PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

JORDI VALLVERDÚ I MIRÓ CARME MONTSERRAT I PAGÉS

CARME MONTSERRAT ESTÈTICA I WELLNESS

 

Texto del 09-11-2010

Part de la feina d’un esteticista té una important dimensió psicològica. Les clientes volen ser escoltades i també volen escoltar les teves opinions o consells sobre tota mena de temes. I si es crea complicitat, marxen encara més satisfetes.

Les persones que tenen propensió a estar depressives, s’hi inclinen molt menys si dediquen un temps a cuidar el seu cos. Si es veuen sanes i atractives, l’estat d’ànim és més fort i menys propens als alts i baixos.

No sóc partidària de la cirurgia estètica. És una drecera, i la nostra natura no funciona així. La gradualitat és sempre la via correcta.

L’intrusisme professional ha fet molt de mal al nostre sector. Hi ha centres d’estètica que només en tenen el nom.

Carme Montserrat i Pagés i Jordi Vallverdú i Miro són matrimoni i, des del 16 d’abril passat, socis dins l’entitat Carme Montserrat Estètica i Wellness. La senyora Montserrat treballava d’administrativa fins que es posà a treballar en el sector de l’estètica. “No em veia jubilant-me com a administrativa. Havia de fer un salt endavant. L’experiència professional adquirida pel Jordi com a gerent de la Cooperativa de Montblanc, i l’empenta de tots dos, ens decidí a obrir el negoci després d’una etapa formativa a Barcelona. Montblanc ha respost molt bé a les nostres expectatives, perquè els 7.000 habitants que som de la vila de tota la vida fem bastant pinya. No ens podem queixar: treballem tot el dia, de dilluns a dissabte, de 8 del matí a 10 de la nit.”

El secret del seu èxit és el tracte personalitzat. “No treballem a preu fet. Si cal ens estem una hora amb una clienta. Les clientes vénen a veure’ns i desconnecten de tot. És com un esbarjo. Hi ha moltes senyores que simplement necessiten parlar, i si de pas els fan un massatge o els fan les ungles, millor. D’aquí que part de la meva feina tingui una important dimensió psicològica. El factor humà en el món de la estètica és importantíssim. Les clientes volen ser escoltades, però també volen escoltar les meves opinions o consells sobre tota mena de coses, des de les més profundes i íntimes fins a les més banals. I quan s’ha creat complicitat, marxen encara més satisfetes.”

La decoració del centre Carme Montserrat Estètica i Wellness busca crear un ambient de relaxació. “Tenim molt en compte la cromoteràpia, és a dir, crear ambient amb la llum i les olors de les espelmes i els olis essencials purificats, sobretot a la zona de wellness i spa. També tenim unes petites fonts sempre rajant, que per si soles ja relaxen. La nostra clientela no té pressa i nosaltres, tampoc, perquè ens agrada el que fem, és el nostre hobby.”

Un altre element molt important és la música. “Una música relaxant ja fa la meitat de la feina.”

L’oferta de serveis és molt àmplia. “Fem tractaments facials, tractaments corporals, massatges, manicures, pedicures, peelings al jacuzzi… Allò que no sabem fer nosaltres, com la fotodepilació o la micropigmentació, que requereixen especialistes en l’ús de les màquines, tenim professionals que ens ho vénen a fer.”

Tanmateix, el gruix de la feina la fa la senyora Montserrat. “Seria ideal que fóssim dos. Hem mirat d’ampliar el personal, però és difícil trobar gent que tingui la nostra filosofia.”

La gran majoria de clientes de l’entitat “surten anímicament molt millor que no pas entren. Ja només per l’ambientació, se senten menys estressades. Si a més els fem, posem per cas, una esfol·liació i després una hidratació, doncs compteu. Les persones que tenen propensió a estar depressives, s’hi inclinen molt menys si dediquen un temps a cuidar el seu cos. Si es veuen bé i es troben guapes, l’estat d’ànim és més fort i menys propens als alts i baixos.”

Es fa difícil dir amb quina regularitat cal anar a un centre com el de la Carme Montserrat. “Cada persona és un món i cada entorn, també. No és el mateix a Montblanc que a Barcelona, per exemple. També depèn molt dels tractaments. En tractaments corporals, cada mes i mig s’ha de fer manteniment. En tractaments facials el normal és, després d’una higiene facial, fer quatre sessions de xoc, i al cap de quatre mesos, a cada canvi d’estació, una altra higiene. Les ungles, per exemple, és aconsellable fer-se les cada tres setmanes. Els massatges, cada 15 dies. I si s’han de fer una liposucció, han de fer un preoperatori i un postoperatori de drenatges linfàtics. Tot bon cirurgià aconsella als seus pacients un postoperatori esteticista. Aquesta àmplia gamma de serveis fa que algunes clientes, les més habituals, vinguin setmanalment. Tenir una clientela fixa i alhora tenir cada setmana dos o tres clientes noves significa que les coses s’estan fent bé.”

L’apartat dels massatges té molts més secrets que no sembla. “Amb el massatge es busca, sobretot, la relaxació. Un massatge de pindes, que són unes plantes medicinals mesclades amb olis, o un massatge de pedres calentes i fredes, són tan relaxants, que la relaxació del pacient es transmet a la massatgista. Hi ha una connexió.”

La senyora Montserrat, si cal, també elimina contractures. “Però, si són lesions més complicades, recomano un fisioterapeuta, perquè jo no en sóc.”

Les esteticistes cada vegada fan més ús de la medicina estètica, una medicina preventiva enfront la cirurgia estètica. “Normalment, quan una clienta té temptacions d’operar-se, miro de frenar-la, sobretot si és jove. El que no saben és que després de l’operació s’hauran de cuidar tres vegades més que no pas abans, quan els fa mandra fer-ho. Volen prendre una decrera, i això no funciona així. La gradualitat és sempre la via correcta.”

L’edat aconsellable per començar a cuidar-se la pell són els 25 anys. “Amb el pas del temps, la diferència entre les dones que s’han cuidat la cara i les que no acabarà sent abismal. La clau és tenir a prop una bona professional que t’aconselli. I tenir disciplina. Els esteticistes han de dominar tant els aparells tecnològics d’última generació com els cosmètics. I si un no té una bona formació, malament rai. Jo, si dubto d’alguna cosa, no tinc cap problema a trucar l’empresa que m’ha venut la tecnologia. El que no faré mai és treballar si no és sobre segur. Hi ha detalls que evidencien la professionalitat de l’esteticista. Per exemple: les cremes facials no es poden manipular amb els dits. Cal agafar-les amb una espàtula, perquè altrament la substància activa de la crema se’n va en 24 hores. És una de les moltes petites grans coses que cal saber sobre l’ofici, igual que tot tractament facial o corporal ha d’anar acompanyat amb un diagnòstic personalitzat de la pell. Igualment, a l’hora de recomanar una crema, es farà en funció del seu diagnòstic final, perquè no a tothom li va bé la mateixa. Un recurs habitual dels esteticistes és fer fotos de les clientes abans i després dels seus tractaments. Són molts útils per fer-ne el seguiment, i també per protegir-nos, perquè les clientes obliden molt sovint cóm eren abans de passar per les nostres mans.”

A les nostres latituds, la cura pel propi cos encara és veu massa com una frivolitat. “De mica en mica, la societat en general va veient que no és cap frivolitat, ni tampoc és llançar els diners; però els canvis de mentalitat sempre costen, sobretot a llocs com Montblanc, que no són grans ciutats. I també cal dir que l’intrusisme professional ha fet molt de mal al sector. Hi ha centres d’estètica que només en tenen el nom.”

Carme Montserrat és esteticista de formació, però això no vol dir que s’hagi deixat de formar. “Has d’estar sempre al damunt; si no, et quedes endarrerit. La formació no té punt i final. A més, cal ser molt perfeccionista. Si faig unes ungles de gel, i no m’agrada com queden, les torno a fer les vegades que calgui. No deixo marxar una clienta si la feina no m’agrada a mi. Això és així perquè el que faig és totalment vocacional.”