Text del 2006
Les indústries farmacèutiques han salvat milions de vides.
.
Descobrir, desenvolupar i comercialitzar productes innovadors per alleugerir malalties i millorar la qualitat de vida de les persones s’erigeixen com els objectius principals de la transnacional suïssa Novartis. Aquest gegant farmacèutic treballa en diferents àmbits, però els seus pilars principals són els medicaments per a patologies cardiovasculars, una moderna cartera de productes per lluitar contra el càncer i fàrmacs que no necessiten recepta mèdica. José Luis Faura, responsable de la direcció tècnica de Novartis a Espanya, reconeix el valuós paper que l’empresa ha dut a terme al llarg de la història i li vaticina un futur encara més esperançador. José Luis Faura és farmacèutic i un expert en el seu àmbit, en el qual porta més de trenta anys treballant. “De jove volia estudiar arquitectura, però, mig per casualitat, perquè m’agradaven les ciències i perquè tenia un avi farmacèutic, vaig acabar estudiant farmàcia. Van ser uns passos ben diferents de la meva família, molt relacionada amb el món del dret. De fet, tinc tres germans advocats. Sempre vaig ser conscient que una vegada llicenciat havia de continuar la formació. I així ho he anat fent, amb diversos cursos: d’estabilitat de medicaments, de control microbiològic de medicaments, de microbiologia clínica, d’estudis estadístics i bioestadística, de tecnologia de l’aerosol, de processos d’esterilització… Una vegada acabes la carrera i accedeixes a la indústria farmacèutica cal molta formació de postgrau per entendre les noves tecnologies i la seva implantació. Per això vaig realitzar estudis com direcció de la producció a l’EAE, direcció d’empresa a ESADE o els Executive Forum a la Universitat de Harvard a Boston.”
L’assoliment d’una bona formació té molt a veure amb la pràctica empresarial. “Acabada la carrera vaig entrar a Ferrer Internacional, on vaig adquirir molts coneixements. Van ser quinze treballant en una gran empresa de la qual tinc un record entranyable.”
Després va entrar a treballar a Sandoz. En aquells anys encara no havia tingut lloc la fusió d’aquesta empresa suïssa amb Ciba que va donar lloc a l’actual Novartis. El Sr. Faura ens n’explica la història: “Novartis és la fusió de dues companyies suïsses que estaven establertes a Basilea: Sandoz, nascuda el 1886, i Ciba, creada el 1859. Aquesta última, a la dècada del setanta, s’havia fusionat amb Geigy, fundada el 1757. El 1996 es va anunciar la fusió de Ciba i Sandoz, fet que va conformar la companyia farmacèutica més gran del món”
A Espanya la fusió va ser efectiva l’1 de gener del 1997. Novartis és una de les empreses líders mundials en farmàcia, consumer health i genèrics. Té la seu central a Basilea i està present a més de 140 països. “A Catalunya té una història gairebé centenària: Ciba va obrir la primera oficina de representació a Barcelona el 1917, Sandoz va entrar-hi el 1924 i Geigy va fer les primeres operacions a Espanya el 1941.”
Novartis ha estat la primera multinacional a Espanya a aconseguir la certificació segons la norma d’Empresa SGE21 de Forètica en Gestió Ètica. Al setembre del 2005 l’ha renovat, aportant noves i nombroses evidències (procediments, registres i documents formals) que compleix els valors implícits en cadascuna de les àrees auditades. El treball de José Luis Faura en la producció i la investigació galènica l’ha portat fins a la direcció tècnica de Novartis a Espanya. “Els darrers trenta anys hi ha hagut canvis molt importants en el nostre sector. Ens hem hagut d’adaptar a noves formes de treball condicionades per aquests canvis i pel procés de globalització.”
Una línia d’acció bàsica és la recerca, la qual José Luis Faura toca molt de prop. “Avui en dia la investigació és molt específica. Hi ha personal d’investigació que només coneix una àrea d’estudi, per això és necessària l’existència de coordinadors d’àrees i de projectes d’investigació. El món de la recerca creix en complexitat pel fet que les investigacions van més enllà d’un laboratori establint convenis de cooperació amb altres entitats. A Espanya, Novartis inverteix molt en investigació clínica i en la realització d’assajos. En l’actualitat es realitzen join ventures amb altres indústries farmacèutiques i, a més, també duem a terme manufactura per a tercers.”
Les novetats més destacades de Novartis són un fàrmac dirigit als pacients amb diabetis de tipus 2 i un hipertensiu inhibidor de la renina. “A més hi ha setanta-cinc components en desenvolupament, dels quals molts estan en fase avançada. Aquest és el futur, no deixar d’innovar i investigar.”
Quan la investigació científica de la molècula s’acaba comença la galènica, que acabarà concretant-se en un producte. “Després ve la segona interacció, fer que aquest producte passi a produir-se i comercialitzar-se a escala industrial. La tasca del director tècnic es mou en aquests tres àmbits, investigació molecular, galènica i producció. És fonamental la planta d’optimització de fórmules per entrar a producció i un departament de garantia de qualitat, part essencial des de la nostra perspectiva, que implica que la qualitat es dissenya des d’un bon començament per garantir que el procés s’ha fet adequadament. Després només s’ha de controlar que s’ajusti al disseny.”
Però hi ha molts altres departaments de vital importància en el procés de creació del fàrmac: “El d’enginyeria, que dóna suport a la infraestructura de l’edifici i les màquines. Un departament de seguretat, ecologia i higiene en el treball, obligatori a l’empresa. Un de recursos humans i un altre que ajuda a producció a buscar proveïdors. I el departament d’informàtica, peça vital d’una empresa on tots els professionals treballen amb sistemes informatitzats.”
Una realitat indissociable de l’empresa és la capacitat d’innovació: “La planta de Barberà del Vallès ha d’estar permanentment innovant. Ser els primers a proposar novetats i innovacions dóna molt de prestigi. Entre altres, vam ser pioners en el desenvolupament d’un programa per manejar la complexitat. Ara s’està desenvolupant un projecte molt interessant amb l’FDA nord-americana per a l’anàlisi on line que incrementa la seguretat dels medicaments. Totes les innovacions s’acaben compartint amb les altres factories del grup.”
Però quina atenció presten les indústries farmacèutiques als problemes d’obtenció de fàrmacs al Tercer Món? “Les indústries farmacèutiques han guanyat diners gràcies a la comercialització de medicaments, però també n’han invertit molts en nous fàrmacs i han salvat milions de vides. I això la societat no ho reconeix perquè la mateixa indústria farmacèutica no ho ha sabut fer entendre. Entre les moltes iniciatives que porta a terme Novartis destaquen la implicació en la lluita contra la malària, la lepra i la tuberculosi mitjançant acords amb l’OMS. En el recentment creat Centre d’Investigació de Malalties Tropicals, a Singapur, estudiem les malalties infeccioses endèmiques d’alta incidència i mortalitat en països del Tercer Món.”
Una acció modèlica d’una empresa i d’uns professionals compromesos amb la salut de la població mundial.