PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

JORGE PERALTA I SILVERA

OSTEÒPATA

Text del 04/05/2010

“L’orto-osteopatia consisteix en la manipulació directa del maluc amb impuls. És una tècnica integral de tot l’organisme, amb la qual intento restaurar l’equilibri del cos, el correcte sosteniment del seu pes, la mobilitat i, en definitiva, el benestar de la persona”

“El desequilibri en el maluc també està associat a una disminució del rec cerebral sanguini i, en conseqüència, al desenvolupament de patologies psíquiques, com són depressions, problemes de memòria o falta de concentració”

“Quasi totes les malalties que tracto es poden resoldre. En cas contrari, els derivo a un neurocirurgià de confiança, que coneix la meva tècnica. D’altra banda, els pacients amb escoliosis de més de vint graus requereixen tractament psicològic complementari”

El cos humà no és aliè a un principi bàsic d’arquitectura: tot edifici ha de tenir un bon fonament. Per a l’osteòpata Jorge Peralta i Silvera, el maluc constitueix la base de la nostra estructura òssia; “és el sosteniment del nostre cos i, si aquest no està equilibrat, acabarem desenvolupant patologies en la nostra columna vertebral, eix neuràlgic de tot el nostre organisme, així com altres desordres, de variada simptomatologia: des de mal d’esquena a dolors articulars en els genolls o les cervicals o, fins i tot, quadres d’esgotament inespecífic, com fibromialgia o fatiga crònica.”

L’originalitat de la tècnica de l’orto-osteopatia, desenvolupada fa més de 20 anys pel mateix Jorge Peralta, rau a considerar, a diferència de la traumatologia convencional, que és el desequilibri en el maluc l’origen de moltes patologies osteo-auriculars, neuromusculars o fins i tot, psicològiques. “El maluc és la base de tots els nostres moviments i l’origen d’un correcte sosteniment. El possible desequilibri i, en definitiva, el incorrecte sosteniment del pes del cos, s’origina en la primera infància, quan el nen es posa de peu i aprèn a caminar. Aquesta desviació pot ser de mil·límetres i pràcticament imperceptible; o de centímetres i, per tant, ja amb una sèrie de patologies derivades.”

La prevenció en els nens és primordial. “És important detectar-ho a temps per tal d’evitar futures malalties i permetre un correcte creixement de les articulacions i la musculatura que subjecta l’estructura òssia.”

Quan un pacient acut a la seva consulta, la mirada d’aquest especialista –titulat ATS i amb una formació mèdica, així com en acupuntura i osteopatia– no se situa en els seus peus. “Quan posem una plantilla en el peu, desequilibrem encara més la nostra estructura, perquè el sosteniment del cos no se situa a la sabata. Quan una persona ha d’adequar-se els baixos del seu pantaló perquè té una cama més llarga que l’altra, hem de centrar la nostra atenció en la probable asimetria del maluc.”

Fa més de dues dècades que aquest professional ha posat en pràctica aquesta tècnica pròpia. “L’orto-osteopatia consisteix en la manipulació directa del maluc amb impuls. És una tècnica global, integral de tot l’organisme, basada en el maluc com a peça fonamental.”

Pel seu Centre d’Orto-osteopatia Nàpols, ubicat a Barcelona, ja han passat prop de 20.000 pacients, procedents de Catalunya, així com de la resta d’Espanya i d’altres països, com Portugal o França. No és la publicitat la que atreu aquestes persones, sinó el boca a orella. “No sóc partidari d’anunciar el meu centre, perquè la meva motivació no és econòmica sinó de salut. Amb l’orto-osteopatia intento restaurar l’equilibri del cos, el correcte sosteniment del seu pes, la mobilitat i, en definitiva, el benestar de la persona.”

És habitual que al seu despatx acudeixin persones que ja estan cansades de peregrinar per altres consultes mèdiques halopàtiques i de prendre antiinflamatoris sense trobar una solució per als seus dolors. “Hi ha molts casos de persones joves amb hèrnies discals, problemes cervicals i lumbars, tot i que també atenc molta gent gran.”

Les persones d’edat avançada “són molt comprensives i saben que no vénen per curar-se, però que sí poden trobar un alleujament en els seus dolors i una millora de la seva mobilitat. Sol ser gent activa, a la qual li agrada caminar i que no se sent bé si ha d’aturar el seu passeig cada dos metres per descansar.”

Pel que fa als pacients més joves, la majoria aconsegueixen correccions d’un 80% en el desequilibri del maluc. “A molts ja se’ls hi dormen els dits de les mans, perden força en els braços, poden arribar a tenir mals de cap intensos. El desequilibri en el maluc també es tradueix en una postura incorrecta de la columna vertebral i, en última instància, pot estar associat a una disminució del rec cerebral sanguini i, en conseqüència, al desenvolupament de patologies psíquiques, com són depressions, problemes de memòria, falta de concentració. Es tracta d’un procés degeneratiu que va augmentant i es va intensificant amb els anys.”

En aquests casos, el gimnàs no sol ser una solució vàlida. “Si l’estructura òssia no està corregida, els lligaments, les articulacions i els músculs no treballen de manera adequada. Aquest sobreesforç pot provocar una hipertròfia d’un costat i una distròfia muscular de l’altre.”

El senyor Peralta basa el seu tractament en dues sessions. La primera comprèn la exploració física del pacient i l’observació de la seva estructura i mobilitat reduïda. “Li faig una història clínica complerta i després, observo les proves d’imatge. Els explico detalladament què tenen i on és el seu problema. Aleshores procedim a corregir la desviació del seu maluc en un 80% o un 90%.”

Arran d’aquesta primera correcció del maluc, la columna guanya en mobilitat i, per tant, l’estructura òssia i muscular recupera elasticitat i funcionalitat. “També es produeix l’alliberament neurològic de la medul·la espinal, el rec cerebral augmenta i això fa que les funcions orgàniques, musculars i cerebrals es normalitzin i s’equilibrin. Tot això confereix un major benestar emocional.”

Dues setmanes després, el pacient torna a la consulta. “La millora física i emocional ja és notable i el pacient t’ho confirma. Durant aquesta segona sessió acabem de corregir el maluc. No és ciència ficció: l’orto-osteopatia es pura fisiologia. Malauradament, en aquest país encara no es coneix prou aquesta tècnica. I el desconeixement provoca rebuig. És una llàstima, perquè penso que la traumatologia, l’osteopatia i l’orto-osteopatia podrien ser disciplines complementàries.”

Cada pacient que acut a la seva consulta “és diferent i té un quadre clínic únic. El cos de cada persona m’ofereix una resistència particular i haig d’adaptar-m’hi per tal de poder practicar la correcció, basada en una manipulació directa amb impuls.”

Les embarassades o les dones que acaben de parir també poden trobar una solució a la típica afecció del nervi ciàtic, “produïda pel desplaçament del sacro-coxis , que provoca un pinçament del nervi. Aquest problema també es pot corregir.”

El desenvolupament d’aquesta especialitat ha estat constant i continu. “L’he anat perfeccionant amb els anys. Quan em vaig formar com a acupuntor i com a osteòpata vaig veure que només limitava les meves actuacions al tractament del dolor i això no em satisfeia. Amb l’orto-osteopatia podia anar més enllà; restituint l’equilibri del maluc podia arribar a curar certes patologies o a limitar el seu avenç. Quasi totes les malalties que tracto es poden resoldre. En cas contrari, els derivo a un neurocirurgià de confiança i que coneix la meva tècnica. D’altra banda, els pacients amb escoliosis de més de vint graus requereixen tractament psicològic complementari. Així doncs, després de practicar la correcció necessària els derivo, igualment, a un psicòleg.”

El centre que dirigeix el senyor Jorge Peralta també compta amb un anestesista “per a aquells casos que ho requereixin.»