innoven constantment per fidelitzar els compradors. Ja no es tracta de llançar una col·lecció per temporada sinó de disposar-ne de diverses, perquè cada cop que el client entri en una de les seves botigues trobi nous productes que el sedueixin. Això significa que les empreses com la nostra han d’estar dissenyant constantment nous teixits per proveir-los amb el que desitgen, la qual cosa explica que en sis anys hàgim creat prop de 1.500 teixits.

Originalitat, qualitat, competitivitat i servei

Si la nostra empresa ha pogut crear-se i sobreviure en època de recessió ha estat per la confluència de diversos factors. D’una banda, la creativitat i l’originalitat són essencials, però s’han d’ajustar i anticipar a les necessitats del client, i també als dissenys i les tendències del mercat. De l’altra, són imprescindibles la competitivitat de la manufactura i la tasca comercial, és a dir, determinar en quin segment o marca del mercat encaixa millor cadascun dels dissenys. Els nostres trets d’identitat són l’originalitat en els dissenys, la qualitat dels teixits, els preus competitius i la garantia de servei.

Materialitzar les propostes teòriques del client

Som una empresa mitjana que ocupa una dotzena de professionals encarregats de la manipulació, creació i comercialització de teixits de punt exclusivament. Després de dissenyar els teixits i de decidir les tonalitats en funció de les peticions dels clients, els nostres enginyers industrials tèxtils s’encarreguen de materialitzar-los, vencent els obstacles tècnics existents, les propostes teòriques. En aquest sentit, les empreses de moda són conscients que l’originalitat i les senyes d’identitat són cada vegada més importants com a distintiu de marca, per raons comercials. Per això, darrerament, i cada cop més, demanen personalitzar, dins la paleta de colors, el tintat dels teixits. 

Ràpida internacionalització de la companyia

La globalització ha implicat un canvi de paradigma d’evolució ràpida i constant i de internacionalització dels mercats. Tenint en compte la contracció econòmica espanyola, dos anys enrere decidírem d’internacionalitzar-nos, i en aquests moments ja estem presents en 12 països.

Deslocalització obligada per guanyar competitivitat

A ReactiveTex ens vam veure obligats a deslocalitzar bona part dels nostres processos de producció per la simple raó de poder oferir uns preus competitius. Fou una decisió presa a contracor, però imprescindible per mantenir l’empresa. De fet, per assegurar la continuïtat de les indústries tèxtils a Catalunya, reduir costos i esdevenir més competitius, els empresaris del sector hem d’externalitzar i, si escau, deslocalitzar bona part de la nostra producció. Tinguem en compte que el procés de manufactura d’una peça tèxtil és únicament lineal i integral avui dia en els països emergents.

Reduir al màxim les existències

Una de les repercussions de la recessió ha estat el canvi en el tractament de les existències, que s’han hagut de reduir tant com ha estat possible. En el nostre cas, aquesta disminució ha significat primordialment emmagatzemar la matèria primera –el fil–, disposar de teixit sense tintar i agilitar els processos de manufactura per satisfer les comandes concretes en el mínim temps possible.

Noves claus gestores davant la falta de crèdit

La falta de crèdit que pateix el teixit empresarial català, sobretot les petites i mitjanes empreses, n’ha abocat moltes a tancar, i ha provocat una nova metodologia de gestió en què la minimització del passiu, per tal que el fluctuant sigui àgil, i l’autofinançament han esdevingut essencials.

Si volem activar l’economia cal recobrar la confiança

Primer de tot, els grans perjudicats per la recessió han estat els ciutadans, la qual cosa ha provocat una baixada dràstica en les vendes que ha afectat i provocat el tancament o redimensió a la baixa de moltes entitats. I la menor adquisició de béns i serveis s’ha produït no sols en els assalariats del sector privat, que han pogut –i poden– veure perillar el seu lloc de treball, sinó també en els funcionaris, els llocs de feina dels quals són estables. La manipulació, pretesa o no, dels mitjans de comunicació, que han creat una consciència de contracció econòmica molt catastrofista, encara ha agreujat més la situació. En síntesi, durant aquests anys s’ha desenvolupat un canvi de mentalitat generalitzat que ha transformat, per reduir-los substancialment, els hàbits de consum de la població. Si volem activar l’economia cal recobrar la confiança. Si es propicia un clima de seguretat, part de la població, la que no s’ha vist tan afectada per l’atur, tornarà a consumir.

Experiència, flexibilitat i paciència

Els emprenedors ideen i engeguen projectes empresarials que sovint són gestionats per professionals de l’administració empresarial: aquesta és la meva branca d’especialització professional. En la nostra activitat, és essencial disposar d’experiència per poder predir les conseqüències de les teves decisions; de flexibilitat, per adaptar-se ràpidament a les conjuntures i als canvis externs, i de paciència, perquè els projectes empresarials normalment són plantejaments a llarg termini.

La Unió Europea, un projecte molt recent des del punt de vista històric

Sens dubte, com a mínim hi ha dues o tres velocitats de creixement econòmic dins de la Unió Europea. I, de fet, només cal observar superficialment la realitat econòmica espanyola i les diferències notables entre comunitats autònomes per adonar-se d’aquesta situació. La Unió Europea és una institució i un projecte molt recents històricament parlant; des d’aquesta òptica, són comprensibles els passos en fals i les vacil·lacions que es produeixen. Tanmateix, no acabo d’entendre la metodologia massificadora escollida per engegar la unificació. El més assenyat hauria estat constituir un petit i fort nucli de països amb una absoluta harmonització legislativa, fiscal i política. La configuració actual, cada vegada amb més països membres, dificulta l’homologació de normatives i la unificació política perquè resulta difícil conciliar els interessos de tants Estats.

Independència factible, però molt possiblement a llarg termini

En el meu cas concret, m’he anat convertint en defensor de la independència per la falta de comprensió –per no dir la prepotència– amb què actua el Govern central. Tanmateix, sóc realista i sé que poden sorgir entrebancs i decepcions al llarg del procés i que, si s’arriba a materialitzar aquesta aspiració històrica d’una gran part dels catalans, serà a llarg termini. 

Quan hi ha una crisi, sempre hi ha agitació i descontentament socials

Les crisis econòmiques són sempre moments d’agitació i de canvi social, cosa lògica tenint en compte el grau de descontentament de la població. Per aquesta raó, la pau social actual a l’Estat espanyol només s’explica per l’elevada incidència de l’economia submergida. No obstant això, a Catalunya, a la crisi cal afegir la desafecció envers la classe política espanyola, la qual cosa ha revifat o reafirmat el desig d’una gran part dels catalans de viure en un Estat propi. I a aquest propòsit s’han afegit, aprofitant la conjuntura i aspirant a liderar una altra vegada la societat, els partits polítics catalans.