PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JOSEP MARIA RUBIÓ BARÓ

DISINT, S.L.

Text del 2008

“En els habitatges d’avui, la cuina esdevé molt sovint protagonista”

.

L’experiència de Disint Studio Cocina en el moblament i l’equipament integral de la cuina és la garantia del rigor i la qualitat d’aquest estudi barceloní. Nascut el 1986, Disint és el projecte personal de Josep Maria Rubio Baró, que és Dissenyador i expert en mobiliari de cuina. Durant tres dècades, el senyor Rubio ha desenvolupat dissenys innovadors i creatius, on busca l’estètica del conjunt sense oblidar la rellevància de la funcionalitat. I és que per a aquest professional primer és l’ergonomia i la funcionalitat i després l’estètica. “Les dues coses es poden unir bé per crear un tot coherent, funcional, elegant i bell.”

Avui Catalunya disposa d’una oferta de dissenys de mobiliari de cuina renovadors i interessants. “Som un país que emana disseny i bon gust. No sempre ha estat així, tanmateix. Quan vaig entrar en aquest negoci hi havia pocs fabricants de mobles de cuina espanyols, i feien el que denominàvem caixes, un mobiliari molt simple. Els anys 80, vaig descobrir les propostes de Poggenpohl, un fabricant de mobles alemany amb més de 115 anys d’història, en una fira del sector a Barcelona, i des d’aleshores sempre he treballat amb els seus productes.”

Poggenpohl és la primera marca alemanya de cuines, amb presència a tot el món i amb gran reconeixement pel seu estil de línies pures. “Les seves cuines integrades són un referent, i les seves interpretacions del disseny i la innovació sempre van enllaçades amb el concepte de funcionalitat. Recordo una frase molt significativa del que va ser propietari de Poggenpohl en una reunió a la fira d’Hogarhotel de Barcelona fa alguns anys: ‘La tècnica alemanya, el disseny italià i l’enginy espanyol fan el millor producte del món.’ Realment, hem sabut combinar elements per crear cuines d’alt nivell que es distingeixen en qualitat i disseny gràcies a les aportacions de grans professionals i de primeres marques mundials.”

Quan Josep Maria Rubio s’iniciava en el món del disseny de cuines, descobrí un concepte que havia desenvolupat la firma alemanya Poggenpohl: “La cuina integral deixa enrere una noció d’aquest espai com a fragmentat i amb dispersió dels elements per crear un tot. L’arquitecte ha hagut de replantejar-se els ambients de l’habitatge i atorgar a la cuina un paper principal. Abans aquest espai estava a la part de darrere de la casa. En els habitatges d’avui, en canvi, la cuina esdevé molt sovint protagonista.”

La cuina és l’espai per a la preparació i cocció dels aliments, un àmbit que al llarg de la història ha passat per una evolució notable. Avui trobem cuines equipades i integrals on l’usuari té al seu voltant tot allò que necessita per treballar-hi. S’ha tendit a eliminar obstacles i a facilitar l’actuació. “Cap als anys 80 va posar-se de moda convertir la cuina en una mena de saló. És una idea original però poc pràctica. Cal tenir en compte que la cuina té un desgast important que fa impossible que pugui mantenir-se en condicions igual que un saló. La cuina no deixa de ser un laboratori de proves. Pot tenir una estètica, però sent conscients que té una funció vital i pràctica.”

Optimitzar espais i recorreguts també ha estat un aspecte important en el disseny de l’habitatge. La cuina ha hagut de transformar-se per poder donar resposta a les necessitats d’una societat canviant en què els rols de treball a la llar tradicionalment assignats a la dona i a l’home també s’han modificat. “Fa uns anys, es realitzaren estudis ergonòmics sobre el desplaçament de la persona en un habitatge que demostraren que una cuina ben organitzada pot reduir els recorreguts que es fan dins de la casa. Aquest fet cal tenir-lo en compte a l’hora de dissenyar.”

D’altra banda, la cuina ja no és un espai restringit a la dona. S’ha posat de moda la cuina per a l’home. “Aquest espai ha passat de ser una decisió de compra de la senyora a ser-ho del senyor. A Alemanya es presenten cuines pensades tenint en compte les necessitats d’un home a qui també li agrada cuinar i actuar dins d’aquest àmbit. Mentre que la dona, amb un sentit més pragmàtic, s’ha preocupat sobretot de la forma de netejar-la, per a l’home és més important la part estètica, desitja sentir-s’hi a gust mentre cuina, i per això reclama estètica.”

La confiança de Disint en les distribucions oficials de la firma alemanya Poggenpohl constitueix un compromís per oferir sempre la màxima qualitat. “A més, les nostres cuines vénen equipades amb electrodomèstics de primeres marques, com Gaggenau, entre d’altres.”

L’electrodomèstic és un element essencial de la cuina. “S’han millorat i renovat, tant en un sentit funcional com estètic, però encara hi ha assignatures pendents. El gran problema són els extractors de fum. Cal que l’arquitecte faci una bona sortida de fums, però s’hauria d’inventar un destructor de partícules per eliminar definitivament aquest problema.”

Tot i que a Disint acostuma a realitzar projectes de cuines per a espais amplis, Josep Maria Rubio reconeix que li agrada dissenyar cuines petites. “Sempre és un repte. Hi ha molts elements que entren a formar part d’aquest espai, però s’han de saber equilibrar. En aquesta recerca estètica i funcional, Poggenpohl ha proposat una nova línia de treball pionera, en què un disseny de mobiliari en col·laboració amb Porsche Design porta una marca concreta d’electrodomèstics incorporada, en aquest cas Miéle. Són noves tendències del sector que proposen dissenys atractius i molt elaborats.”

Un equip de personal qualificat s’encarrega que cada projecte s’adapti a les necessitats del client amb una producció orientada tant a l’habitatge particular com a grans obres. “En el nostre estudi elaborem els projectes a mida de cada client. També tenim capacitat per donar servei a professionals de l’interiorisme, de l’arquitectura i de la construcció en tot el territori nacional i amb actuacions puntuals fora de l’Estat espanyol.” El showroom de Distint, dissenyat per l’interiorista Francesc Rifé, és un singular espai de venda i exposició d’unes cuines amb estil, exclusivitat i qualitat.