Text del 2007
La gent necessita comptar amb l’ajut de persones qualificades que l’assessorin i l’ajudin a tirar endavant el complex procés que suposa la compra d’un habitatge.
Josep Marfull Gállego és conseller delegat de l’empresa Sasi. Recentment s’ha associat amb el fundador i actual president de la prestigiosa immobiliària, el senyor Fausto Serén García, del qual parla amb admiració: “És una persona plena de força i vigor. Fausto Serén va venir des de Galícia a Catalunya, on aviat es va adonar que hi havia un segment de mercat buit, l’assessorament en la compra i la venda d’habitatges. La seva intuïció el va dur a fundar Sasi l’any 1982 i a aplicar a Barcelona un model d’immobiliària que, posteriorment, altres empreses van implantar a la resta de l’Estat espanyol. Durant 25 anys, gràcies al rigor de la seva tasca, a l’experiència acumulada i a la confiança generada per una feina ben feta, Sasi ha esdevingut la companyia líder del mercat immobiliari de Barcelona.”
Els dos socis formen un tàndem altament complementari. “Fausto Serén posseeix una clara visió orientada cap al client. Jo tinc una formació financera, més analítica, però també amb una percepció semblant. A causa de la complexitat de les operacions i del volum de negoci, el sector immobiliari manté un estret lligam amb el món financer, i aquesta és la raó que em va empènyer a incorporar-m’hi. He d’aclarir, però, que vaig prendre aquesta decisió, no per entrar al sector immobiliari en general, sinó a Sasi en particular, perquè és una empresa amb un estil d’acord amb el meu tarannà.”
Sasi es defineix com una empresa amb vocació d’atendre les necessitats d’habitatge a l’àmbit familiar. “El nostre mercat se centra essencialment en el terreny dels clients particulars. Treballem amb l’objectiu de fer realitat les il·lusions de les famílies i amb el desig de cobrir les seves necessitats d’habitatge. La gent necessita comptar amb l’ajut de persones qualificades que l’assessorin i l’ajudin a tirar endavant el complex procés que suposa la compra d’un habitatge. Amb aquest propòsit, Sasi té una oficina pròpia a Barcelona, on treballen 40 persones, 25 de les quals són comercials. A part, compta amb una xarxa en expansió, amb més de 30 franquícies distribuïdes per diferents poblacions de Catalunya i de Galícia, amb un total de 300 empleats.”
Als candidats a optar a una franquícia, Sasi els demana aptitud i ganes de desenvolupar un projecte empresarial determinat. “Amb aquesta premissa, formem les persones que volen treballar-hi i les recolzem en els aspectes tecnològics, jurídics i informàtics, posant tot el nostre know how al seu servei. Es tracta d’un model genuí, que facilita treballar amb nosaltres, ja que intentem combinar l’autonomia i la capacitat de gestió dels franquiciats com a empresaris amb l’ajuda que necessiten en cada moment.”
Aquest model de franquícia ofereix avantatges a tothom: “El gran beneficiat és el client, perquè qui vol vendre el seu habitatge disposa de més professionals al seu servei per ajudar-lo. A més, Sasi li ofereix la possibilitat de comprar-l’hi al comptat. Qui vol comprar té més punts d’atenció amb la mateixa manera de treballar, i més producte per escollir. Pel que fa al nostre soci al territori, també hi guanya, perquè amb uns costos notablement reduïts obté un servei que li permet gaudir d’un factor diferencial davant dels seus competidors. I, a nosaltres, ens permet posicionar-nos en llocs molts diversos.”
L’experiència adquirida per Sasi al llarg de molts anys li ha permès estendre la línia de negoci fins a abastar tot el procés empresarial del sector immobiliari. “Vam començar a treballar en el sector per la punta final, les vendes, on hi ha la màxima informació del mercat, on s’entén què vol el client. Hem aprofitat aquest coneixement i l’hem integrat per obrir nous horitzons i abastar tota la cadena, des de la construcció i la promoció fins a la gestió del sòl i la rehabilitació.”
Pel que fa a la rehabilitació, Barcelona és una ciutat molt interessant urbanísticament. “Per això hem de conservar-la, de manera que els edificis o els habitatges s’adeqüin a les noves necessitats dels clients.”
Darrerament, el sector immobiliari ha experimentat importants canvis. “Hem deixat enrere uns anys caracteritzats per l’existència d’una forta demanda, gràcies a la qual qualsevol oferta era ràpidament absorbida. Aquesta tendència s’ha capgirat de tal manera que ara, amb un mercat en procés de contracció, els agents immobiliaris hauran de treballar de valent per vendre. Això suposa una dificultat i un repte, ja que en aquest entorn serà on destacaran els veritables professionals.”
Amb tot, el senyor Marfull creu que el sector immobiliari continuarà creixent, tot i que ho farà més moderadament. “L’anomenada bombolla immobiliària, en el fons, ha estat produïda, bàsicament, per una alta demanda d’inversió. Aquest tipus de demanda s’ha estroncat i apunta cap a una desacceleració. Per contra, la demanda estable a Catalunya, com és la de consum, pròpia de les persones que compren un habitatge per viure-hi, continuarà existint, perquè, al cap i a la fi, tothom necessita una llar. Conseqüentment, el sector continuarà creixent, però ho farà a un ritme més moderat. El nostre país gaudeix d’una gran qualitat de vida i molts atractius per assegurar una evolució positiva del sector.”
El senyor Marfull apunta algunes de les claus de l’èxit a l’hora de vendre un habitatge. “L’adquisició d’un immoble implica unes gestions i unes despeses, les quals han de ser assumibles per la família compradora. Per obtenir bons resultats, hem de saber orientar la gent adequadament, perquè sigui realista i no es faci expectatives inabastables. També és important representar els clients davant l’entitat financera pel que fa a la tramitació del préstec hipotecari, i aconsellar-los sobre la tipologia de producte i de finançament més convenient. L’ajut extern cada vegada serà més necessari, perquè tot i que ha augmentat la cultura financera de la gent, paral·lelament també ha crescut la seva ocupació i la realitat és que cada cop queda menys temps per dedicar-lo a buscar un habitatge i gestionar-ne la compra.”
Sasi ha estat la primera gran immobiliària que ha aconseguit certificar la qualitat de la seva gestió integral. “Tinc molt clar que en el segle xxi el més important en un negoci és la continuïtat. Fins ara, hem aconseguit mantenir-nos durant més de dues dècades amb bona reputació i un alt nivell de satisfacció per part del client. L’objectiu per als anys vinents és prosseguir en aquesta línia. Perquè volem fer les coses ben fetes, hem certificat tots els nostres processos amb la norma ISO 9001, la qual cosa significa sobretot un compromís de qualitat envers el mercat i els nostres clients. M’omple de satisfacció poder dir que el 100% dels clients que van tancar una operació amb Sasi l’any 2006 van manifestar que repetirien el mateix procés amb nosaltres.”
De cara al futur, Sasi vol mantenir la vocació orientada al client. “Volem continuar treballant en el nostre segment originari i augmentar la xarxa immobiliària, sense oblidar la promoció i el desenvolupament del sòl, ja que creiem que són camins perfectament compatibles.”