PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

JOSÉ ANTONIO, GABRIEL, ALEJANDRO I ENRIQUE SANZ CUBERO

CODESOL

Texto del 26/10/09

“El pare, José Sanz Rodríguez, sempre anava un pas per davant; fou un home tenaç i constant, una persona clarivident”

“Si només saps robòtica no soldaràs bé; si saps soldar però no coneixes l’automatització, no faràs moure la màquina. És la suma de l’acte de soldar i la robòtica allò que permet optimitzar ambdós processos”

“Disposem d’una escola de soldadura pròpia, on formem els distribuïdors; és més una inversió que una despesa, ja que l’evolució de les noves tecnologies és contínua, i cal estar al dia”

“El que ara fa falta és apostar per la formació i la R+D+I; dues mesures que permetran reinserir laboralment les persones que es troben en situació d’atur i proporcionar un suport ferm a totes les empreses”

Codesol, empresa especialitzada en soldadura i fundada l’any 1979 per José Sanz Rodríguez, és ara dirigida pels seus quatre fills, Gabriel, Alejandro, Enrique i José Antonio Sanz Cubero. “Som un gran equip, estem al peu del canó cada dia, per això resistim. Com deia el nostre pare, la unió fa la força.”

José Sanz Rodríguez començà a treballar com a soldador, i va crear posteriorment una societat dedicada a la venda i distribució de maquinària de soldadura. “En vida del pare tots quatre treballàvem al seu costat. Començàrem compaginant estudis i feina, des dels 16 anys. Malauradament, ens va deixar el 2006. Amb només set anys feia de pastor a Conca, on va néixer. De ben jovenet, va venir a Barcelona, i de seguida començà a treballar a l’obra fent d’ajudant de soldador. A l’hora de l’esmorzar, d’amagat, practicava la soldadura. Tant li agradava que, quan va anar a fer el servei militar, n’era pràcticament l’encarregat. En tornar seguí fent la mateixa tasca i després va treballar com a comercial en una empresa francesa, venent soldadura; anava amb les màquines i feia les demostracions. El pare era el prototip de comercial ideal, la persona que porta la màquina en una furgoneta, la mostra al client i li explica el seu funcionament; i, si cal, li fa in situ les pràctiques que ho il·lustrin. Sempre anava un pas per davant, fou un home tenaç i constant, una persona clarivident. El seu gran encert a fi que l’empresa funcionés fou l’habilitat de saber delegar les funcions en les quals cadascú s’hi trobava a gust. Segurament temia els nostres errors i patia per dins, però ens deixava lliures, perquè sabia que l’única forma d’aprendre era equivocant-se. Tot i que alguns estàvem ocupats en altres tasques, va tenir la força d’unir-nos perquè ens dediquéssim exclusivament a la soldadura.”

Tots quatre germans van començar des de baix, fent d’aprenents en diferents càrrecs, fins que cadascú es va refermar on es trobava més a gust. Ara, en Gabriel és el director comercial. “Primer feia tasques diverses, però, quan el pare va adonar-se de les meves aptituds per a la venda, em va comprar un vestit i em va dir que sortís al carrer a vendre; d’això fa dues dècades.”

L’Alejandro ocupa la gerència. “Fins als 20 anys, em dedicava a l’esport. Els caps de setmana anava amb els meus germans a l’empresa i, a les tardes, els ajudava al magatzem, fins que el desencís del món esportiu m’inclinà cap a la logística. Després vaig entrar al Departament de Comptabilitat. Com que m’agradava força la gestió, van anant assignant-me aquesta tasca.”

Pel que fa al José Antonio, “vaig començar reparant les màquines de soldar. Després, vam establir una delegació a Madrid, i en ser el més gran, em va tocar anar-hi. Allí vaig començar a fer tasques comercials. El 1992 decidírem replegar-nos i tornar a Barcelona, on vaig continuar la feina comercial. Posteriorment, ens vam veure amb la necessitat de millorar el servei tècnic i l’automatització, i, com que algú havia de dedicar-s’hi, un cop adientment format en robòtica, vaig assumir aquest lloc. Vam refer el servei tècnic i vam començar a distribuir alguna automatització estrangera. Això ens suggerí la idea d’automatitzar nosaltres mateixos i combinar el servei tècnic amb el disseny i la fabricació d’automatitzacions de soldadura. I, fins ara, la meva missió consisteix a estudiar què es pot automatitzar i com, per fer més rendible la fabricació.”

En darrer lloc, l’Enrique és el cap de muntatge. “Tot i que qualsevol de nosaltres és capaç de soldar amb certa destresa, m’hi he especialitzat una mica més. Tot treballant un temps fora, m’he format com a soldador. En el moment de reunir-nos a Barcelona, vaig ajudar José Antonio en l’automatització, per tirar endavant aquesta secció i posar els equips en marxa en els locals dels clients. Vaig ser delegat a Lleida, on també vaig fer de tècnic comercial. Fou una època molt bona per poder aprendre la psicologia de la venda i la comercialització d’aquest tipus de producte.”

Amb una plantilla de 48 persones, Codesol es presenta com a líder a Espanya en l’àmbit de les solucions tècniques de soldadura. “Fabriquem la solució tècnica per al client, l’automatisme de soldadura, l’aplicació. No venem un robot, sinó un material dipositat; això vol dir que, si un client necessita soldar un cotxe, li donem la solució, perquè al final el cotxe estigui ben soldat. Al cap i a la fi és com fer un vestit a mida. Si només saps robòtica no soldaràs bé; si saps soldar però no coneixes l’automatització, no faràs moure la màquina. És la suma d’assimilar l’acte de soldar i la robòtica, la conjunció dels coneixements que hem anat adquirint al llarg dels anys, allò que permet optimitzar ambdós processos.”

Nombroses són les delegacions, els distribuïdors i els clients de Codesol. “Tenim l’oficina central a Barcelona i diversos punts on estem de manera directa amb magatzem propi, com Logroño, Murcia, Madrid i Lleida. Hi som amb distribuïdors a Andalucía, Ciudad Real, Alacant, Mallorca, València, Girona, Zagaroza i A Corunya. Amb aquesta xarxa prestem servei a quasi 1.600 clients repartits per tot Espanya. De fet, un dels nostres millors comercials s’estén per tot el país, i és el mateix client, qui sovint ven la instal·lació als possibles interessats.”

Els germans Sanz Cubero consideren la formació una activitat de vital importància a l’empresa. “Tenim la nostra pròpia escola de soldadura, on es formen tots els distribuïdors. Disposem d’una zona teòrica i una altra de pràctiques. És més una inversió que una despesa, ja que l’evolució de les noves tecnologies aplicades a les soldadures és contínua, cada any surten novetats i avenços. Conformem una plantilla jove, dinàmica i responsable, inclosa en tots els nostres sistemes de formació i professionalització. Per la voluntat de millorar contínuament, ja fa 5 anys que disposem del certificat ISO 9001:2008 per TÜV, en l’aplicació de distribució i subministrament d’equips consumibles de soldadura, disseny i fabricació, i, fins i tot, del servei tècnic. Aquesta certificació per a nosaltres no és una simple burocràcia; ben aplicada, esdevé una millora contínua de tots els processos, en la qual participen des del principi tots els departaments de l’empresa.”

En aquest sentit, també és molt important la col·laboració dels proveïdors, “amb alguns dels quals treballem des de fa 30 anys i desenvolupem conjuntament nous productes.”

Quant a les actuacions implementades pel Govern per afrontar la crisi, el Plan E els sembla una mesura insuficient i sense futur. “Ara no podem mirar enrere per veure quin ha estat el nostre error, però creiem que allò que de debò fa falta és apostar per la formació i la R+D+I; dues mesures essencials que permetran tant la reinserció laboral de les persones que es troben en situació d’atur com proporcionar un suport ferm a totes les empreses, no només a les de nova creació, sinó també a les que ens esforcem per mantenir-nos i que podem aportar un coneixement de mercat millor i més ampli.”