Sr. Josep Maria Comelles i Calatayud
Sr. Josep Maria Comelles i Calatayud
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

JOSEP MARIA COMELLES I CALATAYUD

VECTEM

Text del 19/07/2010

Tenim tres línees de productes: una especialitzada amb productes reservats per a la prescripció mèdica; una altra línea de productes higiènics i de seguretat laboral destinats a les indústries, i l’última de productes cosmètics per als professionals de la bellesa. Totes tres línees són de fabricació i distribució pròpies.

La higiene i la salut van lligades a la bellesa, fet que ha donat pas a un interès creixent pels nostres productes estètics els quals, en definitiva, milloren el benestar individual i col·lectiu.

La fabricació de productes que van bé per a l’organisme és una opció de negoci molt gratificant, perquè incrementes la qualitat de vida de les persones.

Per la meva política d’empresa, cap dels nostres productes tenen contraindicacions ni efectes secundaris; sempre m’he preocupat d’estar assabentat de la part científica i mèdica d’allò que fabrico o distribueixo.

Josep Maria Comelles i Calatayud és el fundador i actual president dels laboratoris Vectem, S.A., una empresa de capital familiar amb una plantilla de 50 tècnics i empleats i amb una vintena de col·laboradors comercials, nascuda a Barcelona l’any 1965. De consolidada posició en el mercat farmacèutic i cosmètic nacional, viu un moment expansiu i advoca per continuar oferint uns productes d’alta qualitat per millorar el benestar físic i emocional de les persones a un preu molt competitiu. “Dins del nostre catàleg oferim tres línees de productes ben diferenciades: una de farmàcia especialitzada en el registre cosmètic, és a dir, destinada exclusivament a la prescripció mèdica; una altra línea de productes higiènics i de seguretat laboral destinats a les indústries (aquí s’inclouen els raticides), i l’última línea, de recent creació, que són productes cosmètics per als professionals de la bellesa. Totes tres línees les fabriquem i distribuïm nosaltres mateixos.”

Els records del senyor Comelles sobre els inicis de l’empresa es remunten fins als anys de la guerra i de la postguerra, quan va començar la seva activitat en sectors aliens a la farmacèutica i l’estètica; un camí tortuós que, a base d’anar lluitant i apostant per la innovació, li va servir per forjar-se a si mateix i acabar fundant l’actual companyia. “La guerra em va arrabassar al meu pare, que morí en un camp de concentració a França, i a la meva germana de divuit anys. Ateses les penúries que patíem la meva mare i jo, vaig treballar en tot allò que podia, duent a terme diferents oficis, des de peó fins a fuster, sobretot durant el meu exili a França. Després d’un accident que m’allunyà de la ebenisteria, vaig iniciar-me en el món dels visitadors mèdics tot treballant per a una entitat farmacèutica. En quatre anys vaig ser nomenat director comercial, càrrec que em va permetre viatjar per tot Espanya i el nord d’Àfrica, obrint-hi mercats. Afortunadament, com la proporció entre allò que facturava i allò que guanyava no era equitativa, vaig decidir plegar i establir-me pel meu compte. D’aquesta manera vaig fundar Dimece, S.L., empresa dedicada a la distribució de mostres de diferents laboratoris farmacèutics. Un dia, en una visita a un laboratori, vaig trobar per casualitat una informació sobre un raticida nou en el mercat i, com que era un àmbit que ells no tractaven, vaig decidir fer-me’n càrrec i vaig contactar amb els productors. En poc temps tenia la distribució exclusiva a Espanya i dominava el mercat de raticides, la qual cosa em permeté ampliar l’empresa i començar a fabricar. També vaig iniciar-me en la distribució d’un producte suec molt bo per netejar les mans brutes dels treballadors, el Prots-ud Ps. Passat un temps, em van oferir que distribuís uns productes alemanys que es feien servir a fi de millorar els teixits de llana amb una proteïna de pell. Però el sector tèxtil estava en decadència i no ho tenia clar. Aleshores se’m va ocórrer fer servir aquesta proteïna i col·lagen de pell per fabricar un higienitzant que no provoqués al·lèrgies. El vaig provar a casa meva, i haig de dir que va funcionar extraordinàriament bé. Una vegada testat científicament per catedràtics i per metges de dermatologia, vaig moure fils amb l’objectiu d’aconseguir els diners que em permetéssim obrir el meu propi laboratori i fabricar i distribuir els Pon-emo. Poc a poc vam anar produint més productes i així fou com va néixer Vectem, S.A. Tot i que visquérem moments difícils l’any 2.005, l’empresa va remuntar.”

El Departament de R+D de Vectem, S.A., va desenvolupant i millorant productes. Amb els primers, el senyor Comelles inicià aquesta aventura empresarial, i n’ha creat de nous, tots ells destinats a vetllar per la salut de les persones. Per afegitó, a través de la seva línea de cosmètica n’ha potenciat la part estètica, sempre sota la premissa d’utilitat i qualitat i sense l’encariment de la publicitat. Entre els nostres productes més destacats hi ha el primer higienitzant dermatològic que vam crear, Pon-emo Col·lagen, un agent de rentat emulsionant, dispersant i escumejant cremós, a base de lipoproteïnes i col·lagen sense nivell d’agressivitat per a la pell i els cabells. A partir d’aquí hem desenvolupat la línea Pon-emo Infantil i les esponges per a la neteja de la gent gran. Igualment, cal destacar la crema per als penellons i els dolors reumàtics Mahiou. Un altre producte exclusiu que fabriquem és la crema Tractopon a base d’urea, i així tot un seguit de referències recomanades per dermatòlegs, podòlegs, ginecòlegs, estomatòlegs i farmacèutics.”

La creació de la línea cosmètica respon a una demanda social. “La higiene i la salut van lligades a la bellesa, fet que ha donat pas a un interès creixent pels productes estètics, els quals, en definitiva, ajuden a millorar el benestar individual i col·lectiu. Des que vam iniciar aquesta línea, ara ja fa cinc o sis anys, no hem fet sinó ampliar-la. Un dels productes estrella és el Xhekpon crema, especialment desenvolupat per a la cara. Combat les arrugues en retardar el procés natural d’envelliment dels éssers humans. Ara mateix gaudeix de molt èxit, amb un nombre elevat de vendes. I la seva relació qualitat-preu és molt competitiva. Mentre altres empreses multinacionals subministren productes similars amb envasos que estèticament criden l’atenció, a un preu abusiu, nosaltres subministrem la crema en un tub petit d’alumini a un preu assequible. Oferim un producte que afavoreix la imatge personal i que es troba fàcilment a l’abast de tothom.”

Josep Maria Comelles considera imprescindible la tasca dels venedors, en la seva opinió infravalorada a Espanya. “Ser un bon venedor passa per saber oferir el millor producte que pot afavorir al client. Això es tradueix en un millor benestar per al conjunt de la societat, que adquireix allò que li cal, no allò que li entra pels ulls amb campanyes agressives de publicitat que porten molt sovint a la decepció.”

Quelcom similar succeeix amb les empreses productores. “La fabricació de productes que van bé per a l’organisme és una opció de negoci molt gratificant, perquè millores la qualitat de vida de moltes persones. Cap dels productes que oferim nosaltres tenen contraindicacions ni efectes secundaris. Aquesta circumstància és deguda a la meva política d’empresa; sempre m’he preocupat d’estar ben assabentat de la part científica i mèdica d’allò que fabrico o distribueixo. A tall d’exemple: durant uns tres anys, quan era visitador mèdic i havia d’anar a l’Hospital Clínic, vaig freqüentar les classes de medicina i vaig llegir el llibre de medicina de Farreras amb la finalitat d’oferir els millors productes als metges, esdevenir millor venedor i proporcionar un servei més acurat a la societat.” Una fita que el senyor Comelles, home fet a si mateix, ha assolit mitjançant el seu rigor empresarial, la recerca en l’àmbit estètic, higiènic i sanitari i la seva preocupació per la fabricació de productes que ajuden al benestar dels seus congèneres.