Sr. MARTINEZ ZAPLANA
Sr. MARTINEZ ZAPLANA
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JOSEP ANTONI MARTÍNEZ ZAPLANA

CONTRACTA

Text del 2007

La rehabilitació és un aspecte clau de l’arquitectura actual

.

És patent que moltes vegades el patrimoni arquitectònic es troba malmès pel pas dels anys i dels segles. La destrucció accidental o provocada, la manca de manteniment, el mal ús… poden degradar-lo. Les generacions presents tenim el deure de tenir cura del nostre patrimoni històric. La restauració, la rehabilitació i la consolidació són accions imprescindibles per garantir-ne el manteniment i la perdurabilitat. Josep Antoni Martínez Zaplana és el fundador de Contracta, empresa dedicada a la rehabilitació integral d’edificis. La seva trajectòria en el camp de la construcció i la promoció immobiliària s’uneixen a la seva voluntat per treballar en la renovació dels edificis antics. “La rehabilitació és un aspecte clau de l’arquitectura actual. A Catalunya en som grans mestres i n’hem donat mostres evidents amb les rehabilitacions que s’han dut a terme els darrers anys al conjunt de la ciutat de Barcelona. La presa de consciència per part de les administracions de la necessitat de recuperar el nostre patrimoni i d’assegurar-ne el futur també s’ha deixat sentir més enllà de la capital catalana, i avui viles i pobles catalans es responsabilitzen de la rehabilitació dels seus edificis.”

La bonança econòmica dels darrers anys ha fet possible el creixement immobiliari. “El diner és la clau de volta d’aquesta efervescència compradora i constructora. La possibilitat d’adquirir diner a través de crèdits tous ha estat fonamental en aquest procés. El 1993, en plena crisi postolímpica, vaig crear la meva empresa, i des d’aleshores no hem parat de treballar perquè la societat ha pogut comprar. La recent pujada dels tipus d’interès, però, ha fet que la gent hagi posat fre a l’impuls comprador.”

L’obra pública ha estat un dels grans motors de creixement. “Els diners que constructors i promotors hem rebut de les entitats públiques han creat sobrants a les nostres empreses que s’han tornat a reinvertir en el sòl, i així hem pogut fer que patrimonialment avui tothom tingui un habitatge. Malauradament, hi ha hagut qui ha especulat. No ho ha fet qui creava i manufacturava habitatge, sinó qui creava i manipulava el sòl.”

I és que en el sector de la promoció immobiliària hi ha nouvinguts que han perjudicat greument el col·lectiu professional: “Són gent que ha sortit d’altres sectors industrials rebotada i empesa pel diner fàcil. Hi ha passavolants que guanyen molts diners, a vegades diner negre, sense arriscar i sense que els importi la gent implicada.”

Contracta treballa en la rehabilitació integral d’edificis tenint com a objectiu principal la qualitat en el treball i la responsabilitat en l’aplicació de noves tècniques i nous materials. “Aquests són aspectes fonamentals per poder actuar en la reparació d’estructures i la renovació d’immobles. Disposem de la classificació de contractista per a la licitació d’obres en concursos concedida per l’Administració d’Entitats Públiques i figurem en els llistats de reparació i rehabilitació del CTR (Centre Tecnològic de la Rehabilitació de la Generalitat de Catalunya). Comptem amb un equip tècnic associat que col·labora estretament en l’execució i el control de les obres. Els professionals que treballen amb nosaltres són especialistes d’alt nivell en la rehabilitació estructural d’edificis. Així mateix, hem creat microempreses dirigides per treballadors, que en són administradors solidaris, les quals s’erigeixen com a una forma de motivació i de creixement personal per a ells.”

Cada vegada és més difícil crear equips humans professionals de paletes, electricistes o pintors. “Per això, hem anat formant les persones del nostre equip per tal que siguin expertes en l’aplicació de productes de nova tecnologia. Gràcies a aquest gran equip humà podem sentir-nos satisfets amb els nostres treballs. El constructor-promotor sempre s’enorgulleix del que ha fet, perquè sap que aquell producte perviurà en el temps. Porto 25 anys en aquest sector i l’estimo perquè el visc. Quan passejo pels carrers de pobles i ciutats aixeco la vista i llegeixo en cada edifici una història, la de la seva construcció, la de tantes vides vinculades…”

Contracta, com a enginyeria de construcció, coneix a bastament la reparació d’estructures, aspecte essencial dins de la rehabilitació. “Hi ha edificacions que presenten greus patologies que requereixen una reparació estructural. En aquests casos, treballem per a l’Administració pública i donem servei als receptors de subvencions per a la rehabilitació, per exemple a comunitats de propietaris, però també a propietaris únics d’edificis, promotors i administradors de finques. Fem rehabilitació d’edificis per vendre’ls després. Entre les nostres actuacions destaquen les realitzades a la plaça de braus de Las Arenas i a la Fundació Joan Miró, la restauració de l’Ajuntament de Badalona i la de molts edificis a barris com el Turó de la Peira o el Raval.”

A més, Contracta ofereix assessorament tècnic pel que fa a solucions constructives i de reparació estructural, i també realitza obra nova. La rehabilitació de l’estructura, la façana i la pell de l’edifici són a grans trets les àrees principals en les quals actua Contracta, un tipus d’actuació que és recent “si es té en compte que 30 anys enrere a l’escola d’arquitectura s’ensenyava a fer coses noves tapant les existents. Les grans obres arquitectòniques modernistes del passeig de Gràcia de Barcelona havien estat tapades per arquitectes dels anys 60 i 70. Als 90 comencem a descobrir la Barcelona construïda i se n’inicia la rehabilitació. Llavors, la problemàtica de l’aluminosi al barri del Turó de la Peira ens va fer adonar que calia accelerar el procés. Eren anys en què els partidaris de la rehabilitació vam lluitar per aconseguir la confiança d’administracions i societat. La clau va ser l’impuls de l’Administració pública, primer motor de rehabilitació, a través de les subvencions per dur a terme les obres. D’altra banda, també hem participat en l’esponjament de zones de Barcelona en una doble tasca arquitectònica i també social.”

Josep Antoni Martínez Zaplana és una persona propera a la realitat social. A través de la fundació que ell mateix ha creat, Fundació Vidar, ha donat resposta a una problemàtica greu entre els discapacitats psíquics, la falta de llars i de residències. “Aquesta inquietud em va portar a capitalitzar un projecte amb els diners aportats per 12 famílies, fent una residència per a 25 usuaris. El manteniment de l’edifici el va assumir la Conselleria de Benestar i Família. Vaig aportat tots els meus coneixements de tots aquests anys com a constructor i promotor per poder fer aquesta feina.”

Aquest apassionat de la construcció i la rehabilitació destaca el suport que rep de la seva esposa, Beatriu, mestra i logopeda, i de les seves tres filles, per portar endavant el seu projecte. Avui Catalunya comença a donar mostres d’interès pel patrimoni arquitectònic històric, massa vegades abandonat i mancat de promoció, per fer-lo reviure i ser font de coneixement, estudi i gaudi per a les generacions futures.